Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja

2021 / 03 / 06 / Justin Viktor
Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja
Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

Robotizált fapásztorok

Az egyik új robot faültetéssel, a másik a bokrok karbantartásával foglalkozik. Mindkettő mérete akkora, mint egy kisebb járműé, és természetesen párban is képesek együttműködni. Az első a Multiscope Forester Planter névre hallgat, és ültetési hasznos teherként legfeljebb 380 palántát képes magával vinni műszakkezdéskor - írta róla a Milrem Robotics. A nyilatkozat szerint a robotot egyelőre nyugodt környezeti zónákban történő működésre készítették fel, vagyis nehéz környezeti és/vagy időjárási körülmények között még nem bevethető.. 

A Multiscope Forester bozótvágót ugyanakkor keménynek és ellenállónak készítették, hogy egyértelműen mostohának számító környezeti és időjárási viszonyok között is jól működhessen.

A robot alapját a Milrem Robotics Multiscope alapváza, melynek szerszámkarja bozótvágó eszközzel és érzékelőkkel van felszerelve. Mindkét gép 20 kilométer per óra körüli sebességgel haladhat, lehetővé téve a Forester Planter rendszerei számára, hogy elérje a hektáronkénti 5-6,5 órás ültetési sebességet. A sebesség természetesen azért függ az ültetésre kerülő fafajtáktól és a terület típusától is. 

Párban a fák között

A két robot párban is használható, a bozótvágó kezeli az elültetésre kerülő palánták körüli növényzetet, és felszabadítja, megtisztítja a helyet a faültető robot számára. Mindkét robot lézer alapú LiDAR technológioát, kamerákat és világméretű helymeghatározó rendszereket (például GPS-t) használ az eligazodáshoz. A LiDAR elkészíti a robotok környezetének háromdimenziós matematikai vetületét, lehetővé téve számukra a független mozgást és gyors eligazodást.

Andrew Davidson a londoni Imperial College kutatója elmondta: "Ez csak az egyik a sok érdekes alkalmazási lehetőség közül, melyek azt mutatják, hogy a sokoldalú, fejlett mechanikai innováció gyors és erőteljes robotokat fejleszt új típusú feladatok ellátására, problémás körülmények között".

Drónok harca

Fákat egyébként nem csak lánctalpas, vagy "földhöz ragadt" robotokkal ültetnek, de drónokkal is. A mianmari Yangontól délre, egy távoli területen, apró mangrove csemeték nagyjából 50 centiméter magasak. Tavaly szeptemberben ültették őket drónok segítségével, ami bizonyítja, hogy a technológia segíthet az erdők helyreállításában, méghozzá a klímaváltozás elleni küzdelemhez szükséges ütemben.

"Most már bizonyítékunk is van rá, hogy milyen fajokat és milyen körülmények között ültethetünk" - mondta el Irina Fedorenko, a drónokat gyártó startup, a Biocarbon Engineering társalapítója. A fajok és a speciális környezeti feltételek megfelelő kombinációja tette lehetővé, hogy el tudjuk végezni a helyreállítási munkát. Most készen állunk az ültetés mennyiségének növelésére és az elért siker megismétlésére."

A startup, mely drónokkal fákat és füvet is ültet Ausztrália elhagyott bányáiban és a világ más részein, a mianmari Worldview International Foundation nevű nonprofit szervezettel dolgozik együtt. A nonprofit szervezet a falusiakkal is együttműködik, hogy kézzel is ültessenek fákat. A projekt 2012-ben kezdődött, miután a kormány megnyitotta az ország határait a nemzetközi üzleti élet előtt. Eddig több mint hatmillió fát ültettek el, és a nonprofit szervezetek 2019 végéig további négymillió elültetését tervezik. 

(Forrás: NesScientist Kép: Milrem Robotics)

Ez is érdekelhet:

A tudósok jégrobotot küldhetnek egy idegen bolygóra Pennsylvania Egyetemének tudósai jégből készült robotokkal kísérleteznek. A jégrobotok egy idegen bolygóra érkezve a helyi erőforrásokat felhasználva kijavíthatnák önmagukat, ha meghibásodnának.

Paradigmaváltás a robotikában, a MELA lehet az első önfejlesztő, egyre intelligensebbé váló MI A Mesterséges Intelligenciának nincs motivációja sem arra nincs hogy bennünket bántson, sem arra hogy egyáltalán életben maradjon, az életösztön, a fejlődés, tökéletesedés iránti igény mélyen emberi -volt eddig. Most ugyanis egy gép olyasmit tett, amire senki nem kérte meg, vagy programozta be. Talán nem ártana kideríteni, hogy miért, és hogyan csinálta.

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
Több tízezer tonna szén-dioxidot von ki a levegőből évente a világ legnagyobb szén-dioxid semlegesítő üzeme
A Mammoth egy hatalmas légtisztítóhoz hasonlóan vonja ki a levegőből a szén-dioxidot, a névleges kapacitása pedig az év végére elérheti a 36 ezer tonnát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.