A kritikusok szerint az vegyen új iPhone-t, akinek fontos az akkumulátoridő és a fotózás

2021 / 09 / 22 / Pőcze Balázs
A kritikusok szerint az vegyen új iPhone-t, akinek fontos az akkumulátoridő és a fotózás
Az Apple múlt héten mutatta be az iPhone 13 családot. Az Egyesült Államokban a napokban elkezdtek megjelenni az első kritikák a készülékekről, és az újságírók véleménye meglepően egységes: keveset változtak az Apple telefonjai, de az apró újítások rendkívül hasznosnak tűnnek.

Az eseményről írt beszámolónkban összefoglaltuk a legfontosabb változásokat, de azok kedvéért, akik szerint annyira apróak, hogy lehetetlen megjegyezni azokat: megmaradt a tavaly bemutatott, szögletes formanyelv; a színfelhozatal eggyel visszafogottabb vagy unalmasabb, ízléstől függően; átrendezték a készülékek belsejét, így nagyobb akkumulátorok férnek el bennük; a Prók kijelzője végre 120Hz-en működik, ha a tartalom úgy kívánja; az alap modellek lencséi jobb képstabilizáló technológiát kaptak, a széles optika pedig nagyobb érzékelőt, míg a Pro modelleknél a portréoptika és az ultraszéles lencse is látványos fejlődésen ment keresztül.

Ezt tartotta fontosnak az Apple. Mit gondolnak a kritikusok?

Mi ugyan egyelőre nem jutottunk tesztkészülékhez, de az amerikai szakújságírók az elmúlt egy-két napban sorra publikálták a véleményüket az új iPhone-okról. "Bárcsak tudnék valami okosat mondani az iPhone 13 családról. De a valóság egyszerű és egyértelmű." - kezdi írását John Gruber blogger és Apple-szakértő a Daring Fireballon. Szerinte az Apple két területen tudja fejleszteni a telefonjai napi használhatóságát: jobb kamerákkal és jobb akkumulátorokkal. És idén pontosan ezt tették. Persze a telefonok lehetnének könnyebbek és vékonyabbak, de az kizárná az előbbieket. Gruber az akkumulátorokkal kapcsolatban aláhúzza: a Pro modellek gyakorlatilag megkétszerezték, hogy egy töltéssel mennyi videót tudnak lejátszani, ami példátlanul nagy előrelépés. Ennek az oka pedig nem az, hogy a képernyő gyorsabban, 120Hz-en is tud működni, hanem, hogy ha kell, lelassul: ha a videó harminc képkocka másodpercenként, akkor a képernyő sem frissül gyakrabban. Így ez a technológia az előzetes várakozásokkal ellentétben van, hogy nem gyorsabban, hanem lassabban meríti a Pro modelleket.

Dieter Bohn a The Verge-ön külön cikkekben elemezte az iPhone Prókat és az alap modelleket. Mindkét írásában tízből kilenc pontot adott a telefonoknak. Az iPhone 13-ról azt írja, hogy hiába alig észrevehetőek az idei változások, sokkal fontosabbak, mint a tavalyiak, hiszen, ahogyan a Daring Fireball is fogalmaz, olyan területen fejlődtek a készülékek, amelyek a legjobban meghatározzák a mindennapjainkat. Bohn hátrányként a változatlan szelfi kamerát, a 120Hz-es frissítés hiányát, illetve azt emeli ki, hogy a kamera modul változásai miatt a tavalyi tokok nem használhatóak az idei modellekkel. A Próknál az újságíró az USB-C csatlakozó hiányát hangsúlyozza, mint a következő, fejlesztésre váró területet.

Joanna Stern a The Wall Street Journaltől annyira a kamerák képességeire koncentrált, hogy egy egész videoklipet forgatott három új iPhone-nal. Stern legfontosabb meglátása az, hogy a Cinematic Mode, amelyet az Apple hosszú perceken át méltatott a bemutatón, egyelőre inkább bazári látványosság, mint profi alkotóeszköz. Ez a rendszer felismeri a képen látható szereplőket, élesen tartja őket, ahogy mozognak, sőt, ha a kép valamelyik része felé fordul a figyelmük, az automatikus fókuszálás azt is követi. Az egész kézzel, sőt, meglepő módon utólag, vágás közben is vezérelhető. És ugyan az Apple egy egész kisfilmet forgatott így, úgy tűnik, hogy emiatt nem szabad megvenni az új készülékeket - a Cinematic Mode most még nem több, mint egy mozgóképes portré üzemmód.

"A kapitalizmus ünnepe"

Brian X. Chen, aki már két éve azt hirdette, hogy ne cseréljük le túl gyakran a telefonunkat, így aposztrofálja a mobiltelefonok évenkénti frissítéseit. Szerinte annyira apróak, iteratívak a változások, hogy gyakorlatilag nincs mit írni róluk. Chen nem csak azt emeli ki, hogy az idei iPhone-ok mindössze tíz százalékkal gyorsabbak a tavalyi modelleknél, hanem azt is, hogy a fotók terén tapasztalható előrelépés is gyakorlatilag alig észrevehető. Ennek szellemében a The New York Times-on megjelent cikkéhez még az évekkel ezelőtti iPhone XS-ével is készített fényképeket. Aki szeretné ellenőrizni Chen állításait, annak érdemes megnéznie a TechCrunch kritikájának Disneylandben készült felvételeit.

A készülékek már előrendelhetők, és típustól függően a következő hetekben, bizonyos esetekben a következő hónapokban érkeznek majd meg. A legolcsóbb, az iPhone 13 Mini 295 000, a legdrágább, a 13 Pro Max 465 000 forintnál kezdődik, de az iPhone 11 is kapható még mindig, ennek a belépő ára 215 000 forint.

(Fotó: Apple)

További cikkek a témában:

Már a jövő héten érkeznek az új iPhone-ok és iPadek Összeszedtük az Apple legfontosabb kedd esti bejelentéseit.
Megérkezett az év legvitatottabb iPhone újítása, az Alkalmazáskövetés átláthatósága Az appok mostantól engedélyt kell, hogy kérjenek a megfigyelésünkhöz.
A Samsung a legnagyobb, az Apple a leggazdagabb, a Huawei meg sehol 2021 első három hónapjában a mobilpiac megdöntötte az első negyedéves bevételi rekordot. Ennek mindenki örülhet, kivéve egyvalakit.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.