Biden „agresszív lépésekkel” vetne véget annak, hogy nincs PS5 és leálltak az autógyárak

2021 / 02 / 12 / Felkai Ádám
Biden „agresszív lépésekkel” vetne véget annak, hogy nincs PS5 és leálltak az autógyárak
A félvezetők globális hiánya rengeteg keservvel jár, például ez az oka az új generációs konzolok hiányának, de jelentős fennakadásokat okoz az autógyártásban is – a Biden-adminisztráció lépni fog az ügyben.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy Joe Biden elnök lépéseket tervez a félvezetők globális hiánya miatt – számol be róla a Bloomberg. Az elnök adminisztrációja jelenleg azt azonosítja, hogy hol tapasztalható „dugulás” az ellátóláncban, illetve üzletekkel és kereskedelmi partnerekkel is tárgyalnak, hogy az ellátást azonnal biztosítani tudják. A jövőre vonatkozóan pedig stratégiát dolgoznak ki, hogy a hasonló szűk keresztmetszeteket és a szektort már évek óta sújtó problémákat felszámolják. Joe Biden az elkövetkező hetekben elnöki rendeletet írhat alá arról, hogy egy, az egész kormányzatra kiterjedő vizsgálat induljon a kritikus javak utánpótlási láncával kapcsolatban. A félvezetők hiánya ez utóbbi vizsgálat középpontjában állna. A vizsgálat kiterjedne a félvezetők előállítására, csomagolására, a fontos ásványokra, orvosi eszközökre, valamint a nagy teljesítményű elemekre – ez utóbbiakon kifejezetten az elektromos autókba való cellákat kell érteni – írja a Bloomberg két bennfentesre hivatkozva. A fent említett, 100 napos vizsgálatot még idén követné egy újabb, amely kiemelt alapanyagokra, technológiákra és infrastruktúrára koncentrál védelmi, népegészségügyi, telekommunikációs, energetikai, valamint szállítási szempontokból.

Közben az Egyesült Államok chipgyártói azért lobbiznak az elnöknél, hogy az hozza haza a gyártást. A félvezetők előállítását a legtöbb amerikai nagyvállalat kiszervezte Tajvanba (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) és Dél-Koreába (Samsung Electronics Co.), mindez azonban kezd nemzetvédelmi problémává fajulni, ahogy az USA és Kína közt romlik a kapcsolat, miközben Kína ráadásul súlyos összegeket fektet be a saját félvezető szektorának a bővítésébe. A Semiconductor Industry Association nevű szervezet által tömörített, a vezető nagyvállalatok vezérigazgatói arra kérik az elnököt, hogy jelentős támogatással élénkítse fel az amerikai félvezető előállítást. A támogatás lehet anyagi és/vagy adójóváírás. A levelet 21 vezérigazgató írta alá, köztük az Intel, a Qualcomm és az AMD CEO-i. A levél kiemeli azt is, hogy 1990 óta az ország chip előállítása a globális-részvételt tekintve 37 százalékról 12 százalékra zuhant vissza.

Lisa Su, az AMD vezérigazgatója és elnöke (aki a fent említett levelet is aláírta) egyébként lényegében ezzel a hiánnyal okolja az új generációs konzolok, de egyéb számítástechnikai eszközök kapcsán is tapasztalható készlethiányt. A hiány egyébként várhatóan 2021 első felében sem szűnik meg. Arról már a lenti cikkünkben írtunk, hogy a chiphiány évekig tartó káoszt okozhat az autóiparban, ami miatt a Volkswagennél és a Fordnál is fel kellett függeszteni egyes modellek gyártását. De azóta már a General Motors Co. is egyre több gyárát állítja le a probléma miatt ideiglenesen.

Autógyárak állnak meg, késnek a kiszállítások a vevőkhöz, mert nincs elég autóipari chip Akár több évig tartó káoszt is okozhat az autóiparban a chiphiány.

A United Auto Workers nevű szakszervezet közleményt adott ki arról, hogy a Biden-adminisztrációval közösen megpróbálják a chiphiányt orvosolni az autóiparban. Ehhez a törekvéshez csatlakozott egyébként a Kongresszus, valamint a nagy autógyártók is, például a fent említett General Motors. Egyébként a szakszervezet is azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzet csak arra világít rá, hogy mennyire szükséges a kritikus részek előállítását visszahozni az országba. A gond hosszú távú megoldását a chipgyártókhoz hasonlóan tehát ők is a fontos alkatrészek gyártásának hazaköltöztetésében látják. Amennyiben az amerikai gazdaság tényleg ebbe az irányba fog elmozdulni, azzal egy, még akár a közelmúltban is megingathatatlannak hitt, globális folyamat fog a visszájára fordulni méghozzá kormányzati szabályozással.

További cikkek a Rakétán:

Monopólium vagy harc a monopólium ellen? Az Nvidia felvásárolta az ARM-et A 40 milliárd dolláros üzlettel az Nvidia az Intel babérjaira törne, és betörne az adatközpontok és a mesterséges intelligencia piacaira is. Kína valószínűleg nagyon nem fog azonban a lépésnek örülni.

Itt a chipekbe integrált folyadékhűtés A chipekben jelentős hő termelődik, gondoljunk csak a nagy teljesítményű számítógépes processzorokra, és ezt a hőt valahogyan kezelni kell, el kell vezetni, ha nem akarjuk, hogy idő előtt tönkremenjen az elektronika. A folyadékhűtés nem új megoldás erre, csakhogy eddig főképp a chipeken kívül működött.

Csökkenő nukleáris fenyegetettség - itt az első stabil félvezető neutrondetektor Egy új lítiumban alapú anyag lehetővé teszi a kézbe vehető, hordozható neutrondetektorok építését. A készülékek kritikus fontosságúak, például a nemzetbiztonságban. 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.