A leendő lakosokat személyesen, egyenként választják ki az utópisztikus amerikai városban

2022 / 08 / 07 / Bobák Zsófia
A leendő lakosokat személyesen, egyenként választják ki az utópisztikus amerikai városban
Telosa vadonatúj városa tiszta lappal indít, így a tervezőknek lehetősége nyílik az elképzelésük szerinti legideálisabb berendezkedést létrehozni akár az infrastruktúrát, akár a társadalmat illetően.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államokban felépülő Telosa ötletét Marc Lore amerikai milliárdos vetette fel, miközben arra próbált választ találni, hogy hogyan lehetne egy olyan gazdasági modellre épülő közösséget létrehozni, ahol a kapitalizmus hiányosságait kiküszöbölve, igazságosabb társadalmi berendezkedésen alapulna az élet és a lakók valóban visszakapnák azt, ami a befektetett munkájukért jár nekik. Lore a legnagyobb problémát a földtulajdonlás szokásában látta, ami miatt a tehetősebbek monopolizálják a területeket, miközben nem fektetnek be érdemi munkát a felvirágoztatásukba, ezért az általa elképzelt városban a lakosoknak ugyan lenne tulajdonjoguk az ingatlanokra, de maga a föld közösségi tulajdont képezne. A létrehozott értékek pedig a lakosokat gyarapítanák.

"Mi lenne például, ha ugyanazokat az adókat fizetnénk be, mint jelenleg, de ezért a legjobb szociális szolgáltatásokat kapnánk a világon?"

- tette fel a kérdést az üzletember és ha nem is hamarosan, de az elkövetkező időkben kiderülhet, hogy valóban sikerülhet-e egy ilyen ideálisnak látszó, bár Lore szerint nem utópisztikus, közösséget megalkotni.

Telosa leendő helyszínét még nem választották ki, az eredeti jelöltek, Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas és az Appalache-régió területeit eddig csak Nevada, Utah és Arizona hármasára sikerült leszűkíteni, de a tervek már körvonalazódnak azzal kapcsolatban, hogy pontosan hogyan fognak élni a telosaiak és milyen infrastruktúra biztosítja a mindennapos életüket. Mivel a város az emberek jólétét helyezi fókuszba és ehhez nem egy régen kialakult struktúrát kell átalakítani és modernizálni, hanem bármilyen formában felépíthetik a tervezők, ezért egészen új rendszer születhet: többek között a településekhez általában szervesen hozzátartozó elemek, mint például a parkolóhelyek is hiányozni fognak a látképről. Mint ahogy az autók is.

A Telosát tervező BIG (Bjarke Ingels Group) július 25-én mutatta be a projekt legújabb elemeit, köztük azt a modulárisan alakítható járműplatformot, amivel a város lakosai utazhatnak majd és ami különböző egységek hozzácsatolásával felveheti majd repülő vagy guruló közlekedési eszköz formáját is. A Ground to Air podok szolgáltathatnak önvezető autóként és eVTOL-ként is, valamint a hyperloopokkal, nagysebességű, mágneses levitációval működő vonatokkal is kompatibilisek. A teljesen automatizált közlekedés lehetővé teszi, hogy a sok helyet foglaló parkolók megszűnjenek és a járművek föld alatti állomásokon várják ki azt az időt, ami a feltöltéshez szükséges.

A városban központi szerepet játszik majd egy, a struktúra gerincét adó park, ami a zöldfelület közelségét nyújtja a lakóknak és a hagyományos belvárost felváltják a multifunkciós központok, amelyeknek köszönhetően az ötmilliós városban élő minden ember számára 15 percen belül elérhető minden célhelyszín: munkahelyek, boltok, irodák, szolgáltatások, szabadidős központok.

Ebben a speciális városban a lakosság összetételét is különleges módon tervezik meg: egy szervezet választja ki a lakókat a minél nagyobb diverzitás szem előtt tartásával. Lore a USA Newsnak adott interjújában elmondta: ennek a folyamatnak a pontos menete még tervezés alatt áll, de az első 50 000 lakos valószínűleg egy jelentkezési procedúra alapján kerülhet be. A sokféleséget a nemek, vallások, nemzetiségek minél szélesebb körű reprezentációja biztosítja majd és a lakosság megszervezésével kapcsolatos kérdésekben Lore ötvenfős csapata segít, amely építészekből, történészekből, kutatókból, mérnökökből, klímaszakértőkből és közgazdászokból áll össze.

Noha a hely politikai szempontból teljesen semlegesnek készül, ahol hovatartozástól függetlenül bárki beköltözhet, de a kiválasztási procedúra alapot adhat, akár önkéntelenül is, a diszkriminációnak, ezért a közösség megszervezését inkább bizonyos értékek mentén, pszichológiai és nem társadalmi aspektusok figyelembevételével kivitelezik.

"Nagyon nyitott vagyok mások véleményére és azt szeretném, ha Telosa az emberek kollektív gondolkodásán alapulna."

- mondta el Lore.

(Dezeen Fotó: City of Telosa)

A semmiből építenék fel az Egyesült Államok következő nagyvárosát Telosában mindenki egyenlő, az eget pedig légitaxik népesítik be.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.