Az USA napokon belül betilthatja az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt

2020 / 08 / 02 / Bobák Áron
Az USA napokon belül betilthatja az egyik legnépszerűbb közösségi oldalt
A TikTok nevű videómegosztó elképesztően népszerű a fiatalok körében, de a kínai alkalmazással kapcsolatban számos adatvédelmi aggály merült fel korábban. Donald Trump viszont saját bevallása szerint nem emiatt akarja betiltani.

Az amerikai elnök helyi idő szerint péntek este beszélt arról újságírók előtt, hogy kész akár egy napon belül aláírni azt az elnöki rendeletet, amivel betiltaná a TikTokot az USA-ban. Bár a cikk elkészültéig nem érkezett róla hír, hogy ezt megtette volna, de az elmúlt hetek fényében ez valószínűleg csak idő kérdése.

Be lehet-e tiltani egy alkalmazást?

Az már más kérdés, hogy pontosan mit is ért Trump a "betiltás" alatt, hiszen a szó szoros értelmében az amerikai elnöknek nincs rá lehetősége, hogy betiltson egy alkalmazást. Az ügyről a Cneten és a The New York Timesban megjelent elemző cikkek általában három lehetőséget említenek, amivel az amerikai kormány megregulázhatná a videómegosztót. Az egyik lehetőség, hogy az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma tiltólistára teszi a TikTokot, ahogy tették azt a Huaweijel is, amivel megtiltanák az amerikai cégeknek, hogy a TikTokkal kereskedjenek. Ez azt is jelentené, hogy a TikTok az USA-ban lekerülne a Google és az Apple alkalmazásboltjából, ám technikailag nem lenne betiltva, a felhasználók más forrásokból telepíthetnék és használhatnák is az appot. Nagyjából ugyanilyen eredménye lenne annak is, ha az elnök a nemzetközi szükséghelyzetekre vonatkozó gazdasági hatáskörökről szóló törvénnyel (International Emergency Economic Powers Act) lépne fel a videómegosztó ellen, amivel szintén annyit érhetne el, hogy a TikTok lekerülne az alkalmazásboltok amerikai változatából.

A harmadik sokat emlegetett lehetőség, hogy a külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság (Committee on Foreign Investments in the United States, azaz CFIUS) lép fel a TikTokkal szemben, akik már el is kezdtek vizsgálódni a kínai kézben levő alkalmazás körül. Erre azért van lehetőségük, mert a ByteDance 2018-ban a Musical.ly felvásárlásával hozta létre a TikTok amerikai verzióját, a CFIUS pedig minden olyan esetben vizsgálhatja az esetleges nemzetbiztonsági kockázatokat, amikor egy külföldi cég felvásárol egy amerikai vállalatot. Bár a Musical.ly szintén kínai gyökerekkel rendelkezett, ám a székhelyük Kaliforniában volt, és a felhasználói adatokat is az USA-ban tárolták.

Ha a CFIUS úgy ítéli meg, hogy a TikTok nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor akár arra is utasíthatják a ByteDance-t, hogy adják el az amerikai érdekeltségeiket.


Indiai fiatalok TikTok-videót forgatnak egy újdelhii parkban (Fotó: NurPhoto/Getty Images)

A ByteDance a hírek szerint egyébként épen erre készült, és több forrás szerint is előrehaladott tárgyalásokat folytattak a Microsofttal, ám a Business Insider információi szerint Donald Trump megszólalása után ezek a tárgyalások megszakadtak. Az elnök ugyanis határozottan kijelentette, hogy nem az a célja, hogy a TikTokot - vagyis annak amerikai részét - eladják egy amerikai cégnek, habár ez nyilvánvalóan megoldotta volna az adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat.

Mi a baj a TikTokkal?

A Tiktokkal kapcsolatban a leggyakrabban előkerülő kritika, hogy a kínai törvények alapján a hatóságok utasítására elméletben bármilyen adatot át kell adniuk a kínai kormánynak, habár a ByteDance cáfolta, hogy ilyesmi valaha történt volna. "Soha nem adtunk át felhasználói adatokat a kínai kormánynak, és akkor sem tennénk ilyet, ha ezt kérnék tőlünk" - nyilatkozta a cég, akik azzal védekeznek, hogy az amerikai felhasználók adatait nem is Kínában, hanem Szingapúrban és Kaliforniában tárolják. A szavahihetőségükre viszont némi árnyékot vet, hogy a TikToknak éppen nemrégiben sikerült belekeverednie egy komoly adatvédelmi botrányba. Márciusban kiderült, hogy a videómegosztó alkalmazás - több másik alkalmazáshoz hasonlóan - figyeli, hogy mit másoltunk ki a telefonunkon a vágólapra. A felháborodást látva a TikTok végül eltávolította a funkciót, amire szerintük azért volt szükség, hogy így szűrjék a spameket.

Tavaly szeptemberben egy kiszivárgott belső dokumentumból az is kiderült, hogy a TikTok a kínai kormány szája íze szerint cenzúrázza a tartalmakat, és arra utasították a moderátoraikat, hogy távolítsák el a videómegosztóról az olyan kontenteket, amelyekben a Tienanmen téri eseményeket, a hongkongi tüntetéseket vagy a tibeti függetlenséget említik. Egy ilyen esetről mi is beszámoltunk, amikor egy 17 éves lány úgy játszotta ki a cenzúrát, hogy sminkelős videónak álcázva beszélt a kínai elkülönítő táborokról. Ferira Aziz fiókját nem sokkal később felfüggesztették, de a TikTok azt állította, hogy egy másik videó miatt, amelyben a lány Oszama bin Ladenről beszélt.

A felhasználókat azonban a jelek szerint nem igazán érdeklik a TikTok körüli botrányok, hiszen a legfeljebb egyperces hosszúságú videók közzétételére specializálódott alkalmazás elképesztően népszerű a fiatalok körében. A TikTok tavaly a negyedik legtöbbet letöltött alkalmazás volt az App Store-ban a Youtube, az Instagram és a Snapchat mögött, miközben a havi aktív felhasználóik száma idén már az egymilliárdot közelíti.

Ezzel olyan nagyágyúkat is sikerült maguk mögé utasítaniuk, mint a Twitter vagy a Snapchat.

Nemzetbiztonsági kockázat vagy Trump személyes bosszúja

Bár a TikTokot a Mike Pompeo külügyminiszter által képviselt hivatalos kormányzati álláspont szerint azért akarják betiltani, mert nemzetbiztonsági kockázatot jelent, Donald Trump nem csinált belőle titkot, hogy a háttérben más, politikai okok is húzódnak. Az elnök június elején a Fox News tévécsatornának úgy nyilatkozott, hogy a TikTok betiltása "az egyik lehetőség lenne arra, hogy megbüntessék Kínát a koronavírussal kapcsolatos viselkedésük miatt", utalva arra, hogy Trump szerint a kínai kormány titkolózása vezetett a járvány világméretűvé válásához.

Trumpnál emellett az is kihúzhatta a gyufát, hogy a TikTok felhasználói állítólag segítették szabotálni a Tulsában tartott nagygyűlését, amire a vártnál sokkal kevesebben mentek el. A Forbes szerint több TikTok-felhasználó úgy foglalt magának helyet a június 20-i eseményre, hogy eszük ágában sem volt elmenni, így a szervezők nem tudhatták előre, hogy mennyire csekély közönségre számíthatnak. Ennek eredményeként a 19 ezer férőhelyes stadionban Trump végül 6200 ember előtt mondta el a kampánynyitó beszédét, bár ez vélhetőleg inkább írható a koronavírus-járvány, semmint a TikTok számlájára.


Egy indiai újságíró tüntet a kínai alkalmazások betiltásáért június 30-án, Újdelhiben (Fotó: Hindustan Times/Getty Images)

Ami biztos, hogy a TikToknak hatalmas csapás lenne, ha Trumpnak sikerülne ellehetetlenítenie az alkalmazást az USA-ban. A cég júniusban már kapott egy mélyütést, amikor az indiai kormány elrendelte a videómegosztó betiltását, hiszen a TikTok éppen ebben az országban volt a legnépszerűbb, a tiltással pedig azonnal 200 millió felhasználót veszítettek. Az USA-ban ugyan a havi aktív felhasználók száma csak 80 millió körül mozog, a hirdetési bevételek szempontjából viszont vélhetőleg még az indiai tinik elvesztésénél is érzékenyebben érintené a céget, ha az amerikai fiataloknak is búcsút kéne inteniük.

Nem ez lenne egyébként az első eset, hogy Donald Trump keményen nekimegy a közösségi médiának. Az elnök május végén egy olyan rendeletet írt alá, amelynek értelmében a közösségi oldalak elméletben perelhetővé válhatnak a rajtuk közzétett bármely tartalom miatt, így a hozzászólásokért is. Erre azután került sor, hogy a Twitter elkezdte megjelölni Trumpnak azokat a posztjait, amelyekben valótlanságokat állított, habár az elnök hivatalosan azzal érvelt a rendelet mellett, hogy azzal a szólásszabadságot védi.

(Borítókép: Future Publishing/Getty Images)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.