A futurisztikus, orosz katonai páncél kivédi az ötven kaliberes lövedéket is

2021 / 02 / 05 / Felkai Ádám
A futurisztikus, orosz katonai páncél kivédi az ötven kaliberes lövedéket is
A Rostec az orosz állam tulajdonában lévő, védelmi fejlesztésekkel foglalkozó óriásvállalat.

A cég a múlt pénteken jelentette be, hogy fejlesztik az amúgy sokat dicsért harci páncéljuk legújabb generációját – számolt be róla a Task and Purpose. A páncél – pontosabban: ICS/infantry combat system Sotnik („Centurió”) néven fut majd. A jelenleg használt ICS-k részei annak a kiterjedt reformnak, melynek keretében az orosz hadsereg 2008-tól megújult. A jelenlegi, Ratnik-2 páncél a szárazföldi alakulatok számára lett kifejlesztve, és a korábbi változatoktól a modernebb testpáncél, a hő- valamint éjszakai optikával ellátott sisak, kommunikációs rendszer, valamint fejhallgató különbözteti meg. A Ratnikban egyébként 10 alrendszer található, és 59 egyedi komponensből épül fel. A páncél kivédi a 7.62mm-es lövedékeket is. A felsoroltakon kívül még melegítő egység, hátizsák, víztisztító, gázmaszk és elsősegély táska is található. Az elmúlt 8 évben a különböző Ratnik-változatokból összesen 300 000 lett leszállítva az Orosz Védelmi Minisztériumnak. A Ratnik-1 és Ratnik-2 ICS egyébként már többször bemutatkozott a harctéren is.


A jelenlegi Ratnik ICS (Forrás: Rostec.ru)

Februárban egyébként lezárultak a Ratnik-3-mal kapcsolatos kutatások, és már csak az van hátra, hogy a minisztérium alvállalkozókat keressen a hátralévő fejlesztésekhez. Önmagában már a Ratnik-3 is jelentős előrelépés lesz: a legnagyobb újdonság a sisakrostélyban elhelyezett lézeres célzórendszer, valamint a katona fizikai teherbírását megnövelő exoskeleton. Ezek a Ratnik-3 fejlesztések persze felhasználásra kerülnek a Sotnikban is. Érdekesség, hogy a Ratnik-3 már egyaránt használatos lesz a szárazföldi alakulatoknál, valamint a légierőnél is.

A negyedik generációs ICS, a Sotnik viszont még ennél is „némileg” többet tud majd. A sci-fi rendszer anti-akna csizmákkal lesz felszerelve, emellett kap antiradar és antihőkép rendszereket, melyek a katona felfedezhetőségét csökkentik. Az ICS-t mesterséges intelligenciával is ellátják, az elektronikus szemüvegben a katona parancsokat kaphat, láthatja a domborzati térképet, és egyéb adatokat olvashat le onnan. A rendszert könnyen irányítható mikrodrónok egészítik ki. Az ICS-t elektronikusan irányítható kameleon (kaméleon) anyaggal borítják, amely a környezete színét tudja felvenni – ha valaki játszott a Metal Gear Solid 4-gyel, valami hasonló megoldásra gondoljon. A kameleon-szövet prototípusát egyébként már 2018-ban bemutatták. Ám egyéb technológiák sincsenek túl messze: nemrég a Rostec például már bemutatta az említett, a Ratnik-3-ba fejlesztett exoskeleton működőképes változatát.

A Sotnik leghihetetlenebb húzása, hogy az ígéretek szerint kibír egy 50-kaliberes, M2 Browningból leadott direkt találatot. Mindezt úgy, hogy emellett mindössze 20 kilót nyom (ez egy üres olimpiai súlyemelő rúdnak felel meg). Az M2 Browning géppuskát amúgy különböző eszközökre szokás rögzíteni, például terepjárókra vagy hajókra, a lenti képen megcsodálható egy példány.


Amerikai tengerészgyalogos dzsipre szerelt, 50 kaliberes M2 Browninggal (Forrás: Wikipedia)

A Sotnik amúgy úgy képes elvileg erre a bravúrra, hogy könnyű polietilén szálakból és lemezekből épül fel – ezért egyszerre könnyű, ellenálló, valamint a mozgást sem korlátozza. A Popular Mechanics – mely lap az ügyben amolyan hiszem-ha-látom álláspontot vesz fel – mindezt úgy magyarázza, hogy amikor a forró lövedék eltalálja a páncélt, az lényegében megolvad, mivel a polietilén egyébként a legszélesebb felhasználású műanyag. Az olvadt anyagba pedig beleragad, és lelassul a lövedék. Ha elég jól kombinálják a polietilént, a lövedék akár teljesen meg is állhat. Az oroszok szerint mindenesetre az ő módszerükkel könnyebb, de hatásosabb páncél fejleszthető, mint az amerikai és az izraeli technológiákkal.

Ha pedig már itt tartunk, az USA határozottan rosszul áll ICS-ügyben, a legutóbbi hasonló páncéljukból, a TALOS-ból nem lett semmit, és az amerikaiak jelenleg elsősorban exoskeletont próbálnak csak fejleszteni. Más kérdés, hogy az oroszok már a harctéren is tesztelhették a különböző technológiáikat, hiszen a Ratnik-1 és a Ratnik-2 megjárta Szíriát is. A tervek szerint a Sotnik 2025-től áll szolgálatba.

(Címlapkép/nyitókép: Rostec.ru)

További cikkek a Rakétán:

Az egyetlen dedikált űrfegyver, amelyet ki is próbáltak a világűrben Sajnos kevés a publikus információ, de egy fegyverről biztosan tudjuk, hogy felszereltek vele egy űrállomást, és ki is próbálták. Eddig ez az egyetlen ágyú sült el az űrben tudomásunk szerint – erről szól ez a történet.

Miért a katonai robotkutya az első lépés a Star Wars robotjai felé? Q-UGV bár a Boston Dynamics elhíresült kutyájára hajaz, ám ezt kifejezetten harci célra fejlesztik. A robotika jövője a Q-UGV fejlesztője szerint pedig az, amit a Star Wars filmekben láthatunk.

Az USA hírszerzési igazgatója szerint Kína génmódosított szuperkatonákat fejleszt Az amerikaiak szerint Kína CRISPR-technológia segítségével faragna szuperhőst a hadsereg katonáiból.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.