A legfejlettebb ukrán drónok Elon Musk űrinternetén keresztül kommunikálnak

2022 / 03 / 22 / Pőcze Balázs
A legfejlettebb ukrán drónok Elon Musk űrinternetén keresztül kommunikálnak
Az orosz csapatok ellen küzdő ukrán hadsereg a Starlinktől kapott internetkapcsolatra is támaszkodik, amikor a drónjait irányítja. Elon Musk több szállítmánnyal segítette az országot az elmúlt hetekben.

A Rakétán három hete írtunk arról, hogy miután a cég a kormány kérésére megkezdte a működését a régióban, megérkeztek Ukrajnába az antennák, amelyek a műholdakkal való kommunikációhoz szükségesek. A Starlink ugyanis egy többtízezer műholdból álló hálót fog fonni, több rétegben, a Föld köré, hogy a teljes bolygót jó minőségű internethez juttassa. Ahol megfelelő az infrastruktúra, ott sosem lesz érdemes előfizetni a szolgáltatásra, hiszen drágább és körülményesebb, mint az üvegszálas kapcsolat, de az Ukrajnát ért támadások miatt több helyen akadozott, akadozik az internet elérése. Ilyen helyzetben a műholdas internetnél megbízhatóbb megoldás nincs, még akkor sem, ha az antenna elhelyezése kifejezetten macerás, hiszen meglehetősen nagy szögben kell tisztán látnia az égboltot. Elon Musk fel is hívta arra az ukránok figyelmét, hogy a Starlink terminálok könnyen támadások célpontjai lehetnek, így érdemes álcázni azokat. Musk attól is tartott, hogy az oroszok megpróbálhatják megzavarni a rendszer működését, de Mihajlo Fedorov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese szerint egyelőre nincsenek erre utaló jelek.

A legfejlettebb drónok is ezt használják

Brit újságírók úgy tudják, hogy Elon Musk internete szükséges ahhoz, hogy a vidéki hadszíntereken repülő drónok fenntarthassák az irányítóikkal a kapcsolatot, számolt be az Ars Technica. "Ha hőkamerás drónt használunk éjszaka, akkor a Starlinken keresztül kell kapcsolódnia a tüzérségi irányítóhoz, amikor beméri a célpontokat" - nyilatkozta az ukrán légierő egyik tisztje. Szintén sajtóinformációk szerint a drónok páncéltörő lövedékeket juttatnak célba, akár éjjel, amikor az ellenség katonái a járműveikben alszanak, illetve a katonai irányítást ellátó, valamint műszereket szállító járműveket is támadtak meg a segítségükkel.

"A kapcsolat kiváló"

mondta Mihajlo Fedorov, amikor a Starlinkről kérdezték, majd hozzátette: "ezrével" használnak ilyen terminálokat, és "naponta érkeznek újabbak". Az angol lapoknak nyilatkozó névtelen források szerint összesen ötezer terminál működhet az országban, a Starlink appot pedig közel százezren töltötték le. Az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin nem helyesli, hogy Elon Musk az ukránok mellé állt. "Figyelmeztettem másokat, de a "muskofilek" szerint ő az űrutazás fényes csillaga. És lám, választott magának egy oldalt. Személyesen nem ítélem el őt. Ez az a Nyugat, amelyben sosem szabad bíznunk" - fogalmazott a vezérigazgató.

(Borítókép: Starlink-antenna Odesszában, Fotó: Nina Lyashonok/Ukrinform/Future Publishing via Getty Images)

Elon Musk bejelentette, hogy Ukrajnában is elérhetővé teszik a Starlinket Ukrajna digitális átállásért felelős miniszterelnök-helyettese szombat délután üzente meg a SpaceX vezérének, hogy nagy hasznát vennék a műholdas internetrendszerüknek, Elon Musk pedig nem sokat gondolkodott.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.