Egyesével térképezték fel Kalifornia összes fáját

2020 / 09 / 17 / Perei Dóra
Egyesével térképezték fel Kalifornia összes fáját
Ha most ráközelítenénk egy új kaliforniai térképre, akkor látnánk, hogy az erdőt jelölő zöld mezők valójában különálló zöld pontokból állnak, melyek egy-egy fát mutatnak. A Kaliforniai Erdei Obszervatóriumnak nevezett eszköz mesterséges intelligencia és műholdas képek segítségével ultrarészletes képet alkot az állam rengetegeiről, amivel a jövőben jó eséllyel megakadályozható a jelenlegihez hasonló pusztító erdőtüzek kialakulása.

A találmány a helyi Salo Sciences, éghajlatváltozással kapcsolatos problémák technikai megoldásával foglalkozó startup ötlete, munkatársai pedig még a fejlesztések megkezdése előtt rengeteg kaliforniai szakértőt megkérdeztek arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie Kalifornia államnak az erdőtüzek kapcsán: kiderült, hogy sokkal részletesebb, naprakészebb információra van szükségük az erdőkről, mivel így jobban meg tudnák jósolni, milyen gyorsan és milyen irányban terjednek a tüzek, és még időben eltávolíthatnák a gyúlékony anyagokat. A helyzet azonban nem egyszerű, mivel a jelenleg létező műholdas térképek is gyakran legalább három éve elavultak, ami alaposan megnehezíti a munkafolyamatok megtervezését. Az új eszközt évente - ha nem gyakrabban - frissítik majd az erdőtüzek elmúlása után.

Segítségével a tűzoltók megjósolhatják, hogyan terjedhetnek tovább a már kialakult tüzek,

illetve az állam is felhasználhatja a térképet az erdőgazdálkodás megtervezéséhez a jövőbeni erdőtüzek megelőzése érdekében. David Marvin, a Salo Sciences társalapítója és vezérigazgatója szerint a CalFire állami tűzoltószervezet több ezer tűzesettel megbirkózott az elmúlt évek során, és mintegy kilencvenhat százalékban sikerrel végződött az oltásuk. A növényzet adaptálódása a rendszeresen kialakuló tüzekhez ugyanakkor jelentős problémát okoz a tűzoltóknak. Pár éve az alacsony-intenzitású tüzek rendszerint végigsöpörtek az alacsonyabb vegetációkon, és tág tereket hagytak maguk után a nagyobb fák között. Amikor azonban a tűzoltók gyorsan eloltják a tüzet, a növények nem perzselődnek fel, hanem tovább fejlődnek, vagyis egy legközelebbi tűznél sokkal több lángra kaphat.

Kalifornia ráadásul jóval szárazabb és melegebb hely lett a klímaváltozás hatására, ami felerősíti a problémát.

Marvin szerint ezért nagyszabású helyreállítási erőfeszítéseket kell tenniük az elszaporodó növényzet eltávolítására, hogy a tüzek továbbra is közel maradjanak a talajhoz, és ne érjék el a lombkoronát, mert utána könnyen katasztrofálisra fordulhat a helyzet. Hozzátette: ez volt tehát az első probléma, amivel szembekerültek, hogy hogyan térképezzék fel azon területeket, ahol túl sűrű a növényzet. A műholdak használata az erdők feltérképezésében nem új keletű dolog, de ez a mostani eszköz másképp teszi ezt. Először is részletes adatokat nyer a NASA tudósai által alapított műholdas szervezettől, a Planettől, ahol több mint száz, Föld körüli pályán keringő műholdat irányítanak, miközben nagyságrendekkel részletesebb fotókat készítenek, mint a régebbi műholdak:

Andrew Zolli, a Planet globális kezdeményezéseivel foglalkozó részlegének alelnöke szerint az eszközök mérete egy szelet kenyér méretével azonos, és valahányszor a Föld fordul egyet, nagy felbontásban leképzi a teljes felületét, ami számunkra pixelenként körülbelül három méter. Mindez arra talán kevés, hogy utánunk kémkedjen, azonban minden fát és mezőt képes kiszúrni. A Salo Sciences az idő- és költséghatékonyságról sem feledkezett meg, így ahelyett, hogy felbéreltek volna egy céget, akik aztán helikopterrel pásztáznák az erdők feletti területeket, inkább lézeres alapú távérzékeléssel (LiDAR) gyűjtik az adatokat, amiket aztán gépi tanulás útján beplántálnak a rendszerbe, így

a mesterséges intelligencia képes beazonosítani akár a fa pontos magasságát is egy adott műholdas felvétel alapján.

A fejlesztők szeretnék eszközüket a Kaliforniától távolabb eső területek feltérképezésére is használni, ami felé már meg is tették az első lépéseket, és felvették a kapcsolatot pár szervezettel egy esetleges jövőbeli együttműködés reményében.

(Fotó: Planet, Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.