Továbbfejlesztették a középkori Magyarország digitális atlaszát

2021 / 02 / 05 / Justin Viktor
Továbbfejlesztették a középkori Magyarország digitális atlaszát
A megújult térképszoftver-adatbázis az egykori Magyar Királyság részletes térképét tartalmazza a középkor végén, az 1500-as években.

Településtörténeti adatbázis

Engel Pál 1993 és 2001 között az OTKA és az Akadémiai Kutatási Pályázatok támogatásával, az MTA Történettudományi Intézetében készítette el, az akkor még korszerűnek számító CD-ROM-on megjelentetett középkori településtörténeti adatbázist. Az idő azonban nem állt meg, és az elmúlt két évtized számítástechnikai fejlődése elengedhetetlenné tette, hogy megújuljon a program futtatását biztosító térinformatikai környezet.

Most a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete az Árpád-ház Program keretében végzett kutatásai során lehetőséget teremtett az anyag korszerűsítésére. Az új adatbázis nyilvános és az interneten keresztül ingyenesen elérhető, egy futtatóprogram letöltésével.

A térképen megtalálható minden olyan település, több mint 23 ezer város, mezőváros, falu, puszta, vár, kolostor, melyek annak idején léteztek, és a fekvésük, elhelyezkedésük legalább hozzávetőlegesen megállapítható volt.

Karóval átszúrt szívvel, arccal lefelé eltemetett halottak titkai a középkori Európából A halál témaköre ma is nyugtalanságot szül, se szeri se száma az elkerüléséről szóló filmeknek, irodalmi műveknek és a tudomány is nagy erőkkel kutatja a területet. Mindig is így volt ezzel az ember, a halál misztériuma pedig furcsa, szokatlan hiedelemvilágot alakított ki, különösképp a nagy járványok idején.

A térkép a fontosabb vizeken és a megyehatárokon kívül, feltünteti a jelentősebb királyi, egyházi és világi földbirtokok határait is az 1498 évi állapot szerint. A térképhez kapcsolódik egy leíró adatbázis is, melyben megtalálhatóak a településekre vonatkozó legfontosabb adatok.

A korszerű keretprogramot és az adatbázis továbbfejlesztését az első kiadáshoz hasonlóan a Térinfo Bt. végezte. A megújult adatbázis – változtatás nélkül megőrizve annak eredeti tartalmát – az alábbi fejlesztéseket tartalmazza:

  • Új tartalomként az OpenStreetMap beépítése, így automatikusan megnyílik az adatbázisban
  • Új elemként bekerült az SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) domborzati modell
  • Új térképként megjeleníthetővé váltak az egyes korok közötti birtokos változások
  • Az adatbázist geometriailag pontosították
  • Az adatbázis térinformatikai környezetét teljesen megújították

A felújítási és aktualizálási projektben a Térinformatikai és Környezetvédelmi Tervező Tanácsadó Bt., Dr. Kollányi László, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és Égető Attila web- és adatbázisfejlesztő informatikus vettek részt.

(Forrás: tti.btk.mta.hu Kép: MTA)

Ez is érdekelhet:

Egy szent koporsójában fedezték fel Európa legrégibb épségben ránk maradt könyvét Noha az első helyezett Etruszk Aranykönyv majd kétszer olyan régi, de azért a világ legöregebb könyveinek top ötös listájára is vígan ráfér az 1315 éves Szent Cuthbert evangélium.

TENET avagy a rejtélyes Sator négyzet titkai A titokzatos jelkép a történelmi Európa számos helyszínén előkerült, de Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában is megtalálták. Különös tulajdonsága, hogy amikor azt gondolnánk, hogy már megtaláltuk a legkorábbi ábrázolását, előkerül egy még korábbi változata. Ahány kutató, annyiféle magyarázat létezik az üzenetére, és az igazság felfedezése talán még várat magára.

A Cerne Abbasi óriás titkai A régészek szerint az ősi meztelen alak, melyet a krétás domboldalba vájtak, még számos rejtélyt tartogathat, többek között az őskori és a középkori férfiak péniszmérete, valamint Cromwell is képbe jön. De mi köze mindennek a koronavírushoz?


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.