A mobilunkkal fogjuk igazolni, hogy megkaptuk az oltást

2021 / 01 / 16 / Pőcze Balázs
A mobilunkkal fogjuk igazolni, hogy megkaptuk az oltást
Ahogy egyre többeket oltanak be világszerte, egyre égetőbb kérdés lesz, hogy lesz-e olyan légitársaság, mozilánc vagy egyetem, ami megköveteli a vásárlóitól, vendégeitől, hogy be legyenek oltva - és ha igen, mit fogadnak el bizonyítéknak.

December végén a Gizmodo arról számolt be, hogy az Apple és a Healthvana nevű egészségügyi platform összeálltak, hogy Los Angeles-ben digitálisan is elérhetőek legyenek az oltási dokumentációk. Nem csak azért, hogy a helyiek a telefonjukkal igazolni tudják védettségüket, hanem azért is, hogy a második injekcióról szóló emlékeztető biztosan utolérje őket. Egy közegészségügyi vezető kiemelte, hogy az általában kiosztott kis papír kártyákat könnyű elveszteni, és ha valakinél nincs meg a megfelelő igazolás, akkor hosszú idő kideríteni, hogy pontosan mikor és pontosan mivel kéne beoltani. A Healthvana megoldása már működik, a digitális igazolásokat a Google és az Apple készülékek tárcájába is el lehet menteni - a cég vezetője szerint az amerikai betegvédelmi szabályoknak mindenben megfelelve.

Mikor kaphatunk végre megfázás elleni oltást? Egy olyan világban élni, ahol a hideg idő nem jelent egyet a megbetegedéssel, orrfújással, fájó torokkal, a kutatók szerint nem lehetetlen elképzelés.

A Microsoft, a Salesforce és az Oracle is foglalkoznak a kérdéssel: a három IT-cég belépett a Vaccination Credential Initiative-be (Oltási Igazolás Kezdeményezés), melynek célja szintén az, hogy a felhasználók egy titkosított, a telefonjuk digitális tárcájában tárolható igazoláshoz jussanak. Akik pedig nem szeretnék az adataikat a mobiljukra bízni, ezt kiválthassák egy, az illetékesek által olvasható és dekódolható QR-kódos kártyával. A The Verge cikke kiemeli,  hogy a szervezet nem határozta meg, hogy mikorra tervezik a szolgáltatás elindítását; illetve, hogy Észtország már tavaly ősszel bejelentett egy hasonló projektet a WHO-val közösen. A magyar miniszterelnök karácsony előtt azt nyilatkozta, hogy itthon is rendelkezésre áll az oltást digitálisan igazoló rendszer.

A negatív tesztek már a mobilon vannak

Mivel az Egyesült Államokba már csak negatív COVID-teszttel lehet utazni, az oltások mellett ezek esetében is felmerül, hogy tárolhatóak-e digitálisan. Az American Airlines szerint igen: náluk január huszonharmadikától a Verifly nevű alkalmazásba tölthetik fel az utazók az eredményeiket a Business Insider-en megjelent hír szerint. 

További cikkek a Rakétán:

Hogyan hatnak a COVID-19 ellenes vakcinák és miért oltassuk be magunkat? Egyórás ismeretterjesztő videó laikusoknak is érthető nyelven arról, hogy miért emberi kötelesség beoltatni magunkat, mit tudnak a harmadik generációs oltások, mi a különbség a Pfizer, a Moderna, az orosz és a kínai vakcinák között, és miért kell megállítani a járványt.

Ebben a videóban érthetően magyarázza el a Pfizer, miképp működik a vakcina Ha valakit érdekel, miként működik az mRNS-alapú oltás, ebből a videóból megtudhatja.

Igencsak furcsa teória kezdett el terjedni a koronavírus-vakcináról A koronavírus terjedése óta már nem először boronálják össze a járványt az 5G-technológiával, ám a legújabb elméletet nem orvosok cáfolták meg, hanem zenészek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.