A Mein Kampf 2 létezik, de sosem jelenhetett meg

2021 / 08 / 21 / Perei Dóra
A Mein Kampf 2 létezik, de sosem jelenhetett meg
Gerhard L Weinberg, német születésű diplomata (aki elmenekült hazájából a második világháború kitörését követően) a véletlennek köszönhetően talált rá a Zweites Buchra, azaz a Második Könyvre az 1950-es évek második felében.  

A kiadó lesöpörte az asztalról

Legtöbben bizonyára hallottak már a náci vezér Mein Kampf című könyvéről, amelyben a szerző több száz oldalon kifejti az általa oly nagyra tartott nácizmus eszméit. Arról azonban talán kevesebben értesültek, hogy a könyv folytatása is elkészült Zweites Buch munkacímen. Ám ez a szerzemény végül nem kerülhetett fel a könyvesboltok polcaira, a kiadó ugyanis nem pusztán totális kudarcnak ítélte, de szerinte a

Zweites Buch megjelenése még az amúgy sem túl sikeres Mein Kampf eladásait is lenullázta volna.

Bár utóbbit az 1930-as években mondhatni vitték mint a cukrot, addigra már maga Hitler is úgy vélte, hogy túl sokat árulna el terveiről a világnak, ha a Zweites Buch megjelenne. Ezért inkább gondosan elrejtette.

Miről szól a Zweites Buch, és végül ki adta mégis ki?

Ahogy bevezetőnkben írtuk, a kétszáz oldalas kötet egy titkos menedékhely széfjében, gondosan elzárva mindentől és mindenkitől vészelte át a második világháborút. 1958-ban fedezte fel Gerhard L Weinberg, aki három évvel később, 1961-ben publikálta azt, akkor még csak német nyelven. (Érdekesség, hogy Hitler szerzeménye angolul hivatalosan csak 2003-ban jelent meg, addig mindössze néhány kalózfordítás formájában volt elérhető a nagyközönségnek.)

A Zweites Buch két dologban szinte tökéletesen megegyezik a Mein Kampffal: Hitler többször kifejti a zsidókkal szembeni gyűlöletét, valamint ebben elméletét arról, hogyan és milyen módszerekkel törhetne világuralomra a nácizmus. Ám amíg a Mein Kampf a német birodalom első és legnagyobb ellenségeként a Szovjetuniót nevezi meg, addig a Zweites Buch az Amerikai Egyesült Államokat.

Weinberg szerint noha Hitler gyengének tartotta az Államokat egyrészt a lakosság faji keveredése (a nácik alaptételei között a fajok minőségi hierarchiája is szerepelt), másrészt a két ország közötti távolság miatt. Hadtengerészeti erejétől azonban már jobban tartott. A náci vezér továbbá azt is megemlíti a Mein Kampf folytatásában, hogy hiába nézi le az amerikaikat, pontosan tudatában van annak, hogy az amerikai elit tagjai otthonosan mozognak a pénz világában, ravaszak, veszélyesek, és jelentős erőforráskészletekkel rendelkeznek.

(Források: The Guardian, Endeavors, fotók: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Hitler valójában festőművész akart lenni, de terve végül füstbe ment Kétszer is felvételizett a bécsi Képzőművészeti Akadémiára, és mindkét alkalommal elutasították. A történet többi része pedig már történelem.  

A hatalom évtizedekig hallgatott arról, hogy Hitler titokban Sztálinnal 'seftelt' A szovjet-német megnemtámadási szerződésnek létezett egy titkos jegyzőkönyve is, amely német és szovjet érdekszférákra osztotta fel Európa északkeleti és déli részeit.

Három férfi, akiket örökre elnyelt a történelem pöcegödre Máig nem tudni pontosan, miért érte utol a végzet talpnyalóikat, de Sztálin, Hitler, sőt a szovjet légierő is elintézte, hogy még az emlékét is eltöröljék annak, aki egyszer szálka lett a szemükben.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Banyánfa: az ősi, “sétáló, kannibál” fa
Igazi fahorror: a banyánfa a hinduk szent fája, ám amellett, hogy képes a helyváltoztatásra, egyéb fákat is elfogyaszt, ha úgy adódik.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.