A faroklengető robot a gepárdtól ellesett trükkel javítja a mozgását

2021 / 04 / 21 / Rácz Tamás
A faroklengető robot a gepárdtól ellesett trükkel javítja a mozgását
Ha nem tudnánk, sosem találnánk ki: ennek a kis zászlólengető robotnak a zászlólengetését a gepárd farkának mozgása alapján tervezte meg a fejlesztőcsapat.

Bár a gepárd farkának tömege csupán az állat teljes testtömegének két százalékát teszi ki, mégis nagyban segíti a gyors manőverezésben az állatot, ha farkát ügyesen lóbálja. Ez a felismerés vezette a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem mérnökhallgatóit abban, hogy egy kis tömegű, de precízen mozgatható "farkat" szereljenek egy kis négylábú robotra. A gép ugyan sem kecsességben, sem sebességben nem versenyezhet a gepárddal, de az eredmények megmutatták, hogy vannak lehetőségek a farokkal felszerelt robotokban.

A robot ugrás után a földet érést a farka mozgatásának légellenállást növelő hatásával tompíthatja és irányíthatja is a talajfogást. A jó ritmusban történő farkcsóválás energiatakarékosabb mozgást eredményezhet és egyenetlen terepen segít a megbotlások kiküszöbölésében is.

A kutatás legfontosabb eredménye, hogy bizonyította: a mechanikában eddig is gyakran alkalmazott nagy tehetetlenségű kiegyensúlyozó elemekkel szemben egy könnyű, gondosan leprogramozott mozgású, antennaszerű farok is hatásos lehet. Nagyon drukkolunk a fejlesztőknek, hogy a Boston Dynamics is felfigyel a munkájukra: csodálatos dolog lenne, ha Spot kutya végre farkat is kaphatna!

Ez is érdekelhet:

Végre készült egy robot az építőmunkásoknak: a bármit elvégző, bivalyerős Baubot Ahol Spot robotkutya a maga 14 kilós teherbírásával már kevés, ott jön a Baubot, aki vág, bont, hegeszt, és elvisz a hátán akár fél tonna cementet is.

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Elképesztő rekord: a globális netes adatforgalom húszszorosát továbbították egyetlen másodperc alatt
Ízlelgessük: 22,9 pebit/s adatátviteli sebesség – ennyit értek el ugyanis japán mérnökök egy új optikai szállal.
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Hogyan lesz Magyarországon tízmillióval több fa?
Ennek járt a végére a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.