Kiderült, hogy csaknem 1,8 milliárd fa van a Szahara nyugati részén

2020 / 10 / 26 / Bobák Áron
Kiderült, hogy csaknem 1,8 milliárd fa van a Szahara nyugati részén
A kutatók mindeddig sötétben tapogatóztak azzal kapcsolatban, hogy pontosan mennyi fa élhet a bolygónak az egyik legkietlenebb területén, de nemrég a mesterséges intelligencia segítségével sikerült megszámolniuk a Szahara nyugati területének összes fáját: 1,8 milliárdig jutottak.

Ha ez valakit meglepett, azzal nincs egyedül, hiszen erre az eredményre maguk a Koppenhágai Egyetem tudósai sem számítottak. "Eléggé meglepődtünk, amikor láttuk, hogy mennyi fa nő a Szaharában, hiszen eddig a legtöbb ember azt gondolta, hogy ott gyakorlatilag nem nőnek fák" - mondja Martin Brandt, az egyetem professzora, a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A kutatás közel sem az egész sivatagra terjedt ki, csupán a Szahara nyugati végében található 1,3 millió négyzetkilométeres területre, ami magában foglalja a Száhil öv egy részét és Nyugat-Afrika csapadékosabb területeit. Bár a kutatási terület részben lefedi a Nagy Zöld Fal néven futó környezetvédelmi projektet, amelynek keretében több országban nagyszabású faültetési projektet is hirdettek, ám a vizsgált területbe eső Szenegálban csupán milliós nagyságrendben telepítettek fákat, vagyis a mérések nem a Nagy Zöld Fal miatt hoztak ilyen meglepő eredményt.


A pirossal jelölt területet térképezte fel a mesterséges intelligencia (Fotó: Koppenhágai Egyetem)

A kutatók az egyetem számítógép-tudományi karán kifejlesztett, gépi tanulással működő mesterséges intelligenciát használták, amelyet műholdképek alapján tanítottak meg arra, hogyan néz ki egy fa, majd ez alapján már magától is be tudta azonosítani a műholdképeken látható fákat. A kutatók szerint az algoritmus órák alatt annyi munkát végzett el, amennyi több ezer embernek is több évébe telt volna, és végül 1,8 milliárd fát sikerült azonosítania.

A szárazságtűrő fák megmenthetik az esőerdőket, de a dolog nem ilyen egyszerű Egy tizenöt évet felölelő brazíliai kísérlet eredményein alapuló friss tanulmányban a kutatók a szárazság hatásait elemezték. Az adatok alapján a kisebb fák pozitívan reagálnak az extra fényre, amikor a közelükben található nagyobb fák elpusztulnak.

Brandt szerint a szárazabb területek fáinak feltérképezése több okból is nagyon fontos feladat, többek között a klímaváltozás elleni közdelemben is nagy szerepe lehet. "Az erdős területeken kívül eső fákat rendszerint nem veszik figyelembe az éghajlati modellek, és nagyon keveset tudunk a széndioxid-készleteikről" - magyarázza a professzor, aki szerint éppen ezért ezek a fák egy ismeretlen tényezőt jelentenek a globális széndioxid-körforgás szempontjából.

Az új tanulmány abból a szempontból is nagyon hasznos lehet, hogy a segítségével jobban megérthetik a fáknak a biodiverzitásra és az ökoszisztémára, valamint a területen élő emberekre gyakorolt hatását. Ezek pedig igencsak fontos információk például az agrárerdészetet támogató programok kidolgozásában, aminek a szárazabb régiókban fontos gazdasági szerepe van.

Rasmus Fensholt, a tanulmány egyik társszerzője szerint a következő lépcsőfok a fák pontos fajtájának meghatározása lehet, ez ugyanis szintén lényeges információkat hordoz a terület élhetőségének szempontjából. A gyümölcsfák terméseit például az emberek és az állatok is fogyasztják, a termőföldeken pedig jó hatással vannak a terméshozamra, mivel növelik a föld nedvesség- és tápanyagtartalmát.

Nemrég beszámoltunk róla, hogy hasonló módszerrel Kaliforniában is elkezdték feltérképezni az állam összes fáját, de egészen más okból, ott ugyanis elsősorban az erődtüzek megfékezésében lehet szerepe a faregiszternek. Bár pontos számadatot nem találtunk arra nézve, hogy az államban hány fa található összesen, de a becslések olyan 6 és 8 milliárd közé teszik a számukat. Kalifornia területe amúgy alig harmadakkora, mint a Szaharának az a része, amit a Koppenhágai Egyetem kutatói átvizsgáltak.

(World Economy Forum, Fotó: Martin Brandt, Chris Griffiths/Getty Images)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.