A Cadillac szerint elektromos légitaxi és önvezető furgon kombója lesz a jövő luxusautója

2021 / 01 / 13 / Rácz Tamás
A Cadillac szerint elektromos légitaxi és önvezető furgon kombója lesz a jövő luxusautója
Az autóipar radikális változásának újabb mérföldköve: a luxusautó-gyártó, aki luxusmobilitási szolgáltató akar lenni.

Az idei, csak online megtartott CES egyik legnagyobb durranása a General Motors patinás luxusmárkájának szintén jórészt csak virtuálisan létező agyvihara. A Cadillac olyan lendülettel futott bele a jövőbe (legalábbis koncepciók és víziók szintjén), hogy csak pislogunk. Persze nem is elsősorban önmagában érdekes a Caddie légitaxija és önvezető kockaautója, láttunk már ilyet más cégektől is. A zsibbadó érzést az agyunkban az okozza, hogy pont a Cadillac szállt el ennyire a klasszikus autók világától. Szó szerint:

A nemes egyszerűséggel csak VTOL-nak (a betűszó a Vertical Take-off and Landing, függőleges fel-és leszállás képességének rövidítése) elnevezett koncepció érdekessége, hogy a drón rotorjai (nyolc darab, párosával koaxiálisan elhelyezve) nem egy szintben helyezkednek el. A legtöbb hasonló dizájnterven vagy akár prototípuson a kabin jellemzően a rotorok alatt függ, de a Cadillacnél izgalmasabb megoldást találtak ki: a luxuskabin előtti légcsavarpárok alulra kerültek. A VTOL-koncepció a gyártó elképzelései szerint 90 km/h sebességgel, teljesen önműködően viszi utasát egy kényelmes, prémium kivitelezésű fülkében, magasan a pórnép feje felett.

Az önvezető Cadillac-élmény nem feltétlenül szakad meg, amikor a multikopter ledöccen a betonra. Ha a végső úticél nem rendelkezik drón-leszállóhellyel, az utas átszállhat egy másik Cadillacbe:

Természetesen a Cadillac Personal Autonomous Vehicle sem terheli az embereket a vezetés idejétmúlt, kényelmetlen, méltatlan feladatával. A nagy, fekete doboz is képes az autonóm közlekedésre, utasát oda viszi és ott teszi ki, ahol ő kéri. Az élet pedig  ilyen vidám lesz majd ebben a csodálatos, önvezető jövőben, ha hihetünk a jelenleg még autókat gyártó és fejlesztő, de valami egészen másfajta mobilitási jövőt álmodó amerikai vállalat marketingeseinek:

A Cadillac önálló virtuális bemutatója videókkal, a videók alatt az Éhezők Viadala Kapitóliumának miliőjét jövőnek bemutató szövegekkel (és egy nagyon vicces checkbox-szal a lap alján, melyben tudomásul kell vennünk, hogy ezek még nem kész termékek, csak koncepciók) ide kattintva érhető el.

További cikkek a témában:

A pénztárcánk is megsínyli, ha az önvezető kamionok nem veszik el időben az emberek munkáját A közúti szállítmányozásban ma a legnagyobb kérdés nem az, hogy a robotok elveszik-e az emberek munkáját, hanem hogy elég gyorsan ideérnek-e, mielőtt a helyzet teljesen tarthatatlanná válik.

Az orosz önvezető autó pont úgy vezet, mint egy valódi sofőr Las Vegasban lehetőségünk volt rá, hogy kipróbáljuk a Yandex robotautóját, amiben az a legfurcsább, hogy mennyire nem furcsa.

20 hónap, 18 baleset: nyilvánossá tették a Waymo önvezető autóinak baleseti statisztikáit A Google robotautói tavaly és idén csaknem tízmillió kilométert vezettek le Phoenixben súlyos baleset nélkül.

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.