A Falcon 9 hibája miatt mégsem utaznak asztronauták októberben az ISS-re a SpaceX-szel

2020 / 10 / 11 / Felkai Ádám
A Falcon 9 hibája miatt mégsem utaznak asztronauták októberben az ISS-re a SpaceX-szel
A sikeres nyári tesztút után ez lett volna az első, tényleges küldetés. Az utazás azonban a Falcon 9 rakétával kapcsolatos gondok miatt áttolódott novemberre.

A SpaceX nyáron a sikeres Demo-2 misszióval bemutatta, hogy egy magánvállalat képes kifejleszteni olyan űrhajót, amely asztronautákat juttat a Nemzetközi Űrállomásra, és hoz is vissza onnan. Ráadásul a Crew Dragon kapszulát szállító Falcon 9 rakéta többször is felhasználható, és ezáltal a költségek is alacsonyabbak. A most tervezett út viszont már nem próbaműsor lett volna, hanem maga a főszám. A SpaceX a tervek a 64-es Expedíció tagjait szállította volna az ISS-re. A 63-as Expedíciót váltó asztronauták érkezése amúgy két részletben történt volna: először október 14-én egy Szojuz MS-17 űrhajóval érkezik három űrhajós, a többieket pedig október 31-én szállította volna a SpaceX Crew Dragon űrhajója. A feltételes mód használata a SpaceX esetén nem véletlen: a NASA közleménye szerint erre már egész biztos nem fog a kijelölt időpontban sor kerülni.

Az új időpont a SpaceX Crew-1 missziójának a végrehajtására átcsúszott a november eleje-közepe környéki sávba. A csúszás oka a Falcon 9 rakéta „rendetlenkedése”, ami azt jelenteni, hogy az első rakétafokozat hajtóműveiben a gázgenerátorok nem megfelelően működtek. A problémát egyébként egy, nem a NASA megbízásából történt kilövésnél figyelték meg, ám az űrhivatal és a SpaceX megállapodása szerint a NASA teljes betekintést nyer a kilövések és a tesztelések adataiba. Az űrhivatal közleménye szerint most épp a hiba okát keresik. Egyébként nem a Crew-1 küldetés az egyetlen, amely a NASA és a SpaceX összefogásával valósul majd meg a közeli jövőben. Legközelebb, november 10-én a SpaceX szintén egy Falcon 9 segítségével juttatná fel a Sentinel-6 Michael Freilich óceánfigyelő műholdat. A mostani csúszás azonban nem érinti sem ezt, sem az idei évre tervezett későbbi Falcon 9 startokat.

A Resilience nevű Crew Dragon űrhajó a Crew-1 küldetés tagjait (három amerikai és egy japán űrhajós) jutattja majd fel az ISS-re, ahol csatlakoznak a 64-es Expedíció tagjaihoz, akiket tehát majd egy Szojuz MS-17 szállít az állomásra -- jelen állás szerint változatlanul -- jövő héten. Az ott tartózkodásuk alatt egyébként több automata vezérlésű, legénység nélküli űrhajó is dokkol majd az állomáson: egyrészt a következő generációs, szállítási feladatokra készített SpaceX-féle Dragon, másrészt a Boeing CST-100 Starliner egy repülési teszt során.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tökéletesen sikerült a Starship negyedik tesztje
Tökéletesen sikerült a Starship negyedik tesztje
A Mars-utazásra tervezett űrhajó ismét elérte a világűrt, a SpaceX-nek pedig ezúttal már azt is sikerült demonstrálnia, hogy mind a Starship, mind a Super Heavy hordozórakéta képes kontrollált körülmények között leszállni - ezáltal a jövőben többször is felhasználhatják őket.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.