A halogatásgyilkos okosszemüvegben mesterséges intelligencia is figyeli, amit egész nap nézegetünk

2020 / 09 / 04 / Perei Dóra
A halogatásgyilkos okosszemüvegben mesterséges intelligencia is figyeli, amit egész nap nézegetünk
Ember legyen a talpán, aki napjainkban képes úgy ellátni a munkáját, hogy egy adott feladat közben nem csekkolja le legalább egyszer a telefonját. Nos, alighanem a legtöbben elcsúszunk ezen a banánhéjon, legalábbis az Auctify nevű startup szerint. A cég egyúttal megoldást is kínál a problémára, méghozzá egy mesterséges intelligenciával működő okosszemüveggel, ami szemmel tartja napi tevékenységünket, és segít fenntartani figyelmünket.

Az Indiegogon debütált Specs keretébe mesterséges intelligenciával működő kamerát telepítettek, ami beazonosítja, hogy tekintetünk éppen egy laptopon, könyvön, netán egy emberi arcon pihen. A rögzített adatokat ezután továbbítja a hozzá tartozó telefonos applikációnak, majd a cselekvés ettől kezdve a mi kezünkben van. Olyan értelemben, hogy az eszköz pontos képet ad arról, hogy mennyi hasznos percet elvesztegetünk naponta, mi pedig változtathatunk ezen. Amennyiben szeretnénk proaktívabbak lenni - különösen határidős feladatoknál -, 'megkérhetjük' a Specset az applikáción keresztül, hogy jelezze figyelmünk elkalandozását és visszatereljen a munka medrébe.

Jogos a kérdés, hogy mégis honnan tudná a mesterséges intelligencia, hogy éppen unaloműzésből vagy munka miatt tartózkodunk egy adott weboldalon (az okosszemüveg hamarosan ezt is látni fogja), vagy görgetjük a telefonunkon valamelyik közösségi oldalt? Hisham El-Halabi, az Auctify alapítója és igazgatója szerint pontosan

ezt a célt szolgálja a telefonos alkalmazás, hiszen azon keresztül mi állíthatjuk be, hogy mi tartozik az úgymond 'figyelemelterelő tevékenységek' közé.

A The Verge újságírójának továbbá azt is elárulta, hogy algoritmusuk jelenleg húszféle mozzanat megkülönböztetésére képes, így egyebek mellett felismeri, ha olvasunk, írunk, a telefonunkat, a laptopunkat vagy tévét nézzük, sportolunk, főzünk, hangszeren játszunk, eszünk és másokkal beszélgetünk. A cég a hétköznapi cselekvések bővítését tervezi, hogy a felhasználók minél több tételt felvehessenek saját fontossági sorrendjükbe. Ahogy El-Halabi fogalmaz, a produktivitás mindenkinek mást jelent, így például tanulásnál beállíthatjuk, hogy az írás és az olvasás a folyamat része, és nem akadályozó tényező, vagyis a szemüvegnek felesleges figyelmeztetnie.

Más trükkök is vannak a Specs tarsolyában

Például légzésfigyelő, giroszkóp és gyorsulásmérő, ha éppen edzéshez használnánk, illetve zenét is hallgathatunk, sőt telefonálhatunk is a szemüveggel. És talán a legfontosabb, hogy nem csupán divatszemüvegként funkcionál, de látásjavító lencsével is kérhetjük. Egy szó szerint minden lépésünket követő eszköznél ugyanakkor felmerül az adatvédelem problémája, a startup azonban mindenkit megnyugtat, a Specs

soha nem tölt fel fotókat vagy videókat a hálózatra, és a gyűjtött adatokat is törli, valamint nem fér hozzá telefonunk bizalmas információihoz.

Nagyobb probléma, hogy bár a szemüveg prototípusa - plusz a hozzá tartozó promóciós videó - már el is készült, a cég számára az igazi kihívás csak most jön, hiszen egy kisméretű eszközbe kell adaptálniuk minden, fentebb említett funkciót (plusz eladhatóvá tenni a hétköznapi embereknek), majd meg kell találniuk a módját, hogy hogyan mérjék optimálisan a vásárlói visszajelzéseket. El-Halabi mindenesetre optimistán tekint a jövőbe, hiszen a halogatás és a dekoncentráltság problémája szinte mindenkit érint, vagyis célközönségük valószínűleg nem pusztán techrajongókból áll majd.

(Fotó: Instagram/Auctify)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.