A fenntartható energiatermelés új szintje: napelemeket forgat a szélturbina

2023 / 10 / 11 / Bobák Zsófia
A fenntartható energiatermelés új szintje: napelemeket forgat a szélturbina
Gyakorlatban is működik a hibrid berendezés, ami ötvözi a napelemeket a szélturbinával és akár távvezeték oszlopokra is telepíthető a gyártó szerint.

A spanyol Soleolico megalkotta azt a hibrid energiatermelő eszközt, ami elmondásuk szerint az első olyan berendezés a világon, ami a napelemeket közvetlenül a szélturbinával egyesíti, nem csak egymás közelében alkalmazva őket, hanem egyetlen eszközben elhelyezve. A vitorlának elnevezett turbina sok más szempontból is különleges kialakítással bír és a cég már egy prototípust is bemutatott belőle a nagyközönség számára.

A Soleolico szélturbinája nem egészen úgy működik, mint a hagyományos szélerőművek, mivel a lapátjai, vagy ebben az esetben inkább karjai, horizontális mozgást végeznek, így járnak körbe-körbe a torony körül. A karok végén található panelek mindkét oldala napelemekkel van fedve, ezzel maximalizálva a napnak való kitettséget. A cég leírása szerint a vertikális tengelyű turbina lapátjainak irányítását egy mágneses rendszer végzi, amely úgy kalibrálja a pozíciójukat, hogy mindig a szél aktuális irányának és szélerősségnek megfelelően álljanak a legnagyobb hatékonyság érdekében. Egy berendezés teljesítménye viszonylag alacsony: szélturbinák tekintetében 7,5 kW-os, míg napelemek szempontjából 4 kW-os, a generált energia és elektromosság értékei persze rendszeresen változnak az időjárás és a napsütéses órák számának függvényében. A berendezések inkább egyfajta "házi" szélerőműnek felelnek meg teljesítmény vonatkozásában és nem versenyezhetnek ugyan a hatalmas turbinákkal, amelyek a legtöbb szélfarmon találhatóak, de úgy tervezték meg őket, hogy többet is lehessen egymás közelébe telepíteni, anélkül, hogy csökkentenék egymás hatékonyságát, illetve a működésükhöz alkalmas helyszínek köre is szélesebb körű, mint a nagyobb eszközök esetében.

A turbinák három típusának koncepcióját mutatták be: ezek egyike az alap verzió három karral és hat panellel, a másik egy különleges formájú és szerkezetű toronnyal ellátott turbina és a harmadik olyan kisméretű berendezés, ami közvetlenül a távvezetékek tartóoszlopaira építhető. A Soleolico szerint ez utóbbinak legnagyobb előnyeit a jobb térkihasználás és a környezetbe belesimuló látvány jelentik, mivel egy, már meglevő, kiépített infrastruktúrába illeszkedik. A második típus speciális jellegét a torony 3D-nyomtatással készült bevonata adja, ami szerkezete és formája miatt növényekhez hasonló külsőt kölcsönöz neki. A turbinák emellett extrán környezetbarát módon működnek, mivel olyan bevonatot alkalmaznak rajtuk, ami segít a szén-dioxid kiszűrésében. Becslések szerint 1000 darab Soleolico berendezés körülbelül 287 fának felel meg az éves szén-dioxid-elnyelő kapacitás szempontjából. A lapátok halkan és lassan forognak: nagyjából percenként hét fordulatot tesznek meg, emiatt alacsonyabb kockázatot jelentenek a madarakra és az élővilágra nézve.

A cég az első működő prototípust a nagyközönség számára is bemutatta a spanyolországi Santanderben. A jövőbeli alkalmazásokkal kapcsolatban elárulták, hogy Szicíliában már készítenek egy jelentős méretű, száz turbinából álló telepet és számos vállalat is érdeklődik a technológia iránt, köztük az IKEA is. A felhasználási módok tekintetében a Soleolico a saját szükségletek fedezésére is ajánlja a berendezést, olyan területeken, ahol sokat süt a nap és nincsenek nagy hőmérsékletbeli ingadozások vagy extrém hőmérsékleti jellemzők. A turbinák hasznosak lehetnek olyan régiókban is, ahol nehéz megfelelő energiaellátáshoz jutni vagy ahol nincs hely nagyobb telepek létrehozására.

A különleges szélturbinamodellek száma egyre szaporodik: a világ legnagyobb turbináitól kezdve, amelyeken a 100 métert is meghaladó hosszúságú lapátok forognak, a hordozható és kempingezéshez magunkkal vihető típusokig mindenki megtalálhatja a magának megfelelő variációt, de a szélerőművekkel való energiatermelés ütemének növekedése még mindig túl lassú a Nemzetközi Energiaügynökség statisztikája szerint. Ahhoz, hogy a világ elérje a 2050-re kitűzött nettó zéró kibocsátást, évente 17%-kal kellene emelni a szélenergiával generált elektromosság mértékét, de jelenleg csak 14%-os az évi növekedés. Biztató lehet azonban, hogy a 2022-ben globálisan elért 265 TWh növekedés rekordot jelent, ami túlszárnyalta a korábbi évek teljesítményét. Az Európai Unió Kína után, de az Egyesült Államokat megelőzve, második helyen áll a legtöbb szélerőmű-telepítést végző területek listáján: 2022-ben 13 GW-nyi kapacitást adtak a már meglevők mellé.

(Fotó: Soleolico)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.