A Google orvosi kutatásokat támogató applikációt fejlesztett

2020 / 12 / 13 / Justin Viktor
A Google orvosi kutatásokat támogató applikációt fejlesztett
A Google szerdai bejelentésének értelmében új, orvosi jellegű kutatásokat végző alkalmazást indít az android rendszerrel rendelkező telefontulajdonosok számára. A Google Health Studies első kutatása során az influenzát, vagy olyan légzőszervi megbetegedéseket vizsgálnak majd, mint a a Covid-19.

Légzőszervi tünetekkel indul

A vizsgálatban résztvevők jelezhetik esetleges légzőszervi tüneteiket, a betegségek megelőzése érdekében megtett óvintézkedéseket, valamint hogy átestek-e Covid-19 vagy influenza teszteken. Az alkalmazás rögzíti az olyan demográfiai adatokat, mint például az életkor, az etnikum. 

"A tanulmányban részt vevő kutatók megvizsgálhatják a trendeket, hogy megértsék a kapcsolatot a mobilitás (például az ember által az otthonon kívül tett napi utazások száma) és a Covid-19 terjedése között" - írta a Google sajtóközleményében.

Rengeteg a koronavírusos kutatás, csak éppen nincs elég tudós az ellenőrzésükre Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy turbó sebességre kapcsolt a tudományos élet az elmúlt néhány hónapban a koronavírusnak köszönhetően. Ez alapesetben jó hír lenne, csakhogy árnyoldala is van a tanulmánydömpingnek: a kutatók olyan iramban és mennyiségben írják a vírusról szóló értekezéseket, hogy azok nagy része előzetes ellenőrzés nélkül kerül nyilvánosságra.

Az alkalmazás a “szövetségi tanulásnak” elkeresztelt módszert alkalmazva gyűjti össze a kutatóknak szánt adatokat, ami összesíti a több eszközről érkező adatmennyiséget.

Apple Research

A Google Health Studies-hoz hasonló applikációja az Apple-nek is van, a Research. Az iOS app tavaly úttörő kutatásokat végzett a menstruációs ciklusokról, a mobilitásról és a szív egészségéről, valamint a hallásról. Az Apple a ResearchKit program segítségével saját fejlesztésű iPhone-alkalmazások létrehozására is igyekszik rávenni a kutatókat.

A Google Health Studieson keresztül folyó kutatásokban természetesen csak azok vehetnek majd részt, akiknek van Android rendszerű telefonja. Az adatok összesítése garancia lehet a privát szféra védelmére, de ez egyben azt a limitációt is hordozza, hogy az adatok granulált kiértékelése lehetetlenné válik. 

A Google feladta Toronto-okosváros terveit, a koronavírus és a digitális szkepszis miatt A koronavírus járvány az intelligens város projekteket is elérte, és az evolúciós szelekció itt is dolgozik: a más alapbetegségekkel küzdő projektek sem élik túl. A Google testvérvállalata a Sidewalk Labs a koronavírus világjárvány okozta komplikációkra hivatkozva feladta tervét, hogy intelligens várost építsenek a kanadai Torontoban.

Az mindenesetre tudható, ami az Android rendszert futtató telefonok tulajdonosairól általánosságban elmondható, például, hogy mediánjövedelmük alacsonyabb, mint az iPhone-felhasználóké, és ez akár előnyös is lehet a Google Health Studies számára. 

„Az Android valószínűleg sokszínűbb adatállományt képvisel mint az iPhone. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy képesek vagyunk ezt kihasználni. ”- mondta el John Brownstein, a Bostoni Gyermekkórház innovációs igazgatója, aki a Google-al dolgozik.

Az alkalmazás ITT tölthető le a Google Play áruházból.

(Kép: Google)

Ez is érdekelhet:

A Google új eszközt ad a városok kezébe a túlmelegedés ellen A Google olyan új eszközt mutatott be, ami segíthet a városoknak lehűteni a városi hőhullámok kínozta közösségi tereiket. Az eszközzel fel lehet térképezni, hogy hol lenne a legnagyobb szükség ezekre a fákra.

Egy Google Chrome kiterjesztés több mint 100 tonna tengeri műanyag szemetet számolt fel A műanyag hulladék mára az óceán szinte minden területére eljutott. Évente 8 és 12 millió tonna műanyag kerül az óceánjainkba, ami nem csak sokféle tengeri állat életét veszélyezteti, de hosszú távon a saját életünket is, amikor mikroműanyagokra bomlik, amelyek bejutnak ivóvízünkbe, ételeinkbe, sőt a belélegzett levegőnkbe is.

Részletesebbé, színesebbé válik a Google Térkép, új városképek is jönnek 15 évvel ezelőtti indulása óta a Google Maps többször is újradefiniálta, hogy mit értünk ma a térkép szó alatt, miközben erőteljes navigációs eszközből robusztus menedzsment eszközzé vált. Most hatalmas frissítés érkezik, mely után többek között az akadálymentesség is kereshető paraméterré válik. Igaz, a Rakétán már bemutattunk erre egy nagyszerű magyar fejlesztést is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.