Orosz légitámadások célpontjaivá válhatnak a Starlink antennái Ukrajnában

2022 / 03 / 04 / Palotai Nándor
Orosz légitámadások célpontjaivá válhatnak a Starlink antennái Ukrajnában
Ukrajnában sok helyen a Starlink az egyetlen még működő nem orosz kommunikációs rendszer, így többek szerint a műholdas szolgáltatás antennái könnyen célponttá válhatnak.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, az orosz-ukrán konfliktus kirobbanását követően pár nappal az ukrán miniszterelnök-helyettes, Mihajlo Fedorov Twitteren kérte meg Elon Muskot, hogy bocsásson Ukrajna rendelkezésére egy teherautónyi Starlink antennát. A SpaceX alapítója meghallgatta a kérést, nemsokkal később elindította a Starlink szolgáltatását Ukrajnában, majd két nappal később az ígért antennák is megérkeztek az országba. Fedorov Twitteren köszönte meg a segítséget.

Csütörtökön azonban egy komoly figyelmeztetést is tett Elon Musk a Starlink használatával kapcsolatban: a SpaceX-vezér Twitteren hívta rá fel a figyelmet, hogy mivel Ukrajnában több olyan terület is van, ahol az egyetlen nem orosz kézben lévő kommunikációs csatornát a Starlink biztosítja, így nagy valósínűséggel előfordulhat, hogy az orosz erők célba vehetik a rendszer egy-egy földi antennáját. Musk a következőket emelte ki a Starlink ukrajnai használatával kapcsolatban:

  • csak akkor használják, ha feltétlenül szükséges

  • az antennát a lehető legtávolabb állítsák fel az emberektől

  • lehetőség szerint könnyű anyagokkal kívülről is álcázzák az antennákat, hogy kevésbé lehessen kiszúrni őket

A Reuters értesülései szerint Mikhajlo Fedorov hálás köszönetet mondott Musknak a segítségévért, azonban azt hozzátette, hogy az orosz támadások miatt sok helyen nincs áram a megsemmisült infrastruktúra miatt, így további generátorokra lenne szükségük az antennák működtetéséhez. Musk válaszul intézkedett, hogy frissítsék a Starlink antennáinak szoftvereit aszerint, hogy azok fogyasztása olyannyira lecsökkenjen, hogy végül egy autó szivargyújtójáról is üzemeltetni lehessen a műholdat. Elon Musk azt is hozzátette, hogy bekapcsolták a Starlink „roaming funkcióját”, azaz az antennák mozgás közben is képesek lesznek kommunikálni a Starlink műholdjaival.

Részletes térképen követhetők az Ukrajnában zajló események Oroszország csütörtök reggel megtámadta Ukrajnát, a Live Universal Awareness Mapen pedig közel valós időben követhető, hogy mi történik az országban.

A SpaceX vezérének ígéretét bírálat is érte: Tim Farrar műholdas kommunikációval foglalkozó tanácsadó elmondta, hogy a Starlink antennákat, – amelyek hasonlóan működnek, mint az otthoni műholdas televíziók antennái – nem úgy tervezték, hogy mozgás közben is használják őket, és szerinte nem világos, hogy Musk mit értett a tweet alatt.

A Starlink antennáinak ukrajnai használatával kapcsolatban már Musk figyelmeztetése előtt is volt, aki kifejezte aggodalmát: John Scott-Railton, a Torontói Egyetem Citizen Lab projektjének vezető kutatója egy 15 bejegyzésből álló leírásban részletezte Twitteren, hogy milyen veszélyeket rejt egy háborús zónában a műholdas berendezések használata.

A kutató több mint egy évtizedet tanulmányozta az internet és a műholdas kommunikáció szerepét háborús övezetekben, így a terület szaktekintélyének számít. A bejegyzéseiben a következőkre hívta fel a figyelmet: véleménye szerint az olyan műholdas berendezések, mint a Starlink antennái, könnyű célpontokat jelentenek, mivel az ilyen antennák minden irányba sugároznak jeleket, ezáltal könnyen bemérhetőek háromszögeléssel. A kutató arra is felhívja a figyelmet, hogy a titkosítás megléte ezen a problémán nem segít.

„Oroszországnak hatalmas elektronikus füle van” – figyelmeztet John Scott-Railton.

A kutató a bejegyzéseiben több megtörtént esettel is szolgál: Dzsohar Dudajev csecsen elnök 1996-ban, az orosz-csecsen konfliktusban vesztette életét, halálát a mobiltelefonja által sugárzott jeleket követő orosz rakéta okozta. Két másik példaként az Associated Press két munkatársának, Marie Colvin és Rémi Ochlik újságíróknak a halálát hozza fel. A két sajtós a szír hadsereg áldozata lett, feltehetőleg a műholdas telefonjaik miatt sikerült bemérni őket.

Starlink: a Mars-utazás kulcsa vagy Elon Musk legnagyobb tévedése? A SpaceX a 2020-as évek végéig 42 ezer alacsonyan keringő műholddal burkolná be a Földet, amely a világ minden pontján nagy sebességű internetet biztosítana. De mennyire lehet reális ez a cél?

Wikipedia adatai alapján a Starlink rendszere jelenleg nagyjából 1900 műholdat számlál, és egyelőre tesztfázisban működik. A SpaceX január eleji tájékoztatása alapján a Starlink mintegy 150 ezer előfizetővel rendelkezik, akik havi száz dolláros – körülbelül 32 ezer forintos – előfizetési díjért cserébe nagyjából 100 Mbps letöltési sebességhez juthatnak hozzá.

Elon Musk a Starlink rendelkezésre bocsájtásán túl még más téren is részesévé vált az orosz-ukrán konfliktusnak, miután a Nemzetközi Űrállomás kapcsán is felmerültek feszültségek. A Roszkozmosz ugyanis kilátásba helyezte, hogy kihátrál a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos együttműködésből, és többet nem indít rakétát az ISS-re, továbbá megtiltja az orosz modulok használatát a személyzetnek, ezzel veszélybe sodorva az űrállomás életében elengedhetetlen időnkénti pályakorrekciókat. Elon Musk ekkor sem volt rest felajánlani a SpaceX segítségét.

(Fotó: SpaceX)

Mégis elhalasztják az európai-orosz közös Mars-misszió indítását a háború miatt Néhány nappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a régóta várt ExoMars programot nem befolyásolja az ukrán helyzet, de a február 28-án kiadott újabb jelentés szerint a 2022-es indítást már valószínűtlennek ítéli meg az Európai Űrügynökség az Oroszországra kivetett szankciók miatt.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.