2025-re kétmillárd eSIM-alapú okoseszköz lehet a világon

2021 / 03 / 06 / Perei Dóra
2025-re kétmillárd eSIM-alapú okoseszköz lehet a világon
Az elmúlt három évtized során rengeteget fejlődött a technológia, melybe a mobiltelefonok is beletartoznak, hiszen azok egyre kisebbek és okosabbak lettek. Valami ugyanakkor mégsem változott, méghozzá a mobilhálózatokhoz való hozzáférésük, amely az esetek többségében továbbra is plasztikkártyákkal történik. Habár a mérnökök a miniatürizálás miatt régóta próbálják lecserélni az elavult technológiát (gondoljunk csak a jackcsatlakozóra), de úgy tűnik a SIM-kártya-foglalat ezidáig túl nagy falatnak bizonyult.

Jelen állás szerint azonban mégis úgy tűnik, hogy a hagyományos SIM-nek hamarosan át kell adnia helyét az eSIM-nek, hiszen egyre több ilyen készülék van a piacon. A tavalyi Motorola Razr például kizárólag eSIM-re támaszkodik, ahogy nemsokára több készülék is követheti a példáját, a GSMA mobiltelefonos érdekvédelmi szervezetének előrejelzése szerint ugyanis 2025-re több mint kétmilliárd, eSIM-et támogató eszköz lesz forgalomban.

Itt az új Motorola Razr, és ezért nem szabad megvenni A kijelző lehet, hogy fél év alatt megadja magát, de nem ez vele a legnagyobb baj.

Mi a baj a hagyományos SIM kártyával?

A probléma teljes körű ismeretéhez tekerjük vissza az idő kerekét egészen az első okostelefonok megjelenéséig, amelyek még a készülék memóriájában tárolták a hálózati hozzáféréshez szükséges adatokat. Mindez igencsak megnehezítette a szolgáltatóváltást és a szabad versenyt, részben emiatt 1991-ben piacra dobták az első, bankkártyaméretű SIM-kártyát, ami integrált áramkörén tárolta egyedi sorozatszámát, azaz IMSI (International Mobile Subscriber Identity)-azonosítót, a PIN- és PUK-kódot, illetve egyéb, a hálózat eléréséhez szükséges információkat.

Ezzel a lépéssel a készülék és a felhasználó egyaránt beazonosíthatóvá vált,

az azonos kialakítású foglalatok pedig nagyban megkönnyítették a telefon- vagy szolgáltatóváltást. A SIM-kártyák idővel aztán egyre kisebbek lettek, miközben egyre több információt lehetett rajtuk tárolni. A kompatibilis eszközök száma szintén elérte a több milliárdot, ami a szolgáltatók részéről egyre nagyobb gyártási és logisztikai kapacitást kívánt. Érdekesség, hogy amíg a kezdetek kezdetén egy aktatáskában elfért az első működési évhez szükséges SIM-kártya-szállítmány, manapság hatalmas raktárak kellenek a tároláshoz, ami természetesen tetemes logisztikai költséggel párosul. Az évtized végére azonban megjelent a digitalizációs igény is, hiszen míg sokan már online intézik banki ügyeiket vagy éppen a bevásárlást, addig a SIM-kártyák esetén be kell menni egy szaküzletbe, vagy megvárni vele a futárt.

Az eSIM-technológia ellenben lehetővé teszi a távoli aktiválást, megkönnyíti a több SIM használatát, a foglalat elhagyása pedig rengeteg helyet felszabadít, ráadásul a chip akár egyszerre tíz különböző eSIM-előfizetést is kezelhet (közülük egy lehet aktív), míg a két SIM-foglalatos (dual SIM) telefonoknál a két kártya jelenti a maximumot. Plusz a beágyazott eSIM esetében nem kell fizikailag cserélgetni a kártyákat, az IoT felhasználás is leegyszerűsödik azáltal, hogy az eszközök távolról is aktiválhatók, illetve működtethetők.

Nagyon lendíthet az eSIM-ek fejlődésén az 5G

Praktikussága ellenére a technológia terjedése a vártnál némileg lassabban halad, a szabványt ugyanis jelenleg kevés eszköz támogatja, illetve az operátorok is nehézkesen végzik el mindazon fejlesztéseket, melyeket a technikai specifikáció megkíván. 2021-ben azonban fordulat állhat be e téren, méghozzá a pandémia és az 5G-s hálózatok fokozatos térnyerése miatt.

Elemzők szerint az eSIM-eket az operátorok ötvennyolc és fél, illetve a gyártók 53,9 százaléka bevette kínálatába az elmúlt két évben,

utóbbiak ennek ellenére fontosabbnak tartják a technológia szerepét a mindennapokban - idézi a kutatást a digitrendi.hu. A megkérdezettek többsége elismeri, hogy az eSIM az egyelőre minimális kereslet miatt - saját elhatározásukból - nem szerepel a portfólióban, ugyanakkor sokak szerint 2025-re a technológia valamennyi hálózatban általánosan elterjedt lesz.

A plasztikkártya elhagyásával ugyanakkor nem a telefontulajdonosok, hanem a kisebb eszközök (például okosórák) tulajdonosai, valamint legfőképp az apró szenzorokat gyártó és azokat üzemeltető cégek nyerészkedhetnek. Az eSIM-mel ugyanis elhagyható az egyébként rendkívül nagy helyigényű SIM-olvasó az áramkörröl. Másrészt az eszközök tömeges beüzemelése és a szolgáltatóváltás logisztikája is egyszerűbbé válik, ha nem kell minden eszközben külön SIM-et elhelyezni, vagy azt később bármilyen okból cserélni. Az eSIM-ekre támaszkodó gépek, illetve apró szenzorok tömeges elterjedésének - a szakma szerint - az 5G-s hálózatok globális terjedése kedvezhet, így a következő években a mobilhálózatokat használó, interneten kommunikáló eszközök száma a jelenleginek többszöröse lehet.

Ami a fogyasztói szegmenst illeti, az eSIM-ek népszerűségén nagyot lendíthet a koronavírus-járvány, hiszen a technológiával személyes jelenlét, na és persze fizikai kártya nélkül aktiválhatóak az új készülékek, illetve végrehajtható egy esetleges szolgáltatóváltás. Az eSIM-ek emellett a környezetterhelést is csökkenthetik, mivel a logisztikához nincs szükség plasztikkártyára, azaz hordozóra sem. Az eSIM-támogatottság hazánkban egyébként még eléggé kezdetleges, egyedül a Magyar Telekomnál működik a technológia, de idén már a Vodafone is tervezi annak bevezetését.

További cikkek a témában:

Hogyan védekezhetünk a SIM-csere átverés ellen? A SIM swap csalásnál úgy veszik át az irányítást a telefonszámunk felett, hogy az elkövetővel még csak nem is találkozunk: a csaló kapcsolatba lép az áldozat mobiltelefon-szolgáltatójával, és a megszerzett személyes adatok segítségével megszemélyesíti a telefon valódi tulajdonosát. Az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársat megkéri, hogy a telefonszámát a kiberbűnöző tulajdonában lévő másik SIM-kártyára vigye át.

Több méteres távolságból is tölthetők lesznek a Xiaomi telefonjai A gyártó olyan technológiát mutatott be, amellyel akár a szoba másik feléből is tölthetők a telefonok, okosórák, fitneszkarkötők.

Hadat üzennek az eldobható műanyagnak a Vodafone kisméretű SIM-kártyatartói A Vodafone Magyarország tavaly áprilisban jelentette be, hogy hitelkártya méretű SIM kártya-tartóit fele akkora formátumra cseréli. A bolygónk védelmét szolgáló intézkedés április óta 1,6 tonna műanyag megtakarítását eredményezte. A kezdeményezés a Vodafone már meglévő fenntarthatósági programjának része. A régi SIM kártya-tartók kivezetését 2020 végéig vállalta a szolgáltató.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.