Három férfi, akiket örökre elnyelt a történelem pöcegödre

2021 / 03 / 07 / Perei Dóra
Három férfi, akiket örökre elnyelt a történelem pöcegödre
Máig nem tudni pontosan, miért érte utol a végzet talpnyalóikat, de Sztálin, Hitler, sőt a szovjet légierő is elintézte, hogy még az emlékét is eltöröljék azoknak, aki egyszer szálka lett a szemükben.

Nyikolaj Jezsov, Sztálin véres kezű talpnyalója

A Sztálin által végrehajtott politikai tisztogatások rettegett alakja, Nyikolaj Ivanovics Jezsov végül maga is a terror áldozatainak sorsára jutott. Jezsov az októberi forradalom és a polgárháború idején is a bolsevikok mellett állt, később Sztálin hűséges híveként egyre magasabbra lépdelt azon a bizonyos ranglétrán, végül 1936-ban a titkosrendőrség, az NKVD (Belügyi Népbiztosság) vezetője lett. Feladatkörébe többek között a nemkívánatos személyek likvidálása tartozott, akik potenciális veszélyt jelenthettek Sztálinra, esetleg kompromittáló információk birtokába jutottak róla. Ivanovics valóban rászolgált a véres kezű jelzőre: kétéves megbízatása alatt csaknem másfél millió embert tartóztattak le és hatszáznyolcvanezret lőttek agyon államellenes tevékenység miatt, a Gulagokon szenvedők száma pedig a duplájára nőtt 'áldásos' közbenjárása miatt.

Végzete elől azonban még ő sem menekülhetett. Mivel túl sokat tudott, idővel Jezsov is a hatalom útjába került: felmentették pozíciójából, kizárták a pártból, majd végül letartóztatták és eltüntették. Feljegyzések szerint 1940 februárjában végezték ki Moszkvában. A szovjet államhatalom nemcsak az egykori népbiztos sorsát és eltűnésének indokát övezte titok (nyilvánosan azt híresztelték róla, hogy áruló lett és a fasisztákkal szövetkezett), ám személyét gondosan kitörölték a dokumentumokból, feljegyzésekből, eltüntették a fényképekről.

Joseph Goebbels

Hitler - talán legbizalmasabb jobbkeze - már-már saját vallásként tekintett a náci eszmére, és mesterien kihasználta a korabeli német média lehetőségeit a nemzetiszocializmus terjesztésére és az ellenség elhallgattatására. Goebbels és a Führer kölcsönösen felnéztek egymásra, ezért sem értik a történészek, hogy miért tüntették el Goebbelst egy 1937-es fotóról, amin egyébként nevetve pózolt imádott vezérével.

Bár a pontos okok ismeretlenek, elméletek azért születtek: az egyik szerint Hitler így próbálta megtéveszteni ellenségeit, vagyis elhitetni a szövetségesekkel, hogy Goebbels meghalt vagy leváltották. Míg egy másik teória szerint Goebbels nem bírta feldolgozni a vereséget, elkeseredésében menekülőre fogta, Hitler azonban megkerestette, és vérpadra küldte. Az elméletnek ugyanakkor ellentmondanak azok az egyértelmű bizonyítékok, melyek szerint Goebbels és vezére ugyanabban a bunkerben lelték halálukat.

Grigori Nelyubov, az öngyilkosságba hajszolt asztronauta

Nelyubov a szovjet légierő szolgálatában állt egészen 1960-ig, amikor is húsz pilótatársával együtt (köztük Jurij Gagarinnal, akiről már mi is írtunk) a szovjet űrprogram kiválasztottja lett. A következő egy év kiképzések és értékelések végeláthatatlan ismétlése volt, az év végére azonban kiválasztották a hat legígéretesebb jelentkezőt, a „szocsi hatost”, méghozzá három toppilótával az élen: ők Gagarin, German Sztyepanovics Tyitov és Nelyubov voltak.

Utóbbi tartalékosként vett részt az űrprogramban, egészen pontosan a Vosztok-1-nek (amellyel Gagarin elsőként járt a világűrben) a második, míg a Vosztok-2, a Vosztok-3 és a Vosztok-4-nek az első számú tartalékosa volt. 1963 márciusában Nelyubovot és két társát azonban letartóztatták, miután ittas rendbontást követtek el az egyik katonai bázison. A jelentések szerint az asztronauta bocsánatkérése eltusolhatta volna az ügyet, ám mivel erre nem került sor,

1963 áprilisában mindhármukat elbocsátották, így végül egyikük sem mehetett az űrbe.

Nelyubov ezután ismét megpróbált vadászpilótaként elhelyezkedni, csakhogy alkoholizmusa erősebbnek bizonyult, és 1966. február tizennyolcadikán Ippolitovka állomáson egy óvatlan - és ittas - pillanatban a vonat elé lépett, és azonnal szörnyethalt. Hogy megőrizzék a szovjet űrprogram imázsát, a főnökség egyszerűen fogta a „szocsi hatosról” készült fotót, és festékszóróval eltüntették Nelyubovot.

További cikkek a témában:

1945 óta nem találják a tűzben rekedt Sodder gyerekek holttestét Az USA talán legrejtélyesebb esetére máig nincs magyarázat, merthogy sosem találtak valódi bizonyítékot az öt kisgyermek halálának okára: egyesek szerint az olasz maffia állhat a háttérben, ugyanis túl sok a véletlen az esetet illetően.

Ezért félt még Adolf Hitler is az atombombától Fel lehet-e perzselni egy atombombával a Föld légkörét? - ez a kérdés foglalkoztatta a Manhattan Project tudósait az első kísérleti robbantás előtt.

Környezetvédő búvárok véletlen találtak egy náci rejtjelező készüléket a Balti-tenger mélyén A WWF búvárai a hátrahagyott halászhálóktól tisztították volna meg a tengert, amikor találtak valamit, amit először régi írógépnek hittek. Aztán kiderült, történelmi jelentőségű lelet akadt a kezükbe.

(Fotó: Getty Images Hungary, History Of Yesterday, Twitter, Vanilla Magazine)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.