56 év után megsemmisült a NASA OGO-1 űrszondája

2020 / 09 / 04 / Perei Dóra
56 év után megsemmisült a NASA OGO-1 űrszondája
Az Amerikai Egyesült Államok kormányzati ügynöksége hivatalosan is bejelentette, hogy 2020. augusztus végén darabjaira hullott a több mint fél évszázada a Föld körül keringő Orbiting Geophysics Observatory 1 (OGO-1) – írja a Space.com. A műholdat 1964. szeptember elsejével lőtték az űrbe, méghozzá elsőként abból az öt misszióból, melyeket a Föld mágneses környezetének tanulmányozására küldtek. Az űreszköz küldetése 1971-ben ugyan véget ért, de egészen mostanáig nem esett le.

Mivel az atmoszféra legfelső rétegeiben keringő részecskék folyamatosan lassítják az űrszondák sebességét, idővel elkerülhetetlen a keringés magasságának csökkenése. Az OGO-1 számára ez a pillanat a közelmúltban jött el. A négyszáznyolcvanhét kilogrammos műhold

helyi idő szerint augusztus huszonkilencedikén 22:44-kor került a légkörbe a Csendes-óceán déli része felett.

Josh Handal, a NASA szóvivője szerint az űreszköz megsemmisült, zuhanása nem okozott személyi sérülést. Az OGO-1 az előrejelzésekhez képest huszonöt perccel korábban érkezett, így a vártnál keletebbre érte el az atmoszférát. Handal hozzátette, hogy az OGO-1 egészen pontosan Tahititől százhatvan kilométerre lépett a légkörbe, az eseményt pedig az ott élők is érzékelhették. Az OGO-műholdakat 1969-ig bocsátották fel, az OGO-1 kivételével azonban már mind az öt űreszköz visszahullott.

A műholdak időnként fel is támadhatnak

Pontosan ez történt még 2020 márciusában a DSCOVR földi és űridőjárási műholddal is, ami kilenc hónapig biztonsági üzemmódban volt, miután meghibásodott a magasságszabályozó rendszere, és nem sikerült 'újraéleszteni'. A körülbelül kilenc éve elindított Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) 2019. június végén kapcsolt biztonsági üzemmódba,

irányítása azonban stabil maradt, így az űreszköz foghatta a Földről érkező parancsokat, illetve továbbíthatta az adatokat.

(Csak éppen új információkat nem gyűjtött.) A NASA és a Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) mérnökei a közelmúltban töltöttek fel egy javítócsomagot a műholdra, a DSCOVR ennek köszönhetően folytathatta munkáját. Az űreszköz elsődleges küldetése az űridőjárás vizsgálata: a Napból folyamatosan érkeznek töltött részecskék a Föld irányába, a csillag extrém tevékenységének elemzése pedig létfontosságú, ha hosszú távon is biztonságban akarjuk tudni az űreszközöket, illetve az űrhajósokat.

Szerencsére egyéb műholdak is figyelik a Napot, így a szakértők a DSCOVR meghibásodása alatt sem maradtak le az űridőjárás fejleményeiről. Steve Volz, a NOAA igazgatóhelyettese szerint a műhold feltámasztása bebizonyította mérnökeik kiváló alkalmazkodóképességét, jelenlegi céljuk pedig az, hogy a DSCOVR még sokáig folytathassa misszióját.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.