A mesterséges intelligencia a sosem élt emberek arcai után már sosem létezett DNS-t is generál

2021 / 02 / 20 / Justin Viktor
A mesterséges intelligencia a sosem élt emberek arcai után már sosem létezett DNS-t is generál
Az elmúlt években a mesterséges intelligencia egyre több korábban elképzelhetetlen formájú vagy komplexitású tartalom tömeges véletlenszerű generálásával hívta felt magára a figyelmet. Most már komplett, életképes emberhez tartozó DNS-t is képes hamisítani.

A GAN hatalma

Gondoljunk csak a generatív kontradiktórius hálózatok (GAN) által gyártott deepfake videókra, a sosem létezett emberek arcképeire, és legújabban 3D-s modelljeire. Mindebben mindeközben szintet léptünk, itt vannak az MI generálta sosem létezett emberek sosem létezett DNS-molekulái.

Nem létező embereket például a “this person does not exist” (ez a személy nem létezik) weboldalon generálhatunk az MI segítségével, de ezt akár a “this cat does not exist (ez a macska nem létezik) oldalon is megtehetjük macskákkal. Létrehozhatunk lábakat, önéletrajzokat, és waifu-kat melyek egy pillanattal a kattintás előtt még nem léteztek. Az MI által generált képek mindezekről a dolgokról ma már tökéletesen reálisnak tűnnek.

Egy kép azonban, legyen akárhány megapixel felbontású, a közelébe sem érhet egy DNS molekula komplexitásának, márpedig egy észtországi kutatócsoport által kifejlesztett új mesterséges intelligencia éppen ezeket képes random generálni.

Kiderült hogyan működik a BIR, a DNS hibajavító mechanizmusa Az élőlények sejtjeinek DNS-éről sejtosztódáskor másolat készül, melynek során előfordulnak hibák is, és a szervezet ezeket kijavítaná, ám ez néha betegségekhez vezethet. A rejtélyes mechanizmus teljes lefolyása eddig ismeretlen volt.

Etika Kutatás-fejlesztés

A Tartu Egyetem Genomikai Intézetének kutatói olyan GAN-t alkottak, mely tetszőleges számban ontja magából az életképes, egyedülálló emberek genetikai receptjeit. Az egyedi genomszekvenciák létrehozására képes gépi tanulási rendszer által futószalagon előállított “hamis” DNS-ek ugyanakkor létfontosságú szerepet játszhatnak a DNS-kutatás jövőjében.

A kutatók által közzétett tanulmány szerint: “A generatív neurális hálózatokat az elmúlt évtizedben számos különböző területen hatékonyan alkalmazták, ideértve a gép által megálmodott fotorealisztikus képeket is. Munkánk során hasonló koncepciót alkottunk a genetikai adatokra vonatkozóan, hogy automatikusan megtanulják a szerkezetüket, és először a világon, magas színvonalú, reális genomokat állítsanak elő.”

A „mesterséges genomoknak” nevezett mesterséges intelligencia által létrehozott szekvenciák nem különböztethetők meg a tényleges emberi genomoktól, bár teljesen szintetikusak. Ez azt jelenti, hogy a hatályos jogszabályok szerint a kutatóknak nem kell foglalkozniuk etikai adatvédelmi problémákkal.

Négy szálú DNS-t találtak az emberi szervezetben, és nem jelent semmi jót A DNS molekulában két vékony szál tekeredik fel spirális alakban, van azonban néhány ritka pillanat, amikor négyszeres spirált képezhet, és ez a furcsa térszerkezet talán az olyan betegségekben is szerepet játszhat, mint a rák.

Túl az emberen

A jelenlegi kutatási paradigma szerint a kutatóknak meg kell őrizniük az emberi DNS-eket annak érdekében, hogy biztosítsák az azokat szolgáltató emberek privát adataikhoz kapcsolódó jogait. Ez extra szigorúságot és sok esetben a rendelkezésre álló adatok hiányát okozza, mivel a létesítmények képtelenek megosztani egymással az adatkészleteiket. A szintetikus genomok a jelenlegi jogkörnyezetben megoldást kínálhatnak ezekre a problémákra.

Miközben ez fantasztikus hír az orvoskutatók számára, és egyértelműen bizonyítja, hogy a GAN technológia micsoda távlatokat kínál, a munka rávilágít néhány közeli-, és távoli jövőt érintő etikai problémára is, melyekkel egy nap szembe kell majd néznünk.

A közeljövőben a rossz-szándákú elkövetők számára könnyebb lesz olyan hamis személyiségeket létrehozni, amelyek a legszigorúbb ellenőrzéseket is átverhetik.

(Forrás: Futurism Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

RNS-DNS molekulaleves keverékéből keletkezhetett a földi élet A vegyészek és molekuláris biológusok által hosszú ideje elfogadott hipotézis szerint a Földön ősi replikálódó RNS molekulák útján, a fehérjék és a DNS előtt keletkezett az élet. Az elméletet először Alexander Rich javasolta 1962-ben, a friss kutatások azonban ellentmondnak ennek. A nemrégiben készült tanulmányok azt sugallják, hogy az RNS és a DNS valójában együtt alakulhattak ki.

Az USA-t megrázták az online rendelhető DNS tesztek nyomán kitörő botrányok A humán genetikában az elmúlt évtized egyik meghatározó trendjévé váltak az online rendelhető DNS tesztek, az adatbázisok segítségével a rendőrök bujkáló gyilkosokat fogtak el, és úgy tűnik van még bőven csontváz abban a szekrényben, melynek zárját a DNS adatai nyitják.

Dogmadöntő felfedezések - a DNS nem az egyetlen géneket hordozó molekula Egy tavaly elvégzett számítógépes elemzés rámutatott, hogy kémiai vegyületek millióit fel lehet használni genetikai információk tárolására. Ez felveti a további kérdést: akkor miért éppen a DNS hordozza ezt a funkciót?


 


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.