2025-re kétmillárd eSIM-alapú okoseszköz lehet a világon

2021 / 03 / 06 / Perei Dóra
2025-re kétmillárd eSIM-alapú okoseszköz lehet a világon
Az elmúlt három évtized során rengeteget fejlődött a technológia, melybe a mobiltelefonok is beletartoznak, hiszen azok egyre kisebbek és okosabbak lettek. Valami ugyanakkor mégsem változott, méghozzá a mobilhálózatokhoz való hozzáférésük, amely az esetek többségében továbbra is plasztikkártyákkal történik. Habár a mérnökök a miniatürizálás miatt régóta próbálják lecserélni az elavult technológiát (gondoljunk csak a jackcsatlakozóra), de úgy tűnik a SIM-kártya-foglalat ezidáig túl nagy falatnak bizonyult.

Jelen állás szerint azonban mégis úgy tűnik, hogy a hagyományos SIM-nek hamarosan át kell adnia helyét az eSIM-nek, hiszen egyre több ilyen készülék van a piacon. A tavalyi Motorola Razr például kizárólag eSIM-re támaszkodik, ahogy nemsokára több készülék is követheti a példáját, a GSMA mobiltelefonos érdekvédelmi szervezetének előrejelzése szerint ugyanis 2025-re több mint kétmilliárd, eSIM-et támogató eszköz lesz forgalomban.

Itt az új Motorola Razr, és ezért nem szabad megvenni A kijelző lehet, hogy fél év alatt megadja magát, de nem ez vele a legnagyobb baj.

Mi a baj a hagyományos SIM kártyával?

A probléma teljes körű ismeretéhez tekerjük vissza az idő kerekét egészen az első okostelefonok megjelenéséig, amelyek még a készülék memóriájában tárolták a hálózati hozzáféréshez szükséges adatokat. Mindez igencsak megnehezítette a szolgáltatóváltást és a szabad versenyt, részben emiatt 1991-ben piacra dobták az első, bankkártyaméretű SIM-kártyát, ami integrált áramkörén tárolta egyedi sorozatszámát, azaz IMSI (International Mobile Subscriber Identity)-azonosítót, a PIN- és PUK-kódot, illetve egyéb, a hálózat eléréséhez szükséges információkat.

Ezzel a lépéssel a készülék és a felhasználó egyaránt beazonosíthatóvá vált,

az azonos kialakítású foglalatok pedig nagyban megkönnyítették a telefon- vagy szolgáltatóváltást. A SIM-kártyák idővel aztán egyre kisebbek lettek, miközben egyre több információt lehetett rajtuk tárolni. A kompatibilis eszközök száma szintén elérte a több milliárdot, ami a szolgáltatók részéről egyre nagyobb gyártási és logisztikai kapacitást kívánt. Érdekesség, hogy amíg a kezdetek kezdetén egy aktatáskában elfért az első működési évhez szükséges SIM-kártya-szállítmány, manapság hatalmas raktárak kellenek a tároláshoz, ami természetesen tetemes logisztikai költséggel párosul. Az évtized végére azonban megjelent a digitalizációs igény is, hiszen míg sokan már online intézik banki ügyeiket vagy éppen a bevásárlást, addig a SIM-kártyák esetén be kell menni egy szaküzletbe, vagy megvárni vele a futárt.

Az eSIM-technológia ellenben lehetővé teszi a távoli aktiválást, megkönnyíti a több SIM használatát, a foglalat elhagyása pedig rengeteg helyet felszabadít, ráadásul a chip akár egyszerre tíz különböző eSIM-előfizetést is kezelhet (közülük egy lehet aktív), míg a két SIM-foglalatos (dual SIM) telefonoknál a két kártya jelenti a maximumot. Plusz a beágyazott eSIM esetében nem kell fizikailag cserélgetni a kártyákat, az IoT felhasználás is leegyszerűsödik azáltal, hogy az eszközök távolról is aktiválhatók, illetve működtethetők.

Nagyon lendíthet az eSIM-ek fejlődésén az 5G

Praktikussága ellenére a technológia terjedése a vártnál némileg lassabban halad, a szabványt ugyanis jelenleg kevés eszköz támogatja, illetve az operátorok is nehézkesen végzik el mindazon fejlesztéseket, melyeket a technikai specifikáció megkíván. 2021-ben azonban fordulat állhat be e téren, méghozzá a pandémia és az 5G-s hálózatok fokozatos térnyerése miatt.

Elemzők szerint az eSIM-eket az operátorok ötvennyolc és fél, illetve a gyártók 53,9 százaléka bevette kínálatába az elmúlt két évben,

utóbbiak ennek ellenére fontosabbnak tartják a technológia szerepét a mindennapokban - idézi a kutatást a digitrendi.hu. A megkérdezettek többsége elismeri, hogy az eSIM az egyelőre minimális kereslet miatt - saját elhatározásukból - nem szerepel a portfólióban, ugyanakkor sokak szerint 2025-re a technológia valamennyi hálózatban általánosan elterjedt lesz.

A plasztikkártya elhagyásával ugyanakkor nem a telefontulajdonosok, hanem a kisebb eszközök (például okosórák) tulajdonosai, valamint legfőképp az apró szenzorokat gyártó és azokat üzemeltető cégek nyerészkedhetnek. Az eSIM-mel ugyanis elhagyható az egyébként rendkívül nagy helyigényű SIM-olvasó az áramkörröl. Másrészt az eszközök tömeges beüzemelése és a szolgáltatóváltás logisztikája is egyszerűbbé válik, ha nem kell minden eszközben külön SIM-et elhelyezni, vagy azt később bármilyen okból cserélni. Az eSIM-ekre támaszkodó gépek, illetve apró szenzorok tömeges elterjedésének - a szakma szerint - az 5G-s hálózatok globális terjedése kedvezhet, így a következő években a mobilhálózatokat használó, interneten kommunikáló eszközök száma a jelenleginek többszöröse lehet.

Ami a fogyasztói szegmenst illeti, az eSIM-ek népszerűségén nagyot lendíthet a koronavírus-járvány, hiszen a technológiával személyes jelenlét, na és persze fizikai kártya nélkül aktiválhatóak az új készülékek, illetve végrehajtható egy esetleges szolgáltatóváltás. Az eSIM-ek emellett a környezetterhelést is csökkenthetik, mivel a logisztikához nincs szükség plasztikkártyára, azaz hordozóra sem. Az eSIM-támogatottság hazánkban egyébként még eléggé kezdetleges, egyedül a Magyar Telekomnál működik a technológia, de idén már a Vodafone is tervezi annak bevezetését.

További cikkek a témában:

Hogyan védekezhetünk a SIM-csere átverés ellen? A SIM swap csalásnál úgy veszik át az irányítást a telefonszámunk felett, hogy az elkövetővel még csak nem is találkozunk: a csaló kapcsolatba lép az áldozat mobiltelefon-szolgáltatójával, és a megszerzett személyes adatok segítségével megszemélyesíti a telefon valódi tulajdonosát. Az ügyfélszolgálaton dolgozó munkatársat megkéri, hogy a telefonszámát a kiberbűnöző tulajdonában lévő másik SIM-kártyára vigye át.

Több méteres távolságból is tölthetők lesznek a Xiaomi telefonjai A gyártó olyan technológiát mutatott be, amellyel akár a szoba másik feléből is tölthetők a telefonok, okosórák, fitneszkarkötők.

Hadat üzennek az eldobható műanyagnak a Vodafone kisméretű SIM-kártyatartói A Vodafone Magyarország tavaly áprilisban jelentette be, hogy hitelkártya méretű SIM kártya-tartóit fele akkora formátumra cseréli. A bolygónk védelmét szolgáló intézkedés április óta 1,6 tonna műanyag megtakarítását eredményezte. A kezdeményezés a Vodafone már meglévő fenntarthatósági programjának része. A régi SIM kártya-tartók kivezetését 2020 végéig vállalta a szolgáltató.

(Fotó: Getty Images Hungary)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Feltűnően emberszerűen beszél az egyik leggyorsabban fejlődő humanoid
Feltűnően emberszerűen beszél az egyik leggyorsabban fejlődő humanoid
A Figure robotikai cég két hete jelentette be együttműködését a ChatGPT-t és a Sorát fejlesztő OpenAI vállalattal és az eredményről, a beszélő humanoidról máris megosztottak egy videót.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.