A Microsoft mentheti meg a TikTokot a betiltástól

2020 / 08 / 04 / Pőcze Balázs
A Microsoft mentheti meg a TikTokot a betiltástól
Péntek óta keringenek arról a pletykák, hogy a kínai tulajdonú TikTok a Microsoft kezébe kerülhet. A világ egyik legnépszerűbb, óriási növekedés után és előtt álló közösségi appja hosszú ideje szúrja a szemét az amerikai politikusoknak, és mindeddig úgy tűnt, elkerülhetetlen, hogy betiltsák. Most azonban Trump elnök jelezte: mégis nyitott lenne arra, hogy egy amerikai cég átvegye a kínaiaktól a platformot.

A Rakéta már tavaly novemberben beszámolt arról, hogy az Egyesült Államokban nem néznek jó szemmel az egyperces, vicces és zenés videókról ismert TikTokra. Egyrészt a felhasználói adatokat féltik a kínaiaktól, másrészt a platform cenzúrázásánál aggódnak a pártállami befolyás miatt. A feszültségek azóta sem enyhültek, és miközben a Kongresszus a legnagyobb tech vállalatok vezetőit épp arról faggatja, hogy a működésük nem versenyellenes-e, az elnök változatlanul célkeresztben tartja a TikTokot.

A hosszabb ideje lebegtetett betiltás többféleképpen történhet, de egyelőre úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok elnöke magához képest egészen türelmes: szeptember 15-ig adott időt arra, hogy az app vevőre találjon. Ugyanez történt korábban a Grindr nevű, a melegek körében népszerű randi alkalmazással - a politikusok szerint akkora rizikó egy adatbázis a homoszexuális amerikaiakról, hogy kötelezték a kínai tulajdonost, aki nemrég vette meg a platformot, hogy újra adja azt hazai kézbe.


Tim Cook (Apple), Donald Trump, Satya Nadella (Microsoft) és Jeff Bezos (Amazon) a Fehér Házban, egy 2017-es fogadáson (Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

De miért pont a Microsoft?

Elsőre furcsának tűnhet, hogy az irodai alkalmazásairól, operációs rendszereiről és felhőmegoldásairól ismert seattle-i cég vegyen magának többszáz millió tátogó tinit. A négy másik tech óriás (Amazon, Apple, Facebook, Google) viszont épp a vádlottak padján érzi magát, részben azért, mert hajlamosak felvásárolni a konkurenseiket. A TikTok a maga egymilliárd felhasználójával, akik közül százmillióan amerikaiak, akkora versenytorzító erő lehetne, hogy a jelenleg nem túl szigorú amerikai versenyjogi hatóságok is hangosan felnevetnének az ötleten, hogy mondjuk a Facebook szerezze meg az appot.

A Microsoft ezzel szemben pont nemrég szabadult meg nem túl sikeres videóplatformjától, a Mixertől, emellett az Xbox játékkonzolok ökoszisztémájában kifejezetten értékes elem lehetne egy világszerte ismert videómegosztó app. A vállalat hivatalos blog posztjában persze az okokról nem sokat árultak el, azt viszont többször aláhúzták, hogy mennyire hálásak az amerikai kormánynak a lehetőségért, hogy vevőjelöltek lehetnek. Sőt, Trump elnök kérését, miszerint a vételárnak valahogy Kínából részben vissza kéne jutnia az amerikai államkincstárba, is figyelembe veszik.

Donald Trump azt mondta hétfőn a Fehér Házban, hogy "egy nagyon biztonságos, nagyon amerikai" céget szeretne a platform vevőjeként látni. A Microsoft igyekszik mindkettőnek megfelelni. Szeptember 15-ig kiderül, hogy az elnök mellett a TikTok tulajdonosa, a ByteDance is megtalálja-e velük a közös hangot, vagy a tátogó tiniket elnémítják az Egyesült Államokban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.