A halogatásgyilkos okosszemüvegben mesterséges intelligencia is figyeli, amit egész nap nézegetünk

2020 / 09 / 04 / Perei Dóra
A halogatásgyilkos okosszemüvegben mesterséges intelligencia is figyeli, amit egész nap nézegetünk
Ember legyen a talpán, aki napjainkban képes úgy ellátni a munkáját, hogy egy adott feladat közben nem csekkolja le legalább egyszer a telefonját. Nos, alighanem a legtöbben elcsúszunk ezen a banánhéjon, legalábbis az Auctify nevű startup szerint. A cég egyúttal megoldást is kínál a problémára, méghozzá egy mesterséges intelligenciával működő okosszemüveggel, ami szemmel tartja napi tevékenységünket, és segít fenntartani figyelmünket.

Az Indiegogon debütált Specs keretébe mesterséges intelligenciával működő kamerát telepítettek, ami beazonosítja, hogy tekintetünk éppen egy laptopon, könyvön, netán egy emberi arcon pihen. A rögzített adatokat ezután továbbítja a hozzá tartozó telefonos applikációnak, majd a cselekvés ettől kezdve a mi kezünkben van. Olyan értelemben, hogy az eszköz pontos képet ad arról, hogy mennyi hasznos percet elvesztegetünk naponta, mi pedig változtathatunk ezen. Amennyiben szeretnénk proaktívabbak lenni - különösen határidős feladatoknál -, 'megkérhetjük' a Specset az applikáción keresztül, hogy jelezze figyelmünk elkalandozását és visszatereljen a munka medrébe.

Jogos a kérdés, hogy mégis honnan tudná a mesterséges intelligencia, hogy éppen unaloműzésből vagy munka miatt tartózkodunk egy adott weboldalon (az okosszemüveg hamarosan ezt is látni fogja), vagy görgetjük a telefonunkon valamelyik közösségi oldalt? Hisham El-Halabi, az Auctify alapítója és igazgatója szerint pontosan

ezt a célt szolgálja a telefonos alkalmazás, hiszen azon keresztül mi állíthatjuk be, hogy mi tartozik az úgymond 'figyelemelterelő tevékenységek' közé.

A The Verge újságírójának továbbá azt is elárulta, hogy algoritmusuk jelenleg húszféle mozzanat megkülönböztetésére képes, így egyebek mellett felismeri, ha olvasunk, írunk, a telefonunkat, a laptopunkat vagy tévét nézzük, sportolunk, főzünk, hangszeren játszunk, eszünk és másokkal beszélgetünk. A cég a hétköznapi cselekvések bővítését tervezi, hogy a felhasználók minél több tételt felvehessenek saját fontossági sorrendjükbe. Ahogy El-Halabi fogalmaz, a produktivitás mindenkinek mást jelent, így például tanulásnál beállíthatjuk, hogy az írás és az olvasás a folyamat része, és nem akadályozó tényező, vagyis a szemüvegnek felesleges figyelmeztetnie.

Más trükkök is vannak a Specs tarsolyában

Például légzésfigyelő, giroszkóp és gyorsulásmérő, ha éppen edzéshez használnánk, illetve zenét is hallgathatunk, sőt telefonálhatunk is a szemüveggel. És talán a legfontosabb, hogy nem csupán divatszemüvegként funkcionál, de látásjavító lencsével is kérhetjük. Egy szó szerint minden lépésünket követő eszköznél ugyanakkor felmerül az adatvédelem problémája, a startup azonban mindenkit megnyugtat, a Specs

soha nem tölt fel fotókat vagy videókat a hálózatra, és a gyűjtött adatokat is törli, valamint nem fér hozzá telefonunk bizalmas információihoz.

Nagyobb probléma, hogy bár a szemüveg prototípusa - plusz a hozzá tartozó promóciós videó - már el is készült, a cég számára az igazi kihívás csak most jön, hiszen egy kisméretű eszközbe kell adaptálniuk minden, fentebb említett funkciót (plusz eladhatóvá tenni a hétköznapi embereknek), majd meg kell találniuk a módját, hogy hogyan mérjék optimálisan a vásárlói visszajelzéseket. El-Halabi mindenesetre optimistán tekint a jövőbe, hiszen a halogatás és a dekoncentráltság problémája szinte mindenkit érint, vagyis célközönségük valószínűleg nem pusztán techrajongókból áll majd.

(Fotó: Instagram/Auctify)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.