Itt az új Motorola Razr, és ezért nem szabad megvenni

2020 / 02 / 10 / Pőcze Balázs
Itt az új Motorola Razr, és ezért nem szabad megvenni
Néhány napja kapható a korai kétezres évek ikonikus telefonjának, az itthon pengének becézett Razr-nek az aktuális verziója. És ez a néhány nap elég volt arra, hogy a gyártó összekapjon újságírókkal azon, hogy mennyire lesz tartós a telefon behajtható kijelzője. Pedig ennél nagyobb problémák is lesznek vele.

Minden a Samsung Galaxy Folddal kezdődött. Legelőször azzal, hogy nem kezdődött el. A koreaiak évek óta hajtogatták, hogy dolgoznak a készüléken, aztán 2019 elején végre bejelentették, hogy nyáron érkezik a Fold. Érkezett is, meg nem is, mert működött is, meg nem is: az újságíróknak kiküldött tesztkészülékek egy része napok alatt tönkrement. Mivel az üveg nem hajlik túl jól, ezért a kijelzőt borító műanyag réteggel is akadtak félreértések, de a leglátványosabb gond a behajtáskor megjelenő résecske volt, amibe, ha bejutott bármi apró törmelék, zsebpiszok, a kijelző megadta magát. Ez egy közel egymillió forintba kerülő telefonnál nem túl szerencsés. Szeptemberre aztán elvileg kijavították a hibákat, de sokan felvettek két nagy lépés távolságot az összecsukható képernyőjű telefonoktól.

Amikor a Motorola novemberben bejelentette az új Razr-t, mégis érzékelhető volt némi optimizmus: amellett, hogy egy teljes generáció kedvenc készülékébe leheltek életet, azt ígérték, hogy odafigyeltek rá, hogy ne tudjon kifogni a telefonon néhány kósza porszem. A CNET újságírói most egy SquareTrade nevű cég hajtogató robotját állították hadrendbe, hogy kipróbálják, hogy mennyire bírja a strapát a Razr. Csalódniuk kellett: még a Fold is kibírt 100.000 kihajtást, a Motorola készüléke viszont megadta magát 27.000-nél. Ez napi 50 kinyitásnál, ami valószínűleg az átlagnál is kevesebb, nagyjából másfél évnyi működést feltételez. És ez egy robot, nem egy emberi kéz, ami ugyan finomabban működik, cserébe viszont kulcsok és aprópénzek közé csúsztatja a telefont. A Motorola erre megmutatta a saját hajtogatógépét és magabiztosan állítja: a SquareTrade robotja nem életszerűen hajtogatja a telefont, az ő módszereikkel 200.000 be- és kinyitás jön ki, ami napi ötvennel számolva nagyjából tizenegy év. Meglátjuk. Ahogy azt is, hogy a hamarosan érkező, valószínűleg üveg kijelzővel, és ezzel együtt középen egy kisebb vakfolt-csíkkal bíró Galaxy Z Flip mit tud.

Akárhogy is, sajnos a legnagyobb probléma nem a kijelző lesz.

Mielőtt bárki elkezdi számolgatni, hogy a 2000 dolláros Fold vagy az 1500 dolláros Razr az okosabb választás, fontos leszögezni, hogy egyik sem az. És nem csak azért, mert a garancialevelet bekeretezve a falon kell tartani, nehogy elvesszen. Egyelőre az első ötletek fogalmazódtak csak meg azzal kapcsolatban, hogy mire is jó egy ilyen telefon, és azokat még meg is kell valósítani. A Motorolának egyszerűen hosszabb a kijelzője, vagyis az Anyám tyúkját kevesebb görgetéssel lehet végigolvasni. A Fold ígérete, hogy míg a külső kijelzőn elvégezhetünk minden alapvető interakciót, válaszolhatunk SMS-ekre vagy telefonálhatunk, addig a készüléket kettéhajtva egy tablet lesz a kezünkben. A Samsung szerint miközben a Youtube-on nézegetünk egy meseszép videót egy távoli tájról, mellette rögtön nyithatunk egy chat ablakot a barátokkal, és miután megállapodtunk, hogy ott a helyünk, egy harmadik ablakban le is foglaljuk a jegyet oda. Ez anyagilag még csak-csak életszerű lehet azoknak, akik milliós mobillal a zsebükben szaladgálnak, de a fejlesztők nem biztos, hogy ugyanilyen lelkesek.

Az új formához új tartalom kell

Mindenki emlékszik arra, hogy pár éve 3D tévét kellett volna vásárolnunk - különösen azok, akik megtették, és azóta is várják, hogy értelmes műsorokat kapjanak a készülékükre. A kihajtható kijelzők akkor lesznek valóban életképesek, ha nem csak a Google és a Samsung hisznek bennük, hanem az a milliónyi fejlesztő is, akik az azokon futó alkalmazásokat készítik. Mert most nem arról van szó, hogy négy hüvelyk helyett hat hüvelyk lesz a kijelzők mérete, felnagyítjuk és jó napot kívánunk. Minden egyes appnál végig kell gondolni, hogy hogyan kéne viselkedjen összecsukva, majd kinyitva. A fél képernyőt betöltve és az egészet betöltve. Ez pedig sok kreativitást, majd sok energiát igényel. És amíg az ilyen luxuskészülékek csak néhány tízezer, néhány százezer példányban forognak, addig nincs az az épeszű fejlesztőcsapat, aki napokat, heteket, hónapokat áldoz arra, hogy kitalálják, hogy behajtva látszódjon csak az üzenet eleje, aztán kihajtva a feladót fel is lehessen rögtön hívni és mutassuk meg a legutóbbi Insta fotóit. Ugyanazt fogják látni a hajtogatók, mint mindenki más, csak behajtva kicsit kisebben, kihajtva kicsit nagyobban. Egészen addig, míg 27.000 vagy 200.000 kihajtás után már nem látnak semmit sem, mert a kijelző megadta magát.

(Fotó: Motorola)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
Túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.