A Föld nem az egyetlen óceánokkal borított világ a Naprendszerben

2020 / 12 / 16 / Justin Viktor
A Föld nem az egyetlen óceánokkal borított világ a Naprendszerben
Az elmúlt évek hatalmas tudományos felfedezése volt, mikor a csillagászok felismerték, hogy a Föld egyik legkülönlegesebb tulajdonsága, a felszínét borító folyékony óceánok sokkal gyakoribbak a Naprendszerben, mint korábban gondoltuk.

Óceánvilágok

Ceres volt az első olyan kisbolygó, amit Giuseppe Piazzi 1801. január 1-jén felfedezett a palermói csillagászati ​​obszervatóriumban. Eredetileg bolygónak tekintették, de az 1850-es években visszasorolták törpebolygóvá, miután sok más hasonló pályájú tárgyat fedeztek fel.

A Ceres törpebolygóról, ami az aszteroidaöv belsejében kering a Nap körül, a tudósok idén az év elején fedezték fel, hogy valójában egy óceánvilág. Más világokon ilyen mennyiségű bőségesen rendelkezésre álló víz felfedezése óriási jelentőséggel lehet a földönkívüli élet keresésére nézve. Alan Stern, a NASA csillagásza egyenesen azt nyilatkozta, hogy ez az „űrkorszak egyik legnagyobb hatású felfedezése a bolygótudományban”.

A Naprendszer vizének nagy része vagy az égitestek felszíne alatt van elrejtve, mint a Mars földalatti tavaiban, vagy pedig fagyott állapotban van, ahogy a Holdon láthatjuk. A NASA kutatása szerint a Cerest 20 millió évvel ezelőtt eltalálta egy szikladarab, ami átütötte a törpebolygó kérgét és ennek következtében hatalmas mennyiségű rendkívül sós víz árasztotta el a felszínt. A történtek jobb megértése és az óceánok tanulmányozása érdekében a NASA hamarosan űrhajót küldhet a Ceres felszínének vizsgálatára.

„Ceres sokkal közelebb van, és sokkal könnyebb odajutni, mint a holdak a külső Naprendszerben. Nagyon csábító célpont."

- mondta el Carol Raymond, a NASA Dawn küldetésének vezető kutatója. A Dawn küldetés során 2015-ben már küldtek egy szondát a Ceres-hez. Nem csak Ceresen találunk óceánokat, hanem a Szaturnusz Titan nevű holdján, és talán furcsa módon még a Plútón is.

A NASA New Horizons Plútó küldetése, felfedezte, hogy a Plútó sebesen alakult ki, számos űrszikla összeütközésének következtében, és ezek az ütközések a mai napig melegítik korábbi bolygó folyékony óceánjait. Ezeknek a felfedezéseknek igen messzemenő következményeik lehetnek, akár az első Földön kívüli életforma felfedezése is hozzájuk kötődhet.

(Forrás: Discovermagazine Kép: Wikipédia, NASA)

Ez is érdekelhet:

Új, Naphoz hasonló csillagot és óriásbolygókat talált az ESO távcsöve A naprendszerünkön túli bolygók - az exoplanéták - évszázadokon keresztül csak az elméletekben és a tudományos fantasztikum világában léteztek. Szinte lehetetlennek tűnt a fényévnyi távolságra lévő bolygók észlelése, mivel ezek a viszonylag apró világok milliárdszor halványabbak, mint a csillagaik. Az ESO távcsöve újabb úttörő felfedezéseket tett, beszámolójukat az alábbiakban közöljük.

Új exobolygó-kutató kamerákat kap a NASA következő űrtávcsöve 2025-ben az ABB és a Nüvü Camēras technológiájával indulhat majd a világűrbe a Nancy Grace Roman, a NASA jövőbeli űrtávcsöve, mellyel főképp a Naprendszeren kívüli bolygókat szeretnék lefényképezni.

Megtalálhatták az első bolygót egy másik galaxisban Néhány tudós azt állítja, hogy megtalálhatták az első bolygót egy idegen galaxisban. Ha igazuk van, akkor ez lesz az első emberiség által felfedezett exobolygó a Tejúton kívül.


 


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.