A dolgozók harmada felmond, miután megtiltották a munkahelyi politizálást egy szoftvercégnél

2021 / 05 / 03 / Pőcze Balázs
A dolgozók harmada felmond, miután megtiltották a munkahelyi politizálást egy szoftvercégnél
A világ egyik legismertebb projektmenedzsment szoftverét, a Basecampet gondozó, azonos nevű fejlesztőcég vezetői kedden bejelentették, hogy többé nem lehet politikai és társadalmi kérdésekről vitázni a céges csatornákon. Csütörtökön arról lehetett olvasni, hogy akinek ez nem tetszik, az nagyvonalú lelépő csomagot kap. Péntekre a vállalat dolgozóinak a harmada jelentette be, hogy felmond.

A tech óriások világában különös szereplő a Basecamp, amit 1999-ben még 37signals-ként alapítottak, ám 2014-re az egyik termékük annyira népszerű lett, hogy inkább az egész vállalatot átkeresztelték. Míg például a Microsoftnál több mint százhatvanezren, a Google-nél száznegyvenezren dolgoznak számtalan szoftveren, addig a Basecampnél még hatvanan sincsenek. Ekkora csapattal indították el a húzótermékük fejlesztése mellett Ruby on Rails nevű, szintén népszerű és ismert webalkalmazás-keretrendszerüket, de tavaly nyáron még az emailt is újra akarták gondolni Hey nevű szolgáltatásukkal.

Minden egy rossz viccel kezdődött

Amint arról Casey Newton, a Platformer hírlevél szerkesztője hétfőn beszámolt, a lavinát az indította el, hogy a cégnél újra elkezdtek beszélgetni egy 2009-ben indult, majd folyamatosan bővülő listáról, amiben a dolgozók a szerintük vicces nevű ügyfeleiket gyűjtötték össze. A listára kerültek közül többen különböző kisebbségekhez tartoztak, így ami egykor talán ártatlan tréfa volt, a mai politikai klímában sokak szerint vállalhatatlan lett. Miután a dolgozói diverzitással foglalkozó kollegák elkezdték elemezni, hogy hogyan jöhetett létre a lista, és mennyire felelős érte a vállalat maga, a vezérigazgató, Jason Fried egy blogbejegyzésben bejelentette, hogy mostantól nem lehet társadalmi és politikai témákról beszélgetni a saját Basecamp fiókjukban, amin a vállalat belső projektjeit menedzselik.

"A mai társadalmi és politikai vizek különösen zavarosak. (...) Ne kelljen azon rágódnod, hogy ha kimaradsz (egy ilyen beszélgetésből), az cinkossá tesz-e, vagy ha beszállsz, azzal célponttá válsz-e. Ezeken a vizeken nehéz tájékozódni a magánéletben, de lényegesen nehezebb egy munkahelyen" - Fried ezzel indokolta döntését, miszerint aki ilyen témákról szeretne társalogni, az tegye inkább Signalon vagy WhatsAppen, de ne a céges csatornákon. Vezetőtársa, David Heinemeier Hansson egy saját bejegyzésben tovább fejtegette, hogy miért döntöttek így.

A cégnél többen úgy érezték, hogy ez az álláspont nem elfogadható, így a Platformer csütörtökön már arról írt, hogy akik legalább három éve a cégnél vannak, hathavi fizetést, akik rövidebb ideje, azok háromhavi pénzt kapnak búcsúzóul, ha úgy döntenének, hogy a kialakult helyzet miatt felmondanak. "Nem neheztelünk, nem kérdezünk semmit" - írta az ajánlatról Heinemeier Hansson.

A hét végére a Gizmodo már arról számolt be, hogy a Twitter-üzenetek és egyéb források alapján úgy tűnik, a Basecamp dolgozóinak a harmada élni fog az ajánlattal. Korábban a Coinbase-nél, az Amazonnál és a Google-nél is hoztak hasonló szabályokat, ám kérdés, hogy egy mindig is iroda nélkül, távmunkában működő, alig félszáz fős vállalat hogyan fogja tudni túltenni magát a botrány praktikus és elvi következményein.

(Fotó: Kristina Flour/Unsplash, Basecamp)

További cikkek a témában:

A Microsoft mostantól figyeli és pontozza, hogy mennyire dolgozunk rendesen Produktivitási pontszámot kapnak a cégek és a dolgozók.

Évek kellettek volna hozzá, most néhány hónap alatt beköszöntött a digitális világ Sokkal többet vagyunk otthon, jobban figyelünk az egészségünkre és kevesebbet érintkezünk más emberekkel - a március óta tomboló Covid19-járvány számos változást hozott magával, ami a legerőteljesebben abban nyilvánult meg, hogy soha nem látott mértékben pörgött fel a digitalizáció.

Hét dolog, amit mindenkinek érdemes tudnia, aki otthonról dolgozik Hogyan kezdj neki? Milyen videochatet használj? Hogy rendezd be a virtuális irodádat? Segítünk!


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.