A kormány döntött: heti három órát videójátékozhatnak a gyerekek Kínában

2021 / 08 / 31 / Pőcze Balázs
A kormány döntött: heti három órát videójátékozhatnak a gyerekek Kínában
A kínai Nemzeti Sajtó és Publikációs Hivatal döntése értelmében a tizennyolc év alattiak hetente háromszor egy órát játszhatnak online videójátékokkal: pénteken, szombaton és vasárnap este, nyolc és kilenc óra között, valamint ünnepnapokon ugyanekkor.

"A tinédzserek jelentik a hazánk jövőjét. Az emberek elemi érdeke, hogy megvédjük a kiskorúak fizikai és mentális egészségét, ezzel is ápolva a fiatal generációt a nemzeti felfrissülés korszakában" - az idézet nem egy történelemkönyvben szerepel, hanem a Nemzeti Sajtó és Publikációs Hivatal nemrég kiadott közleményében, amelyet a Reuters idéz. Röviddel azután, hogy az országban "spritiuális ópiumnak" nevezték az internetes játékot, máris megszülettek az annak gátat szabó új rendelkezések.

Régi ellenség, új eszközök

Már hat éve írtak arról, hogy a világ legnépesebb államában külön táborokban próbálják leszoktatni a fiatalokat a túl sok játékról, négy éve még egy ilyen intézményben történt halálesetről is beszámolt a nemzetközi sajtó. Az országban már eddig is érvényben voltak a fiatalokat érintő általános korlátozások: hétköznapokon másfél, ünnepnapokon három órát játszhattak.

Állami források szerint a kínai kis- és fiatalkorúak kétharmada játszik online játékokkal, tizenhárom százalékuk napi két óránál több időt tölt ezzel a mobiltelefonján. Ennyi felhasználó mellett nem meglepő, hogy a kínai tech óriásoknak, például a Tencentnek meghatározó bevételi forrása az iparág: egy elemzőcég szerint közel ötvenmilliárd dollárnyi bevételt fog termelni a szektor idén. A kínai kormány az elmúlt fél évben több olyan döntést hozott, amely korlátozza a technológiai nagyvállalatok mozgásterét; a Reuters szerint tavaly november óta ötödével esett vissza ezeknek a cégeknek az együttes értéke.

Nehéz lesz kijátszani

Több lap arról ír, hogy a tilalom csak az online játszott játékokra érvényes, ami logikusnak tűnik, hiszen a folyamatos szerverkapcsolat nélkül működő játékot sokkal nehezebb központilag korlátozni. Ehhez hozzátartozik, hogy az elmúlt években egyre több az olyan cím, amely egyedüli játéknál is javasolja vagy megköveteli az aktív internetkapcsolatot. A kínai cégeket arra is kötelezik, hogy név szerint regisztrálják a játékosokat, a születési idejükkel együtt, sőt, egyes kiadók azzal próbálkoznak, hogy arcfelismerő szoftverrel szűrjék ki, ha egy fiatal megpróbálná megkerülni a tilalmat.

(Fotó: Unsplash)

További cikkek a témában:

Egyre több az erőszakos videojáték, ez mégsem úgy hat a tinikre mint hisszük Ahogy egyre élethűbbé válnak, úgy durvulnak el a videojátékok, de vajon az ezekkel játszó tinédzserek tényleg agresszívebbek lesznek?
A videojáték jó üzletnek tűnik a karantén idején, de tényleg az? Rekordmennyiségű játékos nem jelent automatikusan rekordösszegű bevételt, a kisebb, független stúdiók pedig kifejezetten bajban vannak.
Kínában este tíztől nincs játék Ki ne gondolna vissza nosztalgiával a szép gyerekkori napokra, mikor még volt idő élvezni az életet, focizni a grundon, lógni a haverokkal vagy éppen éjszakákat tölteni zombiként a számítógép előtt a Half-Life, Counter-Strike vagy Final Fantasy játékára tapadva. A számítógép megjelenése óta minden kamasz életéhez hozzá tartozik kisebb-nagyobb mértékű videojáték addikció, de az internet elterjedésével az ártalmatlan hobbiból komoly függőség vált.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.