A hologramok már köztünk járnak, de még nem olyanok, mint a moziban

2024 / 01 / 14 / Bobák Zsófia
A hologramok már köztünk járnak, de még nem olyanok, mint a moziban
A hologramok egyelőre egy fülke keretei közé vannak szorítva, de a gyártó szerint így is sokkal érzékletesebben jelenítik meg a felhasználókat, mint a kétdimenziós felületek.

A hologramtechnológia elméleti alapjait Gábor Dénes már 1947-ben lefektette, majd három évtizeddel később a koncepció népszerűsítésének nagy lökést adott a Csillagok Háborúja mozifilm, ami 1977-ben Leila hercegnő három dimenzióban kivetített másával keltett érdeklődést a technológia iránt. Addigra a hologramok már régen nem csak teóriában létező jelenségnek számítottak, hiszen az első minőségi, lézeres holografikus megjelenítés rögtön a lézer 1960-as megalkotása után, 1962-ben megszületett. Az első képet a Michigan Egyetem kutatói, Emmett Leigh és Juris Upatnieks készítették el és egy játékvonatot, valamint egy madarat mutatott be.

A hologram bizonyos típusait a hétköznapokban is használjuk, például a bankjegyeken lévő hologramfólia révén, de a sci-fik ígéretét, az emberek teljes életnagyságú, háromdimenziós kivetülését, amellyel a világ bármely pontján megjelenhetnek hologram formájában, még csak az elmúlt időkben sikerült megvalósítani. A legtöbb esetben a hologramok nem a Star Wars-féle módon bukkannak elő a hologramos berendezésekből, hanem sokkal "prózaibb" megoldással, egy fülkébe helyezve válnak láthatóvá. A hologramfülkék megfelelően jó minőséget és felbontást biztosító kamerák és gyakran mesterséges intelligencia rendszer segítségével hozzák létre a képet, holografikus fénymező kijelzőt tartalmaznak és egészen élethű formát adnak a megjelenített személyeknek, de a kabin keretei közé szorított kivetítés mégsem kelti azt a hatást, amit egy szabadon álló hologramot láthatnánk.

Ennek ellenére ez az a fajta hologram-berendezés, aminek fejlesztésén sok cég dolgozik, köztük a Holoconnects is, ami a CES-en is kiállította Holobox és Holobox Mini termékeit. A 2 méter magas Holobox 86 inches átlátszó LCD kijelzővel, érintőképernyővel és speciális üveggel rendelkezik, ami a minél jobb láthatóságot segíti elő. A fülkében vetített felvételeket előzetesen rögzítik egy stúdióban, de lehetőség van az élőben való közvetítésre is, egy ehhez megfelelő állomásról. A Holobox beüzemelése és kezelése is nagyon egyszerűen zajlik: csak internetkapcsolatra van hozzá szükség, az irányítást pedig a Holo Control elnevezésű panel segítségével lehet megvalósítani.

A holland vállalat hologramfülkéit a gyakorlatban használja több cég is, az elsődleges felhasználási területeket a gyártó a vendéglátóiparban, a telemedicinában, az oktatásban vagy éppen a reklámiparban látja. A berendezést már a CERF (Central Emergency Response Fund), az Egyesült Nemzetek Szervezetének humanitárius alapja is alkalmazta egy konferencián decemberben, mikor a felszólalók hologram formájában jelentek meg az eseményen. A szervezet ezzel a száraz statisztikák helyett a sokkal személyesebb történeteket szerette volna az előadások középpontjába állítani, hogy a közelebb hozza a humanitárius katasztrófák miatt segítségre szoruló embereket a segítséget nyújtó felekhez.

A hologram általi újfajta kommunikációs formát a Holoconnects transzformatív megoldásnak tartja, ami sokkal közvetlenebb élményt tud biztosítani a megbeszélések során és elősegíti az immerzív és interaktív kapcsolatok kiépítését, bármilyen nagy távolság is választja el fizikailag a kommunikáló partnereket.

(Fotó: Holoconnects)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.