Már a jövő héten érkeznek az új iPhone-ok és iPadek

2021 / 09 / 15 / Pőcze Balázs
Már a jövő héten érkeznek az új iPhone-ok és iPadek
Az Apple bejelentette az iPhone-ok, az iPadek és az Apple Watch soron következő generációját. Hatalmas meglepetések nincsenek, komoly előrelépések viszont akadnak az újdonságok között.

Élő esemény híján Tim Cook és a kollegái újra egy látványos, közel nyolcvanperces videóban adták át, amin az elmúlt években dolgoztak. A bemutató végére hagyták, hiszen a legtöbbünknek a legfontosabb, hogy mennyit fejlődtek az iPhone-ok egyetlen év alatt. A leglátványosabb az, ami nem változott: a tavaly bemutatott, szögletes formanyelvet természetesen nem cserélték le, mindössze a képernyő tetején ücsörgő, a szelfi kamerát és az arcfelismerő rendszert rejtő kis fekete területet vették húsz százalékkal kisebbre. Az iPhone 13 és 13 Mini hátulján is ennyire apró a változás: már nem egymás alatt, hanem rézsutosan helyezkednek el a lencsék. A színfelhozatal az elmúlt években különleges és vidám volt, most mintha eggyel visszafogottabbak lettek volna a tervezők. A fekete, kék és a jótékonykodós piros mellett egy halványrózsaszín és egy "csillagfényre" keresztelt furcsa fehérre futotta a sima modelleknél, míg a Prók ezüst, arany, grafit és kék színekben lesznek kaphatóak.

Belül nagyobb a változás

Mind a négy új iPhone (13, 13 Mini, 13 Pro és 13 Pro Max) belső elrendezése megváltozott, aminek a legfontosabb hozadéka, hogy nagyobb akkumulátorok férnek el bennük, így nagyjából másfél - két és és fél órával tovább fogják bírni a telefonok az elődeiknél. A kütyükbe került chip, az A15 Bionic, mint minden évben, most is "a leggyorsabb", "legszebb grafikájú", de az, hogy ez a hétköznapokban mekkora változást hoz, csak használat közben fog kiderülni, és nem is feltétlenül idén, inkább a telefon következő két-három éve alatt. A hatmagos processzor, a négy- illetve a Prókban ötmagos grafikus chip az Apple magabiztos ígéretei szerint sokáig veri majd a konkurensek hasonló termékeit.

További újdonság, hogy immár az Apple telefonjai is 120Hz-es képfrissítési rátájú OLED kijelzővel érkeznek. A Pro és a Pro Max modellek képfrissítési gyakorisága 10 és 120Hz között változik adaptívan, vagyis a telefon maga állítja be ezt az értéket attól függően, hogy mennyi mozgás van a kijelzőn. A 120Hz-es képfrissítés folyamatosabb mozgást tesz lehetővé, ami játékok, filmek nézése mellett a képernyő görgetésénél is megmutatja az előnyeit, míg a 10Hz-es frissítési rátának köszönhetően a kijelző kevesebb energiát fogyaszt, ha olyan tartalmat nézünk, amin nem történik mozgás.

Kamerák és kijelzők

Az iPhone 13-on immár rézsutosan ücsörög egy széles és egy ultraszéles lencse, de az előbbi közel ötven százalékkal több fényt enged be a nagyobb érzékelőnek köszönhetően. Emellett a tavalyi Pro modellek képstabilizátorát is megörökölték a kistestvérek, hogy sötétben élesebben tudjunk fényképezni. Videózás terén a legfontosabb előrelépésnek egy olyan, javarészt mesterséges intelligenciára támaszkodó rendszer tűnik, amely felismeri a képen látható szereplőket, élesen tartja őket, ahogy mozognak, sőt, ha a kép valamelyik része felé fordul a figyelmük, az automatikus fókuszálás azt is követi. Természetesen az egész kézzel, sőt, meglepő módon utólag, vágás közben is vezérelhető. A bemutatott felvételek játéka a mélységgel valóban meggyőző volt.

A Pro modellek lencséi még látványosabbat fejlődtek: a széles és a mostantól makró fotózásra is alkalmas ultraszéles fényereje javult, míg a portréoptikáé ugyan csökkent, de 52 mm helyett már egy 77 mm-es gyújtótávolságú objektívnek felel meg, vagyis még közelebb hozza a szereplőinket. A lencsék közt váltogatva így egy hatszoros optikai zoomtartományon belül mozgunk.

A készülékek péntektől előrendelhetők, és chiphiány ide vagy oda, az Apple ígéretei szerint szeptember 24-étől meg is érkeznek majd. A legolcsóbb, az iPhone 13 Mini 295 000, a legdrágább, a 13 Pro Max 465 000 forintnál kezdődik; a belépő modellek mostantól 64 helyett 128 GB tárhellyel érkeznek.

Minden más

A telefonoknál sokkal kevesebb figyelmet fognak kapni az új iPadek, pedig sokkal nagyobbat léptek előre. A legnépszerűbb, 135 000 forintos belépő iPad megkapta a két évvel ezelőtti iPhone-ok chipjét, az A13 Bionic-ot, amivel az Apple állítása szerint hatszor gyorsabb lett, mint a legnépszerűbb Android tablet, akármelyik is legyen az. Javítottak az előlapi kamerán, ami a videókonferenciázásnál fog látványos változást hozni. A kijelző pedig, a drágább modellekhez hasonlóan, alkalmazkodik a környezet világosságához és színhőmérsékletéhez.

A gyakran elhanyagolt iPad Mini mostantól a sima iPad helyett az iPad Air kistestvére lett: gyakorlatilag minden fontos külső és belső tulajdonságát megörökölte a gépnek, a szögletes designtól az USB-C csatlakozóig. Az iPad Mini 200 000 forinttól rendelhető, és jövő héten már meg is érkeznek az első darabok.

Az Apple Watch pedig egy téren változott csak igazán: a kijelzőjének a hasznos területe húsz százalékkal nagyobb lett, így még egy billentyűzetet is kapott, hogy mostantól a számológépes Casio órák örökösének is nevezhessük. A plusz fényerő és a gyorsabb töltés valószínűleg pont annyira fontosak a legtöbb vásárló számára, mint hogy az óra mostmár automatikusan tudja számolni a szörfözés közben meglovagolt hullámokat is.

(Fotó: Apple)

További cikkek a témában:

Hajlítható kijelzős telefonra cserélte a Samsung a Note-szériát A Samsung a szokásos, augusztus eleji bemutatón az új Note-széria helyett ezúttal két hajlítható kijelzős telefont mutatott be - köztük egy olyat, ami az eddigiekhez képest szinte már olcsónak tűnik.

Visszatért a Honor, de ez már egy egészen más telefon A Honor lesz az új Huawei? Ha a Magic 3-szériából indulunk ki, akkor már tulajdonképpen az is.

Hosszú idő után új csúcstelefonnal jelentkezett a Huawei A P50 Snapdragon processzorral, de 5G adatkapcsolat nélkül érkezik, egyelőre kizárólag a kínai piacra.


Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
Sztárok ölelgetik önmagukat a mesterséges intelligenciának köszönhetően
A végeredmény az internetezőket is erősen megosztotta.
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.