Egy egész lakónegyedet építenek fel 3D-nyomtatással az USA-ban

2021 / 10 / 28 / Bobák Áron
Egy egész lakónegyedet építenek fel 3D-nyomtatással az USA-ban
Az austini székhelyű Icon bejelentette az eddigi legnagyobb projektjét, jövőre ugyanis megkezdik egy száz családi házból álló lakónegyed építését, amelynek épületeit a cég Vulcan 3D-nyomtatójával fogják felhúzni.

Nem túlzás azt állítani, hogy a texasi Austin az elmúlt években az Egyesült Államok legfelkapottabb nagyvárosává vált, ahova valósággal özönlenek az új lakók. Az ország második legnagyobb államának fővárosa különösen a Szilícium-völgyből kiábránduló, vagy onnan kiszoruló cégek számára vonzó, hiszen a jóval megfizethetőbb lakhatási költségek mellett Austin az elmúlt években sokat tett annak érdekében, hogy ideális környezetet biztosítson a technológiai cégek számára: a Szilícium-völgy mintájára létrejött "Szilícium-dombokon" ma már az összes fontosabb nagyvállalatnak az irodája megtalálható az Apple-től a Facebookig, az elmúlt években pedig egyre többen döntöttek úgy, hogy ide helyezik át a székhelyüket is, köztük olyan meghatározó cégek, mint az Oracle vagy a Tesla.

A lakosság robbanásszerű növekedése ugyanakkor negatív következményekkel is járt: a Bloomberg április helyzetjelentése szerint a városban az átlagos ingázási idő néhány év alatt a háromszorosára emelkedett, a piacra kerülő lakásokat pedig hetek alatt elkapkodják, ami miatt Austinban még az Egyesült Államok más részeihez képest is egyre nehezebb saját lakáshoz jutni. A részben a munkaerő, részben pedig az alapanyagok hiánya miatt kialakuló lakhatási válságból sokak szerint a 3D-nyomtatással készülő házak jelenthetik a kiutat, amelyek jóval gyorsabban készülnek el a hagyományos épületeknél, és az építésükhöz kevesebb munkásra is van szükség.

Nem véletlen, hogy az austini székhelyű Icon is itt fog belekezdeni a világ első 3D-nyomtatással kialakított lakónegyedének felépítésébe, amelynek keretében száz darab új családi ház fog elkészülni a jövő évtől kezdődően. A Lennar ingatlanügynökség és a Bjarke Ingels Group építésziroda közreműködésével kialakított új lakónegyedről egyelőre kevés konkrétumot lehet tudni, a tervezők csupán annyit árultak el a projektről, hogy az egyszintes családi házak szerkezetét az Icon Vulcan 3D-nyomtatójával fogják felhúzni, amelynek nemrég bemutatott változatával akár 278 négyzetméteres házak is építhetők. Az Icon szerint az így létrehozott épületek legalább olyan tartósak, mint a betonból készült, hagyományos módszerrel épített házak, és ellenállnak az extrém időjárási körülményeknek is. A bevett eljárásnak megfelelően a házaknak a falait fogják 3D-nyomtatással felhúzni, a tetőt, az ablakokat és ajtókat viszont már kézi munkaerővel építik fel, emellett a házak tetejére a fenntarthatóság jegyében napelemeket is felszerelnek majd.

Az Icon a Vulcan-technológiának köszönhetően az elmúlt időszakban látványos lépéselőnyre tett szert a piac többi szereplőjével szemben: az új 3D-nyomtatóval nemrég egy komplett laktanyát építettek fel Texasban, szeptemberben pedig négy, szintén részben 3D-nyomtatással készült lakóházat is átadtak Austin belvárosában. Az azóta már egytől-egyig értékesített épületekből még az olcsóbbak is több százmillió forintba kerültek, ugyanakkor az Icon szerint a 3D-nyomtatás hosszabb távon nem csak gyorsabbá, de sokkal olcsóbbá is teheti a házak építését.

(New Atlas, Designboom, Fotó: Icon)

További cikkek a témában:

Mexikóban egy egész falut nyomtatnak ki, és az első házak már fel is épültek Az Icon nevű cég évek óta foglalkozik házak 3D-nyomtatásával, most pedig a New Story nevű szervezettel összefogva egy minden eddiginél ambiciózusabb projekt keretében mutatják be, hogyan alakíthatja át a technológia a világunkat.

Texasban már 3D-nyomtatott házba is költözhet, aki szeretne A lakóépületek 3D-nyomtatásában élen járó texasi Icon Austinban épített fel négy családi házat, amelyek a korábbi épületeikkel ellentétben bárki számára megvásárolhatóak.

Amszterdam úszó városrésze nem csak látványos, de két fontos problémára is megoldást nyújthat A holland főváros északi részén egy 46 épületből álló lakóparkot építettek a csatornába.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.