A falra is felmászik az ausztrál robotgyík

2021 / 04 / 07 / Rácz Tamás
A falra is felmászik az ausztrál robotgyík
A gekkók, gyíkok mozgását utánzó robot fejlesztői szerint hiánypótló konstrukció, mely például a katasztrófák utáni kutatás-mentés új eszköze lehet.

Az ausztrál Sunshine Coast Egyetem kutatói a jól bevált tudományos módszerhez, a biomimetikához fordultak új robotkonstrukciójuk megalkotásánál, vagyis az élővilágtól lestek el egy millió éves megoldást. Annyi más találmány után most a falra is felszaladó gyíkok mozgása volt az, amit megpróbáltak a technika eszköztárával reprodukálni.

Az X-4 nevű robot vezető fejlesztője, Johanna Schulz PhD-hallgató négy éven át vizsgálta, elemezte és számos prototípus-generáció építésével modellezte a gyíkok mozgását. A jelenlegi robotba beépített megfigyelési eredmények egyik legérdekesebbike a gyíkok lábtartásának meghatározott szöge. Az első lábak a haladási irányhoz képest jellemzően 20, a hátsók 100 fokos szögben állnak. Ezek az értékek meglepő módon azonosak a karmos lábakkal kapaszkodó gyíkfélék vagy a tapadós lábujjú gekkók esetében.


Illusztráció a Royal Society Publishingen megjelent tanulmányból

A kutatásban hosszasan elemezték a gyíkok mozgását; próbálták feltárni és leírni, milyen mozgásminták figyelhetők meg akkor, amikor a hüllők nagyon gyorsan illetve nagyon biztonságosan, stabilan haladnak. A kutatásvezető, dr. Christofer Clemente úgy látja, a gyíkok inspirálta alternatív mozgású robotok kiválóan használhatók lennének távoli műtárgyak automatizált vagy távirányított ellenőrzésére, kutató-mentő expedíciókban vagy akár más bolygókon. A marsi roverek például meglehetősen korlátozottan tudnak csak mozogni kerekeiken, míg egy lábakkal rendelkező, meredek felületekre is feljutó robot lehetőségeinek köre jóval tágabb lehetne.

A kutatók a robot fejlesztésének körülményeiről a The Royal Society Publishing tudományos publikációs fórumon számoltak be részletesen.

Ez is érdekelhet:

Hörcsöglabdaszerű, gömb alakú robot készül a holdi barlangok kutatására A gömbforma nem elsősorban a jópofa mozgás miatt fontos, a dizájn a robot belsejében lévő műszerek és a mozgatóberendezés védelmét szolgálja.

A robot, ami azt is látja, amit nem láthat Az MIT robotja úgy is megtalálja és felveszi a céltárgyat, ha nem látja, nem láthatja.

Bemutatta legkevésbé boston dynamicsos robotját a Boston Dynamics Stretch, aki Handle utódja, Spot és Atlas alkatrészekből áll és egész nap dobozokat fog pakolni. Handle nem dolgozik többet, helyette táncvideókat készít majd. Stretch kívülről kevésbé tűnik szórakoztatónak, mint a többiek, de a látszat néha csal.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.