A hazai fejlesztésű „műszalámi” nem a mesterséges hús, hanem a valódi zöldség jövője

2021 / 01 / 08 / Felkai Ádám
A hazai fejlesztésű „műszalámi” nem a mesterséges hús, hanem a valódi zöldség jövője
A SALAdMi a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. közös projektje, és a sajtóközlemény kiemeli, hogy egyetemi kutatás ritkán válik piacképes termékké, de most éppen ez a helyzet.

Csurka Tamás termékfejlesztő, a SZIE Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója elmondta azt is, hogy a SALAdMI (ami nekem így név alapján a saláta és a szalámi egybegyúrásának tűnik – nyilván nem véletlenül) megjelenésre a szalámira emlékeztet, ízre és illatra azonban marad az, ami: zöldség. Ez olyannyira így van, hogy kezdetben két ízben lehet majd megvásárolni ezt az ételt: a piros jelen tervek szerint olaszos ízvilágú, és paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd. Ugyanakkor a szabadalom lényege a gyártástechnológia, és rengeteg egyéb ízesítés is szóba jöhet.

A SALAdMi különlegessége, hogy szemben a jelenlegi trendekkel nem is próbál az igazi húsra hasonlítani, vagyis nem egy húsanalóg, ehelyett a „zöldség jövője”. Ettől független fehérjetartalommal is rendelkezik majd, ami az Egyetem egy másik szabadalmának, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó tojásnak köszönhető. Illetve a rúdnak magas lesz a rosttartalma is. A fejlesztők célul tűzték ki azt is, „hogy a gyártáshoz fel lehessen használni azokat az alakhibás és mérethibás zöldségeket is, amelyek bár tökéletes állapotban vannak, a multik polcairól, vagy azok helyett a szemétben végzik.”

Bár a SALAdMI úgy van pozicionálva, mint fenntartható és gyors megoldás zöldségkedvelőknek, lehet, hogy ilyen formában az egészséges étkezés felé kacsingató húsimádók is ráfanyalodnak, akiket egy darabka brokkolival amúgy ki lehet a világból kergetni. Az biztos, hogyha majd be lehet szerezni, a magam részéről mindenképp teszek vele egy próbát, első körben az „olaszos” változattal.

(Forrás és kép: Szent István Egyetem, Médiaközpont)

További cikkek a Rakétán:

Ha jól akarjuk lakatni az emberiséget a jövőben, ideje megbarátkoznunk a szintetikus ételekkel A gyorsan növekvő globális élelmiszerigény új megoldásokat kíván a kutatóktól. A kérdés: készen áll a világ a szintetikus élelmezésre?

Krémes, ízletes, és abszolút tehénmentes: ez bizony a jövő teje Kutatók mikroflóra fermentációval képesek voltak újraalkotni a hagyományos tehéntejben található tejfehérjéket, a kazeint és a tejsavót. De olyanok is akadnak, akik a csótányokban látják a jövő tejalternatíváját.

Kipróbáltuk a hús nélküli Whoppert, és még élünk Magyarországra is megérkezett a Rebel Whopper, amiben a marhahúst növényi alapú pogácsára cserélték. Az USA-ban imádják, de vajon jogos-e ez a nagy rajongás?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.