A falra is felmászik az ausztrál robotgyík

2021 / 04 / 07 / Rácz Tamás
A falra is felmászik az ausztrál robotgyík
A gekkók, gyíkok mozgását utánzó robot fejlesztői szerint hiánypótló konstrukció, mely például a katasztrófák utáni kutatás-mentés új eszköze lehet.

Az ausztrál Sunshine Coast Egyetem kutatói a jól bevált tudományos módszerhez, a biomimetikához fordultak új robotkonstrukciójuk megalkotásánál, vagyis az élővilágtól lestek el egy millió éves megoldást. Annyi más találmány után most a falra is felszaladó gyíkok mozgása volt az, amit megpróbáltak a technika eszköztárával reprodukálni.

Az X-4 nevű robot vezető fejlesztője, Johanna Schulz PhD-hallgató négy éven át vizsgálta, elemezte és számos prototípus-generáció építésével modellezte a gyíkok mozgását. A jelenlegi robotba beépített megfigyelési eredmények egyik legérdekesebbike a gyíkok lábtartásának meghatározott szöge. Az első lábak a haladási irányhoz képest jellemzően 20, a hátsók 100 fokos szögben állnak. Ezek az értékek meglepő módon azonosak a karmos lábakkal kapaszkodó gyíkfélék vagy a tapadós lábujjú gekkók esetében.


Illusztráció a Royal Society Publishingen megjelent tanulmányból

A kutatásban hosszasan elemezték a gyíkok mozgását; próbálták feltárni és leírni, milyen mozgásminták figyelhetők meg akkor, amikor a hüllők nagyon gyorsan illetve nagyon biztonságosan, stabilan haladnak. A kutatásvezető, dr. Christofer Clemente úgy látja, a gyíkok inspirálta alternatív mozgású robotok kiválóan használhatók lennének távoli műtárgyak automatizált vagy távirányított ellenőrzésére, kutató-mentő expedíciókban vagy akár más bolygókon. A marsi roverek például meglehetősen korlátozottan tudnak csak mozogni kerekeiken, míg egy lábakkal rendelkező, meredek felületekre is feljutó robot lehetőségeinek köre jóval tágabb lehetne.

A kutatók a robot fejlesztésének körülményeiről a The Royal Society Publishing tudományos publikációs fórumon számoltak be részletesen.

Ez is érdekelhet:

Hörcsöglabdaszerű, gömb alakú robot készül a holdi barlangok kutatására A gömbforma nem elsősorban a jópofa mozgás miatt fontos, a dizájn a robot belsejében lévő műszerek és a mozgatóberendezés védelmét szolgálja.

A robot, ami azt is látja, amit nem láthat Az MIT robotja úgy is megtalálja és felveszi a céltárgyat, ha nem látja, nem láthatja.

Bemutatta legkevésbé boston dynamicsos robotját a Boston Dynamics Stretch, aki Handle utódja, Spot és Atlas alkatrészekből áll és egész nap dobozokat fog pakolni. Handle nem dolgozik többet, helyette táncvideókat készít majd. Stretch kívülről kevésbé tűnik szórakoztatónak, mint a többiek, de a látszat néha csal.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.