A Greenpeace videója rávilágít a túlzott húsfogyasztás egyik legborzasztóbb következményére

2020 / 10 / 31 / Perei Dóra
A Greenpeace videója rávilágít a túlzott húsfogyasztás egyik legborzasztóbb következményére
Késő éjszaka van, egy kisfiú éppen a konyha felé igyekszik egy kis harapnivalóért. Miközben a hűtőben kutakodik, érzi, hogy valaki mögé lopakodik: hátrafordul, és megpillant egy jaguárt, aki izgatottan járkál fel és alá, miközben elrettenve nézi a maradékokat, ami a család aznapi vacsorájából maradt. Bár a kisgyerek lába azonnal földbe gyökerezik, gyorsan kiderül, hogy a nagymacska veszélytelen, azonban lesújtó üzenettel érkezett.

Dióhéjban erről szól a Greenpeace legújabb animációs rövidfilmje, melynek célja a figyelemfelhívás- többek között - az amazonasi esőerdők egyre nagyobb mérteket öltő irtására, valamint a pusztító tevékenység és a húsipar összefüggéseire. Az emberek tarra vágják és felégetik az erdőket, hogy helyet csináljanak a legelőnek, és szóját termesszenek takarmányképp a levágásra váró szarvasmarháknak. A kár mértéke hatalmas,

becslések szerint 2020-ban eddig mintegy három és millió hektárnyi terület felégett az Amazonasból,

idén ráadásul rosszabb a helyzet az elhúzódó aszály miatt, amelyet részben az Atlanti-óceán felmelegedésnek tulajdonítottak, ami "elvonja a csapadékot Dél-Amerikától" - írja a The Guardian. Még a világ egyik legnagyobb trópusi élőhelyén, Pantanalban, melynek legnagyobb területe Brazíliában található (részben pedig Bolíviában és Paraguayban), is több tűzvész keletkezett ebben az évben, mint korábban bármikor. A Rio de Janeirói Egyetem elemzése alapján a trópusi élőhelyeknek huszonhárom százaléka mostanra teljesen megsemmisült, amik viszont otthont adtak a világ legnagyobb jaguárpopulációjának. Más kutatások szerint a jaguárok mostanra természetes élőhelyük harmincnyolc százalékát elvesztették, a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület szerint az állatok ezért egyre közelebb sodródnak a kihaláshoz.

A rövidfilm célja, hogy segítsen a nézőknek megérteni, hogy napi étrendi döntéseik mekkora hatással vannak az olyan csodálatos egzotikus állatok életére (is), mint a jaguárok. (A mostani egyébként a Greenpeace rendkívül sikeres "Rang Tan" filmjének folytatása, ami a pálmaolaj és az orangután élőhelyek pusztulása közötti kapcsolatra figyelmeztet.) A megnövekedett húsfogyasztás fellendíti ezen élelmiszer-termelési rendszer működését, ami azonban számtalan módon pusztító hatást mér a bolygóra a kiterjedt erdőirtástól és légszennyezéstől kezdve az illegális földrabláson és az őslakos népcsoportok kiirtásán át a rengeteg növény- és állatfaj kipusztulásáig, nem beszélve az új vírusok felbukkanásáról.

Ez a rendszer nem folytatódhat, már amennyiben szeretnénk egy tisztább, egészségesebb bolygón élni.

Ahogy a filmbéli jaguár mondja a kisfiúnak: "Egy szörnyeteg van az erdőmben, és nem tudom, mit tegyek/ Hamuvá változtatta az otthonomat, hogy valami újat termesszen a helyére/ Ételt a csirkéknek, malacoknak és teheneknek, mindezt azért, hogy több húst eladjon nektek/ Ahogy erdőink eltűntek, úgy nőtt gonosz birodalmuk/ Azt hiszik, megállíthatatlanok, de mi imádkozunk, hogy ez ne legyen így/ Bárcsak az egész világ tudná, mi a valódi ára annak, amit okoznak."

A probléma megoldása részben az lenne, hogy az emberek felhagyjanak a húsevéssel, vagy legalábbis kevesebbet fogyasszanak, és az iparilag előállított élelmiszert a helyi gazdálkodók minőségibb húsára cseréljék. A növényi alternatívák, például a tofu és a bab hozzáadása az étrendhez szintén óriási segítséget jelenthet. Állást kellene foglalni továbbá azokkal a gyorséttermekkel és szupermarketekkel szemben, amelyek hatalmas húscsomagoló vállalatokkal kötnek üzletet, és amelyek termékei szorosan kapcsolódnak az erdőirtáshoz, és arra kellene ösztönözni a kormányokat, hogy ne írjanak alá olyan kereskedelmi megállapodásokat, amelyek növelik a kifogásolható húsimportot olyan országokból, mint például Brazília. Az első lépés a tudatosság növelése, és a fenti videó pontosan ezt a célt szolgálja. Osszuk meg barátainkkal, családunkkal, gyermekeinkkel, és indítsunk el egy beszélgetést, amelyre most nagyon nagy szükség van!

(Fotó: Greenpeace via TreeHugger, Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.