A hazai fejlesztésű „műszalámi” nem a mesterséges hús, hanem a valódi zöldség jövője

2021 / 01 / 08 / Felkai Ádám
A hazai fejlesztésű „műszalámi” nem a mesterséges hús, hanem a valódi zöldség jövője
A SALAdMi a Szent István Egyetem és a Blue Seven Group Zrt. közös projektje, és a sajtóközlemény kiemeli, hogy egyetemi kutatás ritkán válik piacképes termékké, de most éppen ez a helyzet.

Csurka Tamás termékfejlesztő, a SZIE Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója elmondta azt is, hogy a SALAdMI (ami nekem így név alapján a saláta és a szalámi egybegyúrásának tűnik – nyilván nem véletlenül) megjelenésre a szalámira emlékeztet, ízre és illatra azonban marad az, ami: zöldség. Ez olyannyira így van, hogy kezdetben két ízben lehet majd megvásárolni ezt az ételt: a piros jelen tervek szerint olaszos ízvilágú, és paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd. Ugyanakkor a szabadalom lényege a gyártástechnológia, és rengeteg egyéb ízesítés is szóba jöhet.

A SALAdMi különlegessége, hogy szemben a jelenlegi trendekkel nem is próbál az igazi húsra hasonlítani, vagyis nem egy húsanalóg, ehelyett a „zöldség jövője”. Ettől független fehérjetartalommal is rendelkezik majd, ami az Egyetem egy másik szabadalmának, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó tojásnak köszönhető. Illetve a rúdnak magas lesz a rosttartalma is. A fejlesztők célul tűzték ki azt is, „hogy a gyártáshoz fel lehessen használni azokat az alakhibás és mérethibás zöldségeket is, amelyek bár tökéletes állapotban vannak, a multik polcairól, vagy azok helyett a szemétben végzik.”

Bár a SALAdMI úgy van pozicionálva, mint fenntartható és gyors megoldás zöldségkedvelőknek, lehet, hogy ilyen formában az egészséges étkezés felé kacsingató húsimádók is ráfanyalodnak, akiket egy darabka brokkolival amúgy ki lehet a világból kergetni. Az biztos, hogyha majd be lehet szerezni, a magam részéről mindenképp teszek vele egy próbát, első körben az „olaszos” változattal.

(Forrás és kép: Szent István Egyetem, Médiaközpont)

További cikkek a Rakétán:

Ha jól akarjuk lakatni az emberiséget a jövőben, ideje megbarátkoznunk a szintetikus ételekkel A gyorsan növekvő globális élelmiszerigény új megoldásokat kíván a kutatóktól. A kérdés: készen áll a világ a szintetikus élelmezésre?

Krémes, ízletes, és abszolút tehénmentes: ez bizony a jövő teje Kutatók mikroflóra fermentációval képesek voltak újraalkotni a hagyományos tehéntejben található tejfehérjéket, a kazeint és a tejsavót. De olyanok is akadnak, akik a csótányokban látják a jövő tejalternatíváját.

Kipróbáltuk a hús nélküli Whoppert, és még élünk Magyarországra is megérkezett a Rebel Whopper, amiben a marhahúst növényi alapú pogácsára cserélték. Az USA-ban imádják, de vajon jogos-e ez a nagy rajongás?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.