A Cadillac szerint elektromos légitaxi és önvezető furgon kombója lesz a jövő luxusautója

2021 / 01 / 13 / Rácz Tamás
A Cadillac szerint elektromos légitaxi és önvezető furgon kombója lesz a jövő luxusautója
Az autóipar radikális változásának újabb mérföldköve: a luxusautó-gyártó, aki luxusmobilitási szolgáltató akar lenni.

Az idei, csak online megtartott CES egyik legnagyobb durranása a General Motors patinás luxusmárkájának szintén jórészt csak virtuálisan létező agyvihara. A Cadillac olyan lendülettel futott bele a jövőbe (legalábbis koncepciók és víziók szintjén), hogy csak pislogunk. Persze nem is elsősorban önmagában érdekes a Caddie légitaxija és önvezető kockaautója, láttunk már ilyet más cégektől is. A zsibbadó érzést az agyunkban az okozza, hogy pont a Cadillac szállt el ennyire a klasszikus autók világától. Szó szerint:

A nemes egyszerűséggel csak VTOL-nak (a betűszó a Vertical Take-off and Landing, függőleges fel-és leszállás képességének rövidítése) elnevezett koncepció érdekessége, hogy a drón rotorjai (nyolc darab, párosával koaxiálisan elhelyezve) nem egy szintben helyezkednek el. A legtöbb hasonló dizájnterven vagy akár prototípuson a kabin jellemzően a rotorok alatt függ, de a Cadillacnél izgalmasabb megoldást találtak ki: a luxuskabin előtti légcsavarpárok alulra kerültek. A VTOL-koncepció a gyártó elképzelései szerint 90 km/h sebességgel, teljesen önműködően viszi utasát egy kényelmes, prémium kivitelezésű fülkében, magasan a pórnép feje felett.

Az önvezető Cadillac-élmény nem feltétlenül szakad meg, amikor a multikopter ledöccen a betonra. Ha a végső úticél nem rendelkezik drón-leszállóhellyel, az utas átszállhat egy másik Cadillacbe:

Természetesen a Cadillac Personal Autonomous Vehicle sem terheli az embereket a vezetés idejétmúlt, kényelmetlen, méltatlan feladatával. A nagy, fekete doboz is képes az autonóm közlekedésre, utasát oda viszi és ott teszi ki, ahol ő kéri. Az élet pedig  ilyen vidám lesz majd ebben a csodálatos, önvezető jövőben, ha hihetünk a jelenleg még autókat gyártó és fejlesztő, de valami egészen másfajta mobilitási jövőt álmodó amerikai vállalat marketingeseinek:

A Cadillac önálló virtuális bemutatója videókkal, a videók alatt az Éhezők Viadala Kapitóliumának miliőjét jövőnek bemutató szövegekkel (és egy nagyon vicces checkbox-szal a lap alján, melyben tudomásul kell vennünk, hogy ezek még nem kész termékek, csak koncepciók) ide kattintva érhető el.

További cikkek a témában:

A pénztárcánk is megsínyli, ha az önvezető kamionok nem veszik el időben az emberek munkáját A közúti szállítmányozásban ma a legnagyobb kérdés nem az, hogy a robotok elveszik-e az emberek munkáját, hanem hogy elég gyorsan ideérnek-e, mielőtt a helyzet teljesen tarthatatlanná válik.

Az orosz önvezető autó pont úgy vezet, mint egy valódi sofőr Las Vegasban lehetőségünk volt rá, hogy kipróbáljuk a Yandex robotautóját, amiben az a legfurcsább, hogy mennyire nem furcsa.

20 hónap, 18 baleset: nyilvánossá tették a Waymo önvezető autóinak baleseti statisztikáit A Google robotautói tavaly és idén csaknem tízmillió kilométert vezettek le Phoenixben súlyos baleset nélkül.

 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.