A Mein Kampf 2 létezik, de sosem jelenhetett meg

2021 / 08 / 21 / Perei Dóra
A Mein Kampf 2 létezik, de sosem jelenhetett meg
Gerhard L Weinberg, német születésű diplomata (aki elmenekült hazájából a második világháború kitörését követően) a véletlennek köszönhetően talált rá a Zweites Buchra, azaz a Második Könyvre az 1950-es évek második felében.  

A kiadó lesöpörte az asztalról

Legtöbben bizonyára hallottak már a náci vezér Mein Kampf című könyvéről, amelyben a szerző több száz oldalon kifejti az általa oly nagyra tartott nácizmus eszméit. Arról azonban talán kevesebben értesültek, hogy a könyv folytatása is elkészült Zweites Buch munkacímen. Ám ez a szerzemény végül nem kerülhetett fel a könyvesboltok polcaira, a kiadó ugyanis nem pusztán totális kudarcnak ítélte, de szerinte a

Zweites Buch megjelenése még az amúgy sem túl sikeres Mein Kampf eladásait is lenullázta volna.

Bár utóbbit az 1930-as években mondhatni vitték mint a cukrot, addigra már maga Hitler is úgy vélte, hogy túl sokat árulna el terveiről a világnak, ha a Zweites Buch megjelenne. Ezért inkább gondosan elrejtette.

Miről szól a Zweites Buch, és végül ki adta mégis ki?

Ahogy bevezetőnkben írtuk, a kétszáz oldalas kötet egy titkos menedékhely széfjében, gondosan elzárva mindentől és mindenkitől vészelte át a második világháborút. 1958-ban fedezte fel Gerhard L Weinberg, aki három évvel később, 1961-ben publikálta azt, akkor még csak német nyelven. (Érdekesség, hogy Hitler szerzeménye angolul hivatalosan csak 2003-ban jelent meg, addig mindössze néhány kalózfordítás formájában volt elérhető a nagyközönségnek.)

A Zweites Buch két dologban szinte tökéletesen megegyezik a Mein Kampffal: Hitler többször kifejti a zsidókkal szembeni gyűlöletét, valamint ebben elméletét arról, hogyan és milyen módszerekkel törhetne világuralomra a nácizmus. Ám amíg a Mein Kampf a német birodalom első és legnagyobb ellenségeként a Szovjetuniót nevezi meg, addig a Zweites Buch az Amerikai Egyesült Államokat.

Weinberg szerint noha Hitler gyengének tartotta az Államokat egyrészt a lakosság faji keveredése (a nácik alaptételei között a fajok minőségi hierarchiája is szerepelt), másrészt a két ország közötti távolság miatt. Hadtengerészeti erejétől azonban már jobban tartott. A náci vezér továbbá azt is megemlíti a Mein Kampf folytatásában, hogy hiába nézi le az amerikaikat, pontosan tudatában van annak, hogy az amerikai elit tagjai otthonosan mozognak a pénz világában, ravaszak, veszélyesek, és jelentős erőforráskészletekkel rendelkeznek.

(Források: The Guardian, Endeavors, fotók: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Hitler valójában festőművész akart lenni, de terve végül füstbe ment Kétszer is felvételizett a bécsi Képzőművészeti Akadémiára, és mindkét alkalommal elutasították. A történet többi része pedig már történelem.  

A hatalom évtizedekig hallgatott arról, hogy Hitler titokban Sztálinnal 'seftelt' A szovjet-német megnemtámadási szerződésnek létezett egy titkos jegyzőkönyve is, amely német és szovjet érdekszférákra osztotta fel Európa északkeleti és déli részeit.

Három férfi, akiket örökre elnyelt a történelem pöcegödre Máig nem tudni pontosan, miért érte utol a végzet talpnyalóikat, de Sztálin, Hitler, sőt a szovjet légierő is elintézte, hogy még az emlékét is eltöröljék annak, aki egyszer szálka lett a szemükben.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.