A hazai megfigyelések alapján befolyásolhatja a vércsoport a koronavírus-fertőzés lefolyását

2021 / 04 / 03 / Felkai Ádám
A hazai megfigyelések alapján befolyásolhatja a vércsoport a koronavírus-fertőzés lefolyását
Habár 29 vércsoporrendszert ismerünk jelenleg, ezek közül kettőt szoktak a leginkább figyelembe venni általánosabb orvosi szempontból: az Rh- és az AB0-vércsoportokat.

A Covid19-járvány kezdete óta pedig egyik tanulmány születik a másik után arról, hogy a vércsoportnak lehet-e jelentősége a megfertőződésben, valamint a betegség lefolyásában. Az egyik legkorábbi, nyugati tanulmányt a témában a Nature-ben publikálták, és ez 14112 hospitalizált, New York-i fertőzött egészségügyi adatán alapult: eszerint a nem 0-ás vércsoportok esetén valamivel magasabb a fertőzés gyakorisága, vagyis a 0-ás vércsoportú emberek nehezebben fertőződnek a többieknél. Érdekes viszont, hogy a 0-hoz képest az AB és a B vércsoport esetén nagyobb volt az esély az intubálás szükségességére (ez az első lépés az invazív, gépi lélegeztetés felé), viszont az A-vércsoportú betegeket szintén a 0-hoz képest kisebb arányban kellett intubálni. A 0-vércsoporthoz képest nagyobb eséllyel haltak meg az AB-vércsoportú páciensek, míg az A- és a B-vércsoportúak nagyobb eséllyel élték túl a fertőzést. Az Rh-negatív vércsoport azonban védelmet biztosít mind a fertőzéstől, mind a gépi lélegeztetés szükségességétől, mind pedig a haláltól.

Az előzőhöz hasonlóan szintén 2020-ban került publikálásra ez a Harvard Medical School által végzett vizsgálat, amely 1289, a Massachusetts General Hospital-ban ápolt beteg adatain alapult, és nem talált statisztikai összefüggést sem a fertőzésre való hajlam, sem a lélegeztetés szükségessége, sem a halál gyakorisága és a szóban forgó két vércsoportrendszer között. Alig pár hónappal ezután pedig a Hematology ismertetett két tanulmányt is, melyek szerint a 0-ás vércsoportú emberek nem csak nehezebben fertőződnek meg, de az esetükben, még a betegség lefolyása is kevésbé súlyos. Nem hozott megnyugvást a kérdésben a 2021-es év sem, hiszen rögtön januárban ismertetették két tanulmány eredményét is, melyek nem találtak összefüggést sem a megfertőződés kockázata, sem a betegség lefolyásának súlyossága és az AB0-, valamint az Rh-vércsoportrendszerek között. Napokkal ezek után ismertették annak az Annals of Internal Medicine-ben közölt tanulmánynak az eredményét, amely 225 556 beteg adatain alapult. Eszerint pedig van összefüggés, és az eddigiekhez csatlakozva a 0-ás vércsoport és az Rh-negatív státusz egyaránt védelmet jelent mind a megfertőződéssel, mind a súlyosabb tünetek kialakulásával szemben.

Mint látható tehát, a nyugati szakirodalom sem igazán egységes a kérdésben, ráadásul ezek a tanulmányok még az új variánsok megjelenése előtt születtek. Ami a jelenlegi, hazai helyzetet illeti, arról Rusvai Miklós virológus beszélt pénteken az M1-en, amit a Világgazdaság szemlézett. A kutató azok táborát gyarapítja, akik szerint akad összefüggés a vércsoport és a Covid19-megjelenése, illetve a fertőzés lefolyásának a súlyossága között. Mint nyilatkozott: „az A és AB vércsoportú koronavírus-fertőzöttek gyakrabban kerülnek súlyos tünetekkel kórházba és nagyobb eséllyel lélegeztetőgépre.” Rusvai szerint ennek az oka, hogy „a vörösvérsejtek felszínén az úgynevezett A vércsoport anitgénekhez kissé módosult formában a tüdő hámsejtjein, a légzőfelületen hozzá tud kapcsolódni a vírus, így nagyobb támadási felületet okoz. Legvédettebbek ebből a szempontból a 0-ás vércsoportúak, nekik nincs ilyen A vércsoport antigénjük.”

(Kép: Flickr/NTNU medisin og helse)

További cikkek a Rakétán:

Magyar kutató mutatja be a védőoltások által kiváltott immunválasz kialakulását és későbbi hatását Vajon hogyan működnek a koronavírus elleni vakcinák? A közvéleményt hónapokban óta izgató kérdés megválaszolására egy alig háromperces, mégis roppant informatív videó született.

70 éves nyugdíjkorhatárra, de a járvány után gyorsan regenerálódó gazdaságra számítanak a hazai vezérigazgatók 240 magyarországi vezérigazgató nyilatkozott arról, miként látja az ország közeli és távoli jövőjét: a jó hír, hogy gyorsan felgyógyulhat a gazdaság, a rossz pedig, hogy sokan nem fogunk nyugdíjba vonulni. De mikor lesz eurónk?

A „Pfizer-vakcinát” fejlesztő cég a következő oltását már a rák ellen tervezné Özlem Türeci, a BioNTech társalapítója adott interjút, melyből nem csak a járvány elleni vakcina kifejlesztésének kulisszatitkai derülnek ki, de az is, miként segíthetett a koronavírus a rák elleni oltások kidolgozásában, és ezek mikor lesznek megvásárolhatóak.


Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
“Szomorú lenne, ha egymillió év múlva az emberiség a jelenlegi változatában létezne”
Ember és gép összeolvadása új világot nyit meg – de ez nem csak a munkát, a gazdaságot alakítja újra, de esszenciálisan azt is, hogy mit jelent embernek lenni. Hamarosan talán égető kérdéseket kell ennek kapcsán feltennünk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.