Végre készült egy robot az építőmunkásoknak: a bármit elvégző, bivalyerős Baubot

2021 / 04 / 16 / Rácz Tamás
Végre készült egy robot az építőmunkásoknak: a bármit elvégző, bivalyerős Baubot
Ahol Spot robotkutya a maga 14 kilós teherbírásával már kevés, ott jön a Baubot, aki vág, bont, hegeszt, és elvisz a hátán akár fél tonna cementet is.

Bár a valóban hozzáférhető, hétköznapi robotika egyelőre még mindig nagyjából a robotporszívók széles választékából áll, a világ minden tájáról folyamatosan ontják a startupok azokat a koncepciókat, prototípusokat, amelyekből azért felsejlik egy minden területen szorgosan dolgozó robotokkal teli jövő. A holdi barlangkutató gömbrobot, a paintballozó Spot, a gyomirtó agrárrobotok és a pizzakiszállító mini robotfurgon után most végre az építőipar is megkapta a maga robotját.

Az elsősorban 3D-nyomtatási technológiai fejlesztésekkel foglalkozó osztrák Printstones készítette el a gumilánctalpas Baubotot, amely vagy inkább aki a közeljövő valóban univerzális szerszáma lehet a bontásokon, építkezéseken.

A robotkarral is felszerelt gép képes egyebek mellett plazmavágásra, fúrásra, csavarozásra, akár fél tonna anyag szállítására (lépcsőkön fel-le is) - és igazából megfelelő szerszámmal a "kezében" képes bármi egyébre, amit csak az üzemeltetője kitalál és leprogramoz neki. A Baubot dolgozhat egyedül, emberi irányítással vagy kooperatív üzemmódban is.

Ez is érdekelhet:

A brit hadsereg leszerel tízezer katonát, jönnek helyettük a robotok Az Egyesült Királyság hadserege 10 ezer katonával csökkenti a létszámát, hogy többet fektethessenek katonai robotokba, drónokba és egyéb high-tech harci eszközökbe, egy nagy átalakítás során.

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.