A Föld hamarosan elveszti az egyik holdját

2021 / 01 / 29 / Felkai Ádám
A Föld hamarosan elveszti az egyik holdját
A Földnek több ideiglenes holdja is akad, ezek közül egy a 2020 SO.

A csillagászok a Földünket átmenetileg kísérő égitestet 2020 SO-nak nevezik. A 2020 SO tavaly szeptemberben állt Föld körüli pályára nagyjából félúton bolygónk és a Hold között. Hasonló ideiglenes útitársak egyébként elő szoktak a bolygók életében fordulni, és miniholdaknak nevezik őket. A 2020 SO-ról azonban idővel kiderült, hogy nem olyan egyszerű eset, mint amilyennek elsőre tűnt. Miként az Űrvilág írja, az égitestet eredetileg a Földet megközelítő aszteroidának gondolták, ezért is kapta meg a 2020 SO-jelölést. Hamarosan azonban felmerült a gyanú, hogy nem is egy természetes eredetű égitestről van szó, hanem a hatvanas években indított hordozórakéta utolsó fokozatáról. Ez persze azt is jelentené, hogy nem miniholdról, hanem egyszerű űrszemétről van szó. Amúgy a természetes eredetű minihold sem olyan nagy ritkaság, legutóbb a 2020 CD kisbolygóról derült ki, hogy nagyjából három évig a Föld holdjaként, miniholdként mozgott együtt a bolygónkkal.

Időközben kiderült a rejtély is, a 2020 SO valóban csak űrszemét – ez akkor bizonyosodott be végleg, amikor a tárgy kémiai összetételét egy másik rakétafokozatéhoz hasonlították, amely 1971 óta kering a bolygónk körül. A 2020 SO egyébként a Surveyor 2 Hold-küldetésből maradt meg. Ha viszont már megkapta a hivatalos nevet, tekinthetünk rá tiszteletbeli miniholdként abban a rövid időben, amíg a planétánkat kíséri. A 2020 SO december elsején került a legközelebb a Földhöz, de még visszatér elbúcsúzni tőlünk február 2-án. Ekkor valamivel több, mint fele akkora távolságban helyezkedik majd el tőlünk, mint amennyire a Hold. A Föld körüli pályát pedig az égitest 2021 márciusában hagyja el végleg, és ezután csak egy lesz a sok Nap körül keringő test közül. A római Virtual Telescope Project munkatársai február elsején egyébként online búcsúzót tartanak a 2020 SO tiszteletére, amikor is élőben figyelhetjük ezt a derék rakétafokozatot – ezúttal utoljára. Az eseményt ezen a linken lehet követni február elsején budapesti idő szerint este 11-től.

További cikkek a Rakétán:

Küszöbön az űr-környezetvédelem időszaka: úgy beleszólunk az űrkörnyezetbe, mint korábban soha Szép és jó, hogy az ember a világűrben is megvette a lábát, ám akárcsak a Földön, úgy a távoli galaxisban is rengeteg szemét kíséri utunkat. A világűr ugyanis már most is hulladéktól zsúfolt, a műhold-konstellációk fellövésével pedig még inkább az lesz.

Hatalmas, kozmikus karommal takarítja ki a világűrt az Európai Űrügynökség Lesz mit rendbe tenni, hiszen az alacsony Föld körüli pálya mára egy valóságos szemétdombbá változott.

Kamikaze robotkukás fogja megoldani az űrszemét problémáját A robot négy karjával magához öleli az űrben keringő szemetet, majd együtt elégnek a Föld atmoszférájában.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Leegyszerűsítheti az űrhajósok életét egy új magyar űrviselet
Leegyszerűsítheti az űrhajósok életét egy új magyar űrviselet
Az izmok és csontok leépülésének súlyos következményei lehetnek itt a Földön, de mikrogravitációs környezetben a folyamat különösen gyorsan megy végbe, így a folyamatos edzés nélkülözhetetlen az űrállomáson töltött idő alatt. Mi lenne, ha ki lehetne váltani a napi több óra tréninget egy speciális ruhával?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.