A középkori dobozágyak reneszánsza

2021 / 04 / 09 / Justin Viktor
A középkori dobozágyak reneszánsza
A dobozágy, francia nevén a "lit clos", gyakorlatilag egy bútorba épített ágy. Ma már elég furcsának tűnhet bemászni egy ágyba és magunkra zárni az ajtajait, de 600 évvel ezelőtt ez a fekhely nagy népszerűségnek örvendett, manapság pedig nem várt reneszánszát éli. Igaz, ma már nem csak ugyanazért viszik, mint annak idején.

Az ágy maga gyakorlatilag egy fadoboz, és annak idején meglehetősen sokféle változatban készítették. Volt amit csak függönyök takartak, másokat csúszó faajtókkal lehetett teljesen lezárni. Építésüknél általában a rendelkezésre álló hely maximális kihasználására törekedtek, volt szabadon álló és könnyedén mozgatható, máskor a befogadó helyiség falainak mélyedéseibe építették őket.

A dobozágy legismertebb leírása Emily Bronte 1847-es Üvöltő szelek (Wuthering Heights) című regényében található. A regény idejére a dobozágyak már a múlté voltak, de Bronte nosztalgikusan emlegette őket, mondván: "nagyon kényelmesen kialakított" ágyak voltak, csodálva őket a praktikum oldaláról, mivel a család minden tagjának saját magánéletét biztosítottak, és arra sem volt mellettük szükség, hogy külön szobája legyen mindenkinek. A mainál jóval kevesebb létbiztonságot nyújtó időkben egy ilyen ágyban feküdni nagyon biztonságos, és védett érezés lehetett, a zárt faajtók mögött.


„Anya, tetvetleníti gyermekének haját, a képen a szoba mélyedésébe épített függönyökkel ellátott dobozos ágy látható. (Kép: Pieter de Hooch: Egy anya kötelessége 1658–1660)

A dobozágy eredete a középkori Bretagne-ból származik. A XVI. századra Európa-szerte, Franciaországban, Skóciában, Hollandiában, Skandináviában és Ausztriában is elterjedtek és ahogy egyre népszerűbbek lettek, egyre kifinomultabbá vált az elkészítésük módja is. A XVIII. századra a dobozágyak már többnyire olyan kialakítással rendelkeztek, hogy beolvadtak a szobába, és úgy tűntek, mintha pusztán szekrények volnának.


Ezek a dobozos ágyak beleolvadnak a szobába, és szekrénynek tűnnek. (Kép: Wikimédia, Heinz-Josef Lücking)

Noha manapság kissé furcsának tűnhetnek, a dobozágyak praktikus megoldást jelentettek a középkori Európában élő emberek számos problémájára. A magánélet intimitásáról és a kevés szoba okozta problémáról már ejtettünk szót, ezek mellett - mivel az ágyakat olyan dobozokba építették be, melyeket általában felemeltek a földről - tárhelyet is biztosítottak a lakóknak. Általában egy nagyobb padot is építettek eléjük, ami ülőhelyként funkcionált és ennek belsejében is akadt tárolóhely. 

Több száz év tetszhalott állapot után manapság újra terjednek a dobozágyak. Az egyik fő ok ugyanaz, mint régen volt, a szűkös életkörülmények és a stúdióapartmanok elterjedtsége, vagyis továbbra is jó szolgálatot tehetnek a magánélet fenntartásának problémájára egyszobás élethelyzetben.

A New Yorkhoz hasonló nagyvárosokban ezt a trendet nevezhetjük nyugodtan reneszánsznak is, hiszen  a város legkorábbi lakói a XVII. században, 400 évvel ezelőtt még éppen használták a dobozágyakat. 

Végül a ma embere egy, a modern technológiának köszönhető szempontot is figyelembe vehet az ilyen típusú ágyak kiválasztásánál. Ez pedig nem más, mint a földrengések miatt, vagy más természeti katasztrófáknak köszönhetően, és néha a terrorizmus következményeképpen összeomló épületek elleni védekezés. A direkt e célból kifejlesztett, rendkívül gyors reakcióidejű modern dobozágyak ilyenkor összecsukódnak és rázáródnak a bennük alvókra. Az acélszarkofág belsejében aztán a túlélők megvárhatják a mentőcsapatokat, felszerelve megfelelő mennyiségű oxigéntartalékkal, élelemmel, és természetesen kommunikációs eszközökkel.

(Forrás: Ronproject, Apartmenttherapy, Thevintagenews Kép: Wikimédia)

Ez is érdekelhet:

Újra szól egy tizenhétezer éves hangszer időtlen, lenyűgöző hangja A címben szereplő ősi hangszert Franciaország déli részén, egy halászó, vadászó és gyűjtögető életformát folytató őseink által használt barlangban fedezték fel.

Továbbfejlesztették a középkori Magyarország digitális atlaszát A megújult térképszoftver-adatbázis az egykori Magyar Királyság részletes térképét tartalmazza a középkor végén, az 1500-as években.

A történelem íze: kovászos kenyér 4500 éves egyiptomi élesztővel Nem mindenkinek akad 4500 éves élesztője a spájzban, de ha mégis lenne, nem érdemes hagyni porosodni, akkor sem, ha gond nélkül elállna még ugyanennyi ideig.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
Négydimenziós “kísértetet” fogott a CERN-részecskegyorsító
A részecskék gyorsulását hagyományosan síkban vizsgálják, de egy megjelenő hatás, egyfajta rezonancia miatt szükséges a 4 dimenziós ábrázolás.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.