A közép-kelet-európai szervezetek felismerték a digitális befektetések fontosságát

2021 / 02 / 13 / Perei Dóra
A közép-kelet-európai szervezetek felismerték a digitális befektetések fontosságát
Közép és Kelet-Európa olyan kihívásokkal néz szembe, ami az egész régió versenyképességét veszélyeztetheti. Az átalakulás és a digitális megoldások alkalmazásának felgyorsítása döntő szerepet játszhat a túlélésükben és a további fejlődésükben – derült ki az IDC által az Oracle megbízásából készített kutatásból. A kutatás során nyolc ország – Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Görögország, Horvátország és Szerbia – közszférájának és piaci szektorának képviselői nyilatkoztak.  

A pandémia utáni világban a szervezeteknek újra kell gondolniuk prioritásaikat, céljaikat. Erre jó példa a digitalizáció, melynek értékes támogatást kell nyújtania a szervezet stratégiai és üzleti céljaihoz egyaránt. Az IDC felmérésében résztvevő közép-kelet-európai döntéshozók megfogalmazták a számukra legfontosabb üzleti prioritásokat, melyek a következők:

 • Az üzleti teljesítmény javítása (hetvenkét százalék)
 • Költségcsökkentés (hetvenegy százalék)
 • A vásárlói igények hatékonyabb kiszolgálása (hetvenegy százalék)
 • A vállalkozás biztonságának megőrzése (kiberbiztonság – hatvankilenc százalék)
 • A munkaerő fejlesztése, támogatása (hatvankét százalék)

A felmérésben résztvevők válaszai alapján, országokra lebontva a KKE régió üzleti céljai a következők: „Az első három üzleti cél közel azonos fontossággal bír a válaszadók számára. Ez jól mutatja, mennyire kritikus a közép-kelet-európai szervezetek számára a döntéshozatali folyamat. Sok esetben inkább a rövidtávú, az üzletmenet védelmére fókuszáló célok közül választanak az olyan befektetések helyett, amelyek hosszútávon gondoskodnának a szervezet jóllétéről” - állapította meg Razvan Savu, az IDC senior tanácsadója a KKE régióban. Hozzátette: a kérdés az, hogy mi a legjobb módszer a megvalósításához? Az IT – különös tekintettel a felhőre, az adatkezelésre és az adatelemzési megoldásokra – egyre fontosabb szerepet fog játszani kompromisszumok egyensúlyozásában és céljaik elérésében.

Egy gyorsabb út a fellegekbe

Nem véletlen, hogy egyre növekvő mértékben választanak felhőalapú megoldásokat a KKE régió felmérésben vizsgált vállalatai és intézményei. A jelenség a koronavírus-járványra vezethető vissza: számtalan szervezet számára a felhőalapú szolgáltatások jelentették a legjobb megoldást a tavaszi lezárás idején és az azt követő időszakban. Reményi Csaba, az Oracle Hungary ügyvezető igazgatója szerint a kutatásból kiderül, hogy a magyar vállalatok az üzleti teljesítmény növelését és a vásárlói igények hatékonyabb kiszolgálását nevezték meg legfontosabb céljukként. Ezen célok eléréséhez pedig a következő informatikai projekteket kezelik kiemelten: üzleti alkalmazások, adatmenedzsment és autonóm rendszerek. Az Oracle mindezeken a területeken kínál felhő-alapú megoldásokat, így a régióban számos projektet kísérhettünk végig. Szembetűnő, hogy a költségek csökkentésén túl egyre inkább az üzleti folyamatok egészének modernizálása áll a középpontban, és mindenütt felbukkan az ügyfelek jobb kiszolgálásának szükségessége is. A fenti jelenség a a kelet-közép-európai régió számos vállalatát jellemzi. Miután eleinte kényszerből néhány hónapig használták a felhőalapú megoldásokat, fokozatosan felismerték a felhő által kínált előnyöket. Mára pedig egyre magabiztosabban viszonyulnak ehhez a területhez.

Mindez rendkívül fontos, hiszen a felhőalapú megoldások a hatékony digitális átalakulás kulcsszereplői.

Ahány iparág, annyi eltérő célkitűzés

Napjainkban rengeteg vállalat küzd a COVID-19 járvány hatásaival, ezért a vezetőkön egyre nagyobb a nyomás annak bizonyítására, hogy az általuk tervezett digitális átalakításba történő beruházások valódi értéket teremtenek a szervezetük számára. A jelenlegi és jövőbeni digitális átalakítással szemben támasztott elvárásaikkal kapcsolatban a válaszadók az alábbi kiemelkedő jelentőségű kezdeményezéseket nevezték meg a saját területükön:

A mindenütt jelen lévő adatok és elemzések

A kutatás során a válaszadók csaknem háromnegyede (hetvenkét százaléka) az adatkezelési megoldásokat nevezte meg a legfontosabb eszközként a szervezet céljainak eléréséhez. Ennek oka, hogy a mesterséges intelligencia és gépi tanulás által vezérelt eszközök segítségével elemzett és szakszerűen kezelt magas minőségű adatok lehetővé teszik a vállalatok számára a gyorsabb és pontosabb üzleti döntéseket meghozatalát. Ez azt eredményezi, hogy a vállalatok szervezettebbé válnak és jobban meg tudnak felelni a piaci elvárásoknak. Ugyanakkor a közép-kelet-európai régió számos szervezete nem tudja hasznosítani az összegyűjtött adatokban rejlő lehetőségeket, mert elárasztja őket a kezelendő adatmennyiség:

Hét lépéssel egy biztonságosabb jövő felé

Egyfajta aránytalanság fedezhető fel a közép-kelet-európai szervezetek célkitűzései és prioritásai, illetve az IT ezen célok támogatásában betöltött szerepe között. Az elavult infrastruktúra, az egymástól elkülönítve tárolt adatok, a nem megfelelő vagy manuális folyamatok gátolhatják az innovációt. A jövőre való felkészülés részeként a szervezeteknek meg kell küzdeniük ezekkel a kihívásokkal. Hogyan tehetik ezt meg? Az IDC azt tanácsolja a döntéshozóknak, hogy mérlegeljék a következő lépések végrehajtását:

 • Képzeljék el, milyen szerepet tölthet be a vállalkozás egy megosztáson alapuló gazdaságban.
 • Helyezzék a technikai lemaradások csökkentését a teendők lista elejére.
 • Célozzák meg egy intelligens központ kiépítését.
 • Egyszerűsítsék a folyamatok korszerűsítését, a túlbonyolítás csak komplikációkat szül.
 • Építsenek ki egy olyan infrastruktúrát, amely megfelel a dinamikus üzleti elvárásoknak.
 • Fektessenek hangsúlyt a megbízhatóság fontosságára.
 • A vállalkozás minden szintjén váljon a döntéshozatali folyamat részévé az elemzés.

Nincs kétség afelől, hogy a technológia segíti a szervezeteket az „új valóság” elvárásaihoz történő gyors alkalmazkodásban. A digitális átalakulás sikere pedig sok esetben sorsdöntő lehet számukra. Éppen ezért a digitalizációt minden szervezetnek üzleti prioritásként kellene kezelnie. Ennek a folyamatnak azonban jelentős része függ attól, hogyan használják fel az IT-erőforrásaikat, és milyen új technológiákat és alkalmazásokat valósítanak meg. A számítási felhő ebben a tekintetben elengedhetetlen eszköznek számít, mivel biztosítja a szervezetek számára a jelenlegi helyzetben szükséges agilitást és súlyozást.

További cikkek a témában:

Az 5G jóval többről szól, minthogy általa gyorsabb lesz a letöltés A járványhelyzetnek köszönhetően idén online platformon megrendezett Ericsson Magyarország K+F Innovációs Napokon rövid bepillantást nyerhettünk többek között abba, hogyan alakítja át a digitalizáció az ipart, a társadalmat, és hogyan teszik az 5G legújabb felhasználási lehetőségei még egyértelműbbé a mobilhálózatok szerepét ebben az átalakulásban.

A digitalizáció megöli a kézírást - kell még kézzel írni? Egy ósdi szokásnak vethet véget az érintőképernyők és billentyűzetek új uralma, vagy szükségünk lehet még a folyóírás nehezen elsajátított képességére?

Megszületett a megállapodás, 2,6 billió forintot fordít az EU a digitális átalakulásra a következő hat évben Az Európai Parlament és az Unió tagországai megegyeztek a Digitális Európa Program költségvetésének részleteiről, ami példátlanul nagy összeget szán a digitalizáció felgyorsítására a következő költségvetési ciklusban.

(Forrás: Oracle, Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.