A háztartási gépek piacát is utolérte a chiphiány

2021 / 04 / 03 / Perei Dóra
A háztartási gépek piacát is utolérte a chiphiány
Jason Ai, a Whirlpool kínai elnöke kongatta meg elsőként a vészharangot nemrégiben a Reuters hírügynökség sanghaji kirendeltségének: az amerikai székhelyű vállalat - a világ egyik legnagyobb háztartásigép-gyártója - szerint a chipszállítmányok márciusban körülbelül tíz százalékkal elmaradtak a megrendelésektől. Ezzel tehát az autóipar és az IT-szektor után a fehérárú-gyártókra is kiterjed a globális félvezetőhiány.

"Most minden összejött" - nyilatkozta Ai nemrégiben egy elektronikai eszközöket felvonultató kiállításon. Hozzátette: egyrészt ki kell elégíteniük a készülékek iránti, országon belüli keresletet, másrészt az exportrendelések robbanásával is szembe kell nézniük. Ami pedig a félvezetőhiányt illeti, szerinte Kínát illetően ez elkerülhetetlen volt.

Az amerikai gyártó elmondása szerint a legegyszerűbb célprocesszorok beszerzése jelenti most a legnagyobb problémát,

melyek az utóbbi időben egyre bonyolultabbá váló, kínálatban szereplő háztartási gépek mintegy felében megtalálhatók. A Whirlpool szerint a helyzet mostanra annyira súlyossá vált, hogy az utóbbi egy-két hónapban az európai és amerikai exportállomány hetvenöt százalékát tudják csak szállítani Kínából, ahol a készülékek nagy részét gyártják.

A hiány többnyire a prémium kategóriás, távvezérlésű berendezéseket érinti, illetve azokat, amelyek jellemzően valamilyen integrált okosotthon-megoldással rendelkeznek. Így az ügyben a Whirlpoolon kívül más iparági szereplők is érintettek - például a szintén kínai érdekeltségű Hangzhou Robam Appliances. Dan Ye marketingigazgató Reuters-nek adott beszámolóját a US News idézi, eszerint a cégnek azért kellett elhalasztani legújabb high-end páraelszívójának bemutatóját négy hónappal,

mivel nem tudtak elegendő chipet előteremteni a gyártáshoz.

Míg a mikroprocesszorok és memóriachipek hiányának menedzselése érdekében a Dreame Technology - egy, a Xiaomi által finanszírozott porszívó márka - csökkentette marketingre szűnt költségvetését, és további személyzetet vett fel a beszállítókkal való kapcsolatok kezelésére.

(Fotó: Pxhere)

További cikkek a témában:

Csúszhatnak a telefonok, drágulhatnak a tévék a chiphiány miatt A Samsung Galaxy Note készülékei is veszélybe kerültek.

Biden „agresszív lépésekkel” vetne véget annak, hogy nincs PS5 és leálltak az autógyárak A félvezetők globális hiánya rengeteg keservvel jár, például ez az oka az új generációs konzolok hiányának, de jelentős fennakadásokat okoz az autógyártásban is – a Biden-adminisztráció lépni fog az ügyben.

Autógyárak állnak meg, késnek a kiszállítások a vevőkhöz, mert nincs elég autóipari chip Akár több évig tartó káoszt is okozhat az autóiparban a chiphiány.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.