A cseljabinszki aszteroidánál jóval nagyobb kisbolygó halad el a Föld és Hold között

2023 / 03 / 24 / Bobák Zsófia
A cseljabinszki aszteroidánál jóval nagyobb kisbolygó halad el a Föld és Hold között
A hirosimai atombombánál húsz-harmincszor erőteljesebb robbanás az oroszországi Cseljabinszk felett 2013-ban 1500 embert sebesített meg, ekkor egy 20 méter átmérőjű aszteroida légkörbe való belépése volt az esemény kiinduló forrása. Március 25-én a Földtől körülbelül 160 000-170 000 km-es távolságra egy ennél jóval nagyobb, 40-90 méteres aszteroida halad el, de a 2023 DZ2 nem jelent veszélyt a bolygóra nézve.

A 2023 DZ2 jelű aszteroidát nemrégen detektálták a csillagászok: még csak egy hónapja, február végén figyeltek fel rá a La Palmán található Roque de los Muchachos Obszervatórium munkatársai, de az azonnal kiderült, hogy hamarosan a Föld közvetlen közelébe érkezik és a Holdnál is közelebb halad majd el a bolygótól. A Hold Földtől mért távolsága 384 400 kilométer, és a 2023 DZ2 jelű aszteroida a NASA Bolygóvédelmi Koordinációs Irodájának (Planetary Defence Coordination Office) kisbolygófigyelő szolgálata, a CNEOS (Center for Near Earth Object Studies) bejelentése szerint körülbelül 160 000 kilométerre közelíti meg a Földet március 25-én szombaton.

A 2023 DZ2 méretét ugyan egészen pontosan nem sikerült meghatározni, de azt lehet tudni, hogy átmérője 42 méter és 95 méter közötti, ami azt jelenti, hogy legalább kétszer akkora, mint a 2013 februárjában az oroszországi Cseljabinszk felett a légkörbe belépő és körülbelül 23,3 kilométer magasságban felrobbanó égitest volt.

A cseljabinszki esemény során a Hirosimára ledobott atombombánál 26-33-szor erőteljesebb detonáció következtében 1491 ember sebesült meg többek között a kitört ablakok és szétszóródó törmelékek miatt és a robbanás után elinduló lökéshullám többezer épületet rongált meg komolyabban. Ez volt az 1908-as tunguszkai esemény óta eltelt idő legnagyobb energiájú (és dokumentált) égi eseménye a NASA meghatározása alapján.

A 2023 DZ2 esetében azonban nem kell ehhez hasonló katasztrófára számítani, mivel az aszteroida az előrejelzések szerint nem lép be a Föld légkörébe, így nem jelent veszélyt a lakosságra nézve. A kisbolygó közeli útja inkább a csillagászok számára ígérkezik érdekes eseménynek, mivel az aszteroidát 15 centiméteres (6 hüvelykes) teleszkópokkal is észlelni lehet majd, miközben hozzávetőleg 28 008 km/h-ás sebességgel (a Földhöz viszonyítva 7,78 km/s-os sebességgel) elrepül a bolygó mellett. Az Earth Sky becslése szerint az északi félgömbön pénteken este ígérkezik a legjobb rálátás az aszteroidára, de akinek nincs kéznél felszerelése az sem marad le az eseményről, mivel az olasz Bellatrix Csillagászati Obszervatórium élő közvetítése során nyomon követhetjük a kisbolygó érkezését és távozását. A Virtual Telescope Project 2.0 magyar idő szerint március 26-án éjjel fél egykor kezdi meg közvetítését, amelyet a szervezet YouTube csatornáján lehet követni.

(Fotó: ESA)

Jóval hamarabb sor kerülhet egy kihalási eseményt elindító aszteroida becsapódására, mint eddig gondoltuk Nagyfelbontású műholdadatok segítségével vizsgálták újra a földi krátereket, és ez alapján jött a baljós megállapítás – a tudósok között azonban nincs egyetértés az ügyben.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.