Újra szól egy tizenhétezer éves hangszer időtlen, lenyűgöző hangja

2021 / 02 / 18 / Justin Viktor
Újra szól egy tizenhétezer éves hangszer időtlen, lenyűgöző hangja
A címben szereplő ősi hangszert Franciaország déli részén, egy halászó, vadászó és gyűjtögető életformát folytató őseink által használt barlangban fedezték fel.

A pleisztocén hangszere

A Föld utolsó jégkorszaka, a Würm-glaciális még javában dühöngött, mikor a címben szereplő ősi hangszert megalkották és használták, hogy aztán időutazásra induljon, és Franciaország déli részén, az egykori halászó, vadászó és gyűjtögető életformát folytató őseink által használt barlangban vészelje át a máig tartó 17 évezredet.

A lehűlés nagyjából 110 ezer évvel ezelőtt kezdődött, és a pleisztocén kor vége felé, csak körülbelül 10 ezer éve kezdett el enyhülni, a jelenkor, vagyis a holocén kor kezdetekor. A sarki és kontinentális jégtakarók legnagyobb kiterjedése (a glaciális maximum) 18 ezer évvel ezelőtt zajlott. Az első őskori emberek is a Würm-glaciális alatt jelentek meg Európában.

A Erről a korról nem tudunk túl sokat és fantasztikus felfedezés egy “működőképes” hangszeren keresztül belehallgatni az írott történelem előtti múlt mély kútjába.

A muzsikus segített

A hangszer maga egy kagyló héja, melyből szinte tökéletes zenei hangokat sikerült előcsalni. Az állat nagy valószínűséggel egy hideg vízben élő Atlanti-óceáni csigafaj, melyet charonia lampasnak hívnak.A kutatók felfedezték, hogy a kagylón olyan megmunkálás nyomai találhatóak, melyek lehetővé tették a hangképzést, a tiszta zenei hangok megszólaltatását. A kagyló egyik végét letörték, amibe fúvókát lehetett illeszteni, a másik felén pedig vágásokat ejtettek, és így ott könnyebben be lehet nyúlni a belsejébe, módosítva ezzel a megszólaló hang magasságát.

A tudósok igénybe vették egy képzett zenész segítségét is, aki megszólaltatta a hangszert, és közel tökéletes C, Cisz valamint D zenei hangokat állított elő vele, melyeket nem csak meg lehet, de misztikus, gyönyörű hangzásuk miatt határozottan érdemes is meghallgatni.

Hangszer és barlangrajzok

Hihetetlenül hangzik, de az ominózus kagylót már 1931-ben megtalálták a Pireneusok Marsoulas nevű barlangjában, és a kagyló héjának belsejében lévő pontszerű jelölések visszaköszönnek a barlang falain található alkotásokon. "Ez szoros kapcsolatot létesít a kagylóval játszott zene és a képek, ábrázolások között a falakon" - magyarázta Gilles Tosello a toulouse-i egyetem kutatója.

"Tudomásunk szerint ez az első alkalom, hogy bizonyítékokkal szolgálhatunk a zene és a barlangművészet közötti kapcsolatról az Európa történelem előtti időszakából."

Akkoriban szertartásokhoz használt pohárnak gondolták, a friss kutatások szerint viszont bebizonyosodni látszik, hogy más funkciója lehetett. Nem ez a kagyló a legősibb hangszer amit valaha felfedeztek, mivel találtak már régebbi csontból készült fuvolákat, de azért az élbolyba sorolhatjuk.

 (Forrás: TheGuardian Kép: University of Toulouse, Youtube)

Ez is érdekelhet:

Stonehenge eredetileg Írországban állhatott Merlin a varázsló valaha egy csapatot vezetett Írországba, hogy megszerezzenek egy varázslatos kőkört, melyet az Óriások Táncának hívtak, és újra felépítsék azt Angliában. Most kiderülhetett, hogy a történet nagy része igaz.

Új vita nyílt Amerika benépesüléséről, talán százharmincezer évvel ezelőtt történt Lehetséges, hogy az első amerikai telepesek legalább 100 ezer évvel korábban érkeztek, mint eddig gondoltuk. Erre új közvetett bizonyítékok szolgálnak, melyek körülbelül 130 ezer évvel ezelőtti masztodoncsontokból és olyan ősi kövek gyűjteményéből származnak, amiket a korai emberek használhattak a csontok megmunkálására.

A világ legősibb elsüllyedt városában emeletes házak álltak, 5000 évvel ezelőtt Az 5000 éves városban nem csupán emeletes házak voltak, de a házakban lehúzható wc-k és alattuk csatornarendszer, és a fejlett kultúra ami megalkotta őket még saját írással is rendelkezett.


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.