A Disney robotja meggyőzően alakítja a kis Groot szerepét

2021 / 04 / 24 / Rácz Tamás
A Disney robotja meggyőzően alakítja a kis Groot szerepét
A Disney Groot-robotja több jópofa játéknál: ő az első valódi robotszínész a filmgyártó gigavállalat társulatában.

Mint szinte minden a filmes szakmában, ez a robot-Groot is csak egy megtévesztés. A videón valójában nem a kis Groot sétál, integet és áll meg egy lábon jóga-pózban, hanem a Kiwi nevű "robotszínész", aminek mostani állapota az utóbbi mindössze három év fejlesztőmunkájának eredménye.

A Kiwi projekt célja a Disney-nél nem csak az, hogy filmekben használható robot-szereplő készüljön, hanem hogy a cég szórakoztató parkjaiban is ki lehessen küldeni a látogatók közé a moziból ismert karaktereket. A klasszikus Miki-, Donald- vagy Goofy-ruhába bújt emberek vagy a mechanikus mozgású, fix helyre telepített integető-beszélgető robotok után egy ilyen szabadon sétálgató kis Groot (vagy Mordály, esetleg, hogy elszakadjunk a Galaxis őrzőitől, egy Yoda-fióka, mindegy, az egész csak külső burkolat, régies szóval jelmez kérdése) nagy újdonság lesz majd a gyerekeknek.

A Disney számos szabadalmat jegyeztetett be a fejlesztés során. Megoldották, hogy a robot végtagjainak ízületein kábelek nélkül futhasson át az energia a következő ízületek villanymotorjaihoz. Az integrált áramköri lapokat origami-szerű, hajtogatott rendszer szerint tervezték meg, hogy ezek a lehető legkevesebb kábellel illeszkedhessenek egymáshoz.

A videón látszólag oly könnyedén, természetesen sétáló, integető, pislogó Groot még egy kicsit messze van attól, hogy tényleg ki lehessen engedni a szabadba. Az illúziót ma még megtöri a mozgásához szükséges irgalmatlan mennyiségű információ áramlásához szükséges adatkábel, amit maga után húz, de a gallérnál kiáramló hűtőlevegő zaja vagy a motorokból kiszüremlő mechanikus surrogás is csüggesztő lehet. A legnagyobb feladat talán az, hogy a robot teste ne csak aktívan mozogjon, de passzívan "érezzen" is. A vázat, a motorokat a fejlesztők úgy szeretnék kialakítani, hogy nyomatékszenzorok érzékeljék, ha mondjuk egy parklátogató gyerek megöleli Grootot, a robot pedig képes legyen felismerni, mi történik és viszonozni tudja az ölelést. De ha a sétáló kis robot fejlődésének üteme továbbra is a korábbiakhoz hasonló marad, tényleg csak egy kis idő kérdése, hogy a legkülönbözőbb filmes karakterek sétálgathassanak közöttünk egy Disney-parkban.

(TechCrunch)

Ez is érdekelhet:

Végre készült egy robot az építőmunkásoknak: a bármit elvégző, bivalyerős Baubot Ahol Spot robotkutya a maga 14 kilós teherbírásával már kevés, ott jön a Baubot, aki vág, bont, hegeszt, és elvisz a hátán akár fél tonna cementet is.

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

A faroklengető robot a gepárdtól ellesett trükkel javítja a mozgását Ha nem tudnánk, sosem találnánk ki: ennek a kis zászlólengető robotnak a zászlólengetését a gepárd farkának mozgása alapján tervezte meg a fejlesztőcsapat.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.