A faroklengető robot a gepárdtól ellesett trükkel javítja a mozgását

2021 / 04 / 21 / Rácz Tamás
A faroklengető robot a gepárdtól ellesett trükkel javítja a mozgását
Ha nem tudnánk, sosem találnánk ki: ennek a kis zászlólengető robotnak a zászlólengetését a gepárd farkának mozgása alapján tervezte meg a fejlesztőcsapat.

Bár a gepárd farkának tömege csupán az állat teljes testtömegének két százalékát teszi ki, mégis nagyban segíti a gyors manőverezésben az állatot, ha farkát ügyesen lóbálja. Ez a felismerés vezette a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem mérnökhallgatóit abban, hogy egy kis tömegű, de precízen mozgatható "farkat" szereljenek egy kis négylábú robotra. A gép ugyan sem kecsességben, sem sebességben nem versenyezhet a gepárddal, de az eredmények megmutatták, hogy vannak lehetőségek a farokkal felszerelt robotokban.

A robot ugrás után a földet érést a farka mozgatásának légellenállást növelő hatásával tompíthatja és irányíthatja is a talajfogást. A jó ritmusban történő farkcsóválás energiatakarékosabb mozgást eredményezhet és egyenetlen terepen segít a megbotlások kiküszöbölésében is.

A kutatás legfontosabb eredménye, hogy bizonyította: a mechanikában eddig is gyakran alkalmazott nagy tehetetlenségű kiegyensúlyozó elemekkel szemben egy könnyű, gondosan leprogramozott mozgású, antennaszerű farok is hatásos lehet. Nagyon drukkolunk a fejlesztőknek, hogy a Boston Dynamics is felfigyel a munkájukra: csodálatos dolog lenne, ha Spot kutya végre farkat is kaphatna!

Ez is érdekelhet:

Végre készült egy robot az építőmunkásoknak: a bármit elvégző, bivalyerős Baubot Ahol Spot robotkutya a maga 14 kilós teherbírásával már kevés, ott jön a Baubot, aki vág, bont, hegeszt, és elvisz a hátán akár fél tonna cementet is.

Komplett erdőket ültet a roboterdész, a meglévőket pedig karbantartja Az észt Tartu Egyetem és a Milrem Robotics összefogásával két különböző autonóm faültető roboterdészt hoztak létre, melyek naponta rengeteg fát képesek elültetni, teljesen önállóan dolgozva a terepen.

Virtuális valóság robotoknak Győrben A győri Széchenyi István Egyetem projektjében a mesterséges intelligencia segítségével növelik az  autonóm járművekkel kapcsolatos kutatások hatékonyságát. A kutatás során robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.