Műholdas adatok alapján előrejelezhető, hogy mennyien kerülnek kórházba asztmás problémákkal

2020 / 07 / 28 / Perei Dóra
Műholdas adatok alapján előrejelezhető, hogy mennyien kerülnek kórházba asztmás problémákkal
Míg az emberiség egy része örömét leli a tavasztól őszig tartó növények látványában és illatában, addig egy jelentős részének mindez valódi csapás allergiájuk, illetve az ennek következtében fellépő légúti panaszok miatt.

Számszerűsítve világszerte háromszáztizenkilenc millióan szenvednek asztmában, az Egyesült Államokban például a felnőtt lakosság nyolc százaléka, amelynek rohamszerű kitörései az allergénekhez köthetők. Az előrejelzések szerint a klímaváltozás ráadásul tovább fokozza az asztmát kiváltó környezeti körülményeket, így a pollen okozta allergiát. Annak ellenére, hogy a betegség milliókat érint, plusz a pollenekhez köthető allergia jelentős egészségügyi kiadással jár, az USA-ban nincs átfogó, országos mérőállomás-rendszer, amelynek adatai segítenék a felkészülést, megelőzést. Érdekességképpen:

3,4 millió amerikaira jut egy hitelesített mérőállomás.

Noha léteznek - többnyire a helyi egészségügyi intézmények által üzemeltetett - egyedi mérőállomások, a megoldást azonban egy komplett összefüggő hálózat jelentené. Az EOS földtudományi hírportál adott hírt egy vadonatúj kezdeményezésről, amelyben földi mérések, webkamerák, és műholdak együttes munkájának összehangolásával üzemeltetnének egy nagy pollen-mérő, illetve előrejelző hálózatot. A műholdas megfigyelések, mint amilyenek a Landsat Föld-megfigyelő műholdak jelzik az évenkénti változékonyságot a fontosabb allergén növények esetében a pollenszezon kezdetén, végén, valamint a növény vegetációs időszakának hosszában, és nagy területen megmutatják a növényzet állapotát. A műholdas méréseket kiegészíthetik a több mint ötszáz webkamerából álló országos PhenoCam Network megfigyelései a növényzet aktuális fejlődési állapotáról, melyeket pedig tovább bővíthetik a hitelesített felszíni pollenmérő állomások adataival. A kapott információkból helyi és országos szintű adatbázist képeznek, amelyből pontosan megállapítható, hol és melyik növény pollenje indul éppen elszaporodásnak, megnehezítve ezzel az allergiások, légúti betegségekben szenvedők életét.

Egy közelmúltban készült tanulmány szerint pusztán műholdas adatok alapján előrejelezhető volt, hogy mennyien kerülnek kórházba asztmás problémákkal.

Az ilyen előrejelzések egyaránt segítik a felkészülést a betegeknek és az egészségügynek. Megfelelő időzítéssel segíthetnek például a betegeknek a szezonális gyógyszereik kiváltásában, vagy annak eldöntésében, hogy mikor menjenek, vagy ne menjenek a szabadba. A PhenoCam hálózata civil kutatók növénymegfigyeléseivel együtt az egyes helyszínekre lebontva teszik könnyebbé és pontosabbá az egészségügyi figyelmeztetéseket. A műholdas mérések mostanáig a nyírfa esetében bizonyították használhatóságukat, a távérzékelésen alapuló vizsgálatok azonban más növényfajokra is kiterjeszthetőek.


Különböző növények pollenjei elektronmikroszkópos felvételen

Természetesen még sok feltételnek teljesülnie kell a kiépítendő rendszerben, így például azon modellek finomítása, amelyek a műholdas megfigyelésekből előrejelzik, mely növénynek mikor indul be a pollentermelése. Emellett további vizsgálatok szükségesek azon területen is, hogy az egyes pollenek miként hatnak az asztmásokra, milyen mechanizmusok súlyosbítják a problémát, és milyen egyéni összefüggések lehetnek egyebek mellett életkor, nem, szociális helyzet szerint. Ezen kívül meg kell ismerni a további tényezők szerepét is a pollenen túl, vagy épp azzal együttesen, mint például a talaj közeli ózon vagy más légszennyezés. Végezetül

minden orvosi egyetemen oktatni kellene az úgynevezett környezeti egészségtant, vagyis azt, hogy az egyes környezeti tényezők hogyan hatnak az egészségünkre és betegségeink lefolyására, mivel napjainkban ez még nem elterjedt.

Az orvosokból, közegészségügyi szakemberekből, távérzékelési és mérési szakértőkből álló kutatócsoport közelmúltbeli találkozója további közös munkát, és fejlesztéseket irányzott elő az allergiák és az asztma betegségeiben érintettek megsegítésére.

(Fotó: Getty Images Hungary, NASA)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.