A hologramok már köztünk járnak, de még nem olyanok, mint a moziban

2024 / 01 / 14 / Bobák Zsófia
A hologramok már köztünk járnak, de még nem olyanok, mint a moziban
A hologramok egyelőre egy fülke keretei közé vannak szorítva, de a gyártó szerint így is sokkal érzékletesebben jelenítik meg a felhasználókat, mint a kétdimenziós felületek.

A hologramtechnológia elméleti alapjait Gábor Dénes már 1947-ben lefektette, majd három évtizeddel később a koncepció népszerűsítésének nagy lökést adott a Csillagok Háborúja mozifilm, ami 1977-ben Leila hercegnő három dimenzióban kivetített másával keltett érdeklődést a technológia iránt. Addigra a hologramok már régen nem csak teóriában létező jelenségnek számítottak, hiszen az első minőségi, lézeres holografikus megjelenítés rögtön a lézer 1960-as megalkotása után, 1962-ben megszületett. Az első képet a Michigan Egyetem kutatói, Emmett Leigh és Juris Upatnieks készítették el és egy játékvonatot, valamint egy madarat mutatott be.

A hologram bizonyos típusait a hétköznapokban is használjuk, például a bankjegyeken lévő hologramfólia révén, de a sci-fik ígéretét, az emberek teljes életnagyságú, háromdimenziós kivetülését, amellyel a világ bármely pontján megjelenhetnek hologram formájában, még csak az elmúlt időkben sikerült megvalósítani. A legtöbb esetben a hologramok nem a Star Wars-féle módon bukkannak elő a hologramos berendezésekből, hanem sokkal "prózaibb" megoldással, egy fülkébe helyezve válnak láthatóvá. A hologramfülkék megfelelően jó minőséget és felbontást biztosító kamerák és gyakran mesterséges intelligencia rendszer segítségével hozzák létre a képet, holografikus fénymező kijelzőt tartalmaznak és egészen élethű formát adnak a megjelenített személyeknek, de a kabin keretei közé szorított kivetítés mégsem kelti azt a hatást, amit egy szabadon álló hologramot láthatnánk.

Ennek ellenére ez az a fajta hologram-berendezés, aminek fejlesztésén sok cég dolgozik, köztük a Holoconnects is, ami a CES-en is kiállította Holobox és Holobox Mini termékeit. A 2 méter magas Holobox 86 inches átlátszó LCD kijelzővel, érintőképernyővel és speciális üveggel rendelkezik, ami a minél jobb láthatóságot segíti elő. A fülkében vetített felvételeket előzetesen rögzítik egy stúdióban, de lehetőség van az élőben való közvetítésre is, egy ehhez megfelelő állomásról. A Holobox beüzemelése és kezelése is nagyon egyszerűen zajlik: csak internetkapcsolatra van hozzá szükség, az irányítást pedig a Holo Control elnevezésű panel segítségével lehet megvalósítani.

A holland vállalat hologramfülkéit a gyakorlatban használja több cég is, az elsődleges felhasználási területeket a gyártó a vendéglátóiparban, a telemedicinában, az oktatásban vagy éppen a reklámiparban látja. A berendezést már a CERF (Central Emergency Response Fund), az Egyesült Nemzetek Szervezetének humanitárius alapja is alkalmazta egy konferencián decemberben, mikor a felszólalók hologram formájában jelentek meg az eseményen. A szervezet ezzel a száraz statisztikák helyett a sokkal személyesebb történeteket szerette volna az előadások középpontjába állítani, hogy a közelebb hozza a humanitárius katasztrófák miatt segítségre szoruló embereket a segítséget nyújtó felekhez.

A hologram általi újfajta kommunikációs formát a Holoconnects transzformatív megoldásnak tartja, ami sokkal közvetlenebb élményt tud biztosítani a megbeszélések során és elősegíti az immerzív és interaktív kapcsolatok kiépítését, bármilyen nagy távolság is választja el fizikailag a kommunikáló partnereket.

(Fotó: Holoconnects)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Az elázott mobil menjen azonnal egy zacskó rizsbe? Az Apple szerint semmiképp
Évekig tartotta magát ez a tévhit, talán arra is van magyarázat, hogy miért.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.