Csurka Tamás termékfejlesztő, a SZIE Élelmiszertudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója elmondta azt is, hogy a SALAdMI (ami nekem így név alapján a saláta és a szalámi egybegyúrásának tűnik – nyilván nem véletlenül) megjelenésre a szalámira emlékeztet, ízre és illatra azonban marad az, ami: zöldség. Ez olyannyira így van, hogy kezdetben két ízben lehet majd megvásárolni ezt az ételt: a piros jelen tervek szerint olaszos ízvilágú, és paradicsomot és kaliforniai paprikát, a zöld pedig fűszerezett spenótot, brokkolit és cukorborsót tartalmaz majd. Ugyanakkor a szabadalom lényege a gyártástechnológia, és rengeteg egyéb ízesítés is szóba jöhet.
A SALAdMi különlegessége, hogy szemben a jelenlegi trendekkel nem is próbál az igazi húsra hasonlítani, vagyis nem egy húsanalóg, ehelyett a „zöldség jövője”. Ettől független fehérjetartalommal is rendelkezik majd, ami az Egyetem egy másik szabadalmának, a folsavat, vasat, cinket és omega-3 esszenciális zsírsavat tartalmazó tojásnak köszönhető. Illetve a rúdnak magas lesz a rosttartalma is. A fejlesztők célul tűzték ki azt is, „hogy a gyártáshoz fel lehessen használni azokat az alakhibás és mérethibás zöldségeket is, amelyek bár tökéletes állapotban vannak, a multik polcairól, vagy azok helyett a szemétben végzik.”
Bár a SALAdMI úgy van pozicionálva, mint fenntartható és gyors megoldás zöldségkedvelőknek, lehet, hogy ilyen formában az egészséges étkezés felé kacsingató húsimádók is ráfanyalodnak, akiket egy darabka brokkolival amúgy ki lehet a világból kergetni. Az biztos, hogyha majd be lehet szerezni, a magam részéről mindenképp teszek vele egy próbát, első körben az „olaszos” változattal.
(Forrás és kép: Szent István Egyetem, Médiaközpont)