3D-nyomtatással építhetik fel a NASA holdbázisát

2022 / 11 / 30 / Bobák Áron
3D-nyomtatással építhetik fel a NASA holdbázisát
Nem titok, hogy az Artemis-program részeként az amerikai űrügynökség folyamatos emberi jelenlétet szeretne létesíteni a Holdon, ennek érdekében pedig a NASA nemrég megállapodást kötött a 3D-nyomtatási technológia egyik úttörőjével, az Iconnal.

Az amerikai cég az elmúlt években számos házat valamint egy komplett laktanyát is nyomtatott, a technológiájuk pedig mostanra olyannyira kiforrott, hogy Austinban már megkezdték egy száz épületből álló lakónegyed felépítését. Nem csoda, hogy az Icon a NASA figyelmét is felkeltette, hiszen a 3D-nyomtatás kulcsfontosságú lesz a más égitesteken való építkezéshez, ahol a hagyományos módszerekkel meglehetősen nehezen lehetne épületeket létrehozni. Az űrügynökség emiatt nemrég arról döntött, hogy 57,2 millió dollárral támogatják az Icon Olympus projektjét, amelynek célja egy olyan technológia kifejlesztése, amivel létrehozható lenne a holdbázis.

Jason Ballard, a cég vezérigazgatója a hírről beszámoló Axiosnak ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a technológia a várakozásaik szerint már 2026-ra készen fog állni arra, hogy azt a Holdon is használják. Az Icon tervei szerint a nyomtatáshoz szükséges anyagokat az égitestet borító kőzetből, a regolitból állítanák elő, így rengeteget tudnának spórolni ahhoz képest, mintha az építőanyagot a Földről kéne odaszállítani. Az Iconnak egyébként nem ez az első közös projektje a NASA-val, hiszen tavaly ők kaptak megbízást a Mars Dune Alpha nevű lakóegység felépítésére is, amellyel az űrügynökség a Marson való életet fogja szimulálni a Földön.

Ahogy Zábori Balázs, a HUNOR program vezetője az MTA-n tartott előadásában elmondta, a rendkívül hideg holdi éjszaka miatt a Holdra induló első emberes missziók legfeljebb 30 naposak lehetnek, de később akár egy valóban folyamatosan lakott kolónia is megvalósulhat az égitesten. Erre már csak azért is szükség lenne, mert a NASA egyfajta gyakorlóterepként tekint a Holdra, ahol biztonságosan készülhetnek fel a Mars-utazásra, márpedig a vörös bolygón 30 napnál jóval hosszabb időt kell majd eltöltenie az asztronautáknak ahhoz, hogy értelme legyen az oda-vissza több mint egy évig tartó útnak.

(Fotó: ICON)

A magyar találmány, ami nélkül az emberiség biztos nem jut el a Marsra 2036 előtt erre amúgy sincs reális esély Zábori Balázs szerint, aki a Magyar Tudományos Akadémián szervezett előadáson beszélt többek között arról is, hogy miért nincs kizárva, hogy 2030-ig magyar űrhajós lépjen a Holdra és hogy miért tekinthetjük a Lunar Gatewayt inkább űrhajónak, mint űrállomásnak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Kerr osztályú fekete lyuk felgyorsíthatja egy új fizika bevezetését
A Kerr osztályú fekete lyuk felgyorsíthatja egy új fizika bevezetését
A kutatók rájöttek, hogy az extrém Kerr-fekete lyukak, a fekete lyukak egy egyedülálló osztálya, váratlan jellegzetességeket produkál az eseményhorizont közelében, ami akár egy új fizika bevezetésével is járhat.
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Elkészültek az első felvételek a hazafelé tartó OSIRIS-REx-ről, ami egy aszteroida mintáit hozza a Földre
Az OSIRIS-REx misszió során a Bennu aszteroidáról vett mintákat szállítja a Földre a NASA űreszköze, majd húsz perccel a szállítmány elengedése után halad is tovább az Apophis felé újabb küldetésére.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.