A hangunkkal építhetünk világokat a Meta virtuális valóságában

2022 / 02 / 24 / Bobák Zsófia
A hangunkkal építhetünk világokat a Meta virtuális valóságában
Mark Zuckerberg bemutatta a cég legújabb fejlesztési irányát, aminek célja a még jobban kommunikáló mesterséges rendszerek intelligencia építése.

A Meta szerdai prezentációja során Mark Zuckerberg bemutatta a közösségi média platform jövőbeli újításainak terveit, ami többek között a felhasználók és a rendszer közötti sokkal hatékonyabb kommunikációt lehetővé tevő mesterséges intelligencia fejlesztésére irányul. A projektek között megtalálható a világ összes nyelven értő fordítóprogram, a Universal Speech Translator, ami olyan nyelvek beszélői számára is tudna azonnali, valós idejű fordítást biztosítani, akiknek jelenleg nagyon kevés eszköz áll rendelkezésre ennek megvalósítására, valamint a Project CAIRaoke is, ami az embereket körülvevő, MI vezérlésű digitális asszisztensekkel való könnyebb interakciót segíti elő.

A vízió egyik legfontosabb részét a Builder Bot jelenti, ami a Meta által fejlesztett metaverzum építésében játszik majd szerepet. Az eszközzel a felhasználók pusztán a szavaikkal hozhatnak létre világokat és építhetnek fel különféle helyszíneket, amelyeket részletekbe menő pontossággal rendezhetnek be tárgyakkal, hangokkal és minden olyan hozzávalóval, ami a valósághű élményt biztosítja számukra. A Builder Bot működését bemutató videóban Zuckerberg utasításai alapján pillanatok alatt megszületett egy minimalista tengerparti jelenet, kiegészítve olyan hozzávalókkal, mint a pálmafák és a sirályvijjogás a háttérben. A rendszer egészen pontos leírások felismerésére is képes, mint a felhők különböző típusainak megkülönböztetése, legalábbis a prezentáció tanúsága szerint a Meta elnöke kifejezetten középmagas gomolyfelhőket rendelt a programtól, ami többé-kevésbé teljesült is.

A végeredmény a látványt illetően ugyan bőven hagy kivetnivalót maga után, mivel a Meta virtuális világa egyelőre messze elmarad a MetaHuman Creator és más, főként videojátékos avatárok és virtuális asszisztensek alkotására szakosodott programok minőségétől, de a Builder Bot esetében nem a kevésbé élethű látkép, hanem maga a megjelenítés módja a leglényegesebb elem, és az, hogy a felhasználók kezébe nagyobb kontroll kerüljön, megkönnyítve a párhuzamos világokba való átmenetet. A hangalapú irányítás mögött rejlő technológia az egyre fejlettebb algoritmusokon alapszik, amelyek egyre precízebben fordítanak nem csak nyelvek, hanem szavak és képek között is.

Hasonlóan működik például a Nvidia novemberben megjelent programja is, ami írott szavakat és kifejezéseket alakít képekké, néha egészen pontos, néha kevésbé eredményes módon. A cég GauGAN 2 mesterséges neurális hálózata valósághű tájképeket alkot a betáplált adatokból, de a valós idejű fordításra a leírásokból még ez az algoritmus sem képes. A Meta célja, hogy az azonnali alkotást is lehetővé tegye, bár ez a funkció még náluk sem elérhető: a cég egyelőre a program fejlesztésén dolgozik, de a jövőben, Zuckerberg ígérete szerint, a Builder Botnak köszönhetően sokkal részletesebb és kifinomultabb környezetet teremthetnek majd a Meta metaverzumának látogatói.

(Fotó: Meta)

Már azt is tudjuk, hogy hogyan fogunk kinézni a Meta metaverzumában Frissítettek a háromdimenziós avatárjaikon, amiket rövidesen az Instagramon is használhatunk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.