Igencsak furcsa teória kezdett el terjedni a koronavírus-vakcináról

2021 / 01 / 05 / Bobák Áron
Igencsak furcsa teória kezdett el terjedni a koronavírus-vakcináról
A koronavírus terjedése óta már nem először boronálják össze a járványt az 5G-technológiával, ám a legújabb elméletet nem orvosok cáfolták meg, hanem zenészek.

Konteós körökben régóta népszerű elmélet, hogy a különböző oltásokkal együtt az emberek szervezetébe mikrochipeket is bejuttatnak, így nincs benne semmi meglepő, hogy ez az összeesküvés-elmélet a koronavírus-vakcinával kapcsolatban is új erőre kapott. A Twitteren Mario Fusco, a Redhat nevű cég szoftverfejlesztője hívta fel a figyelmet az Olaszországban terjedő teóriára, miszerint az oltással együtt egy 5G-s mikrochipet is az emberbe injekcióznak, amivel aztán minden lépését követni tudják. Az elmélet terjesztői által a sztorihoz csatolt bizonyíték láttán azonban több, hangtechnikában járatos ember is az égig húzta a szemöldökét.

A közösségi oldalon terjedő elmélethez ugyanis “titkos” megjelöléssel az állítólagos 5G-s chip ábráját is csatolták, csakhogy ahogyan arra Fusco is felhívta a figyelmet,

a kép valójában a világ egyik legnépszerűbb gitárpedáljának, az 1991-ben kiadott Boss Metal Zone-nak a sematikus rajza.

Ha valakinek nem lenne elég meggyőző bizonyíték, hogy az állítólagos 5G-chip tervrajzára olyan kifejezések vannak felírva, mint "basszus" és "hangerő", az ide kattintva össze is hasonlíthatja a gitárpedál tervrajzát a Twitteren terjedő képpel.

Tényleg az 5G terjeszti a koronavírust? Az elmúlt hetekben egy új elmélet kezdett terjedni az interneten a COVID-19-cel kapcsolatban, ami a világjárványt összefüggésbe hozta az 5G-s hálózati rendszerek kiépítésével. Több országban már adótornyokat is felgyújtottak emiatt, a Facebook és a Youtube pedig elkezdte törölni az elméletet propagáló videókat és posztokat.

Számos más oka is van annak, hogy az oltással nem fognak 5G-s chipeket fecskendezni az emberekbe, amelyek közül az egyik, hogy a világ jelenlegi legkisebb önálló 5G-s modulja 4x3 centiméteres méretekkel rendelkezik, vagyis sokkal nagyobb, minthogy azt a véráramba lehetne juttatni (5G-s chipből ugyan létezik ennél kisebb is, de mint minden elektronikus eszköznek, ennek is szüksége van energiaellátásra, az antennákról, memóriáról nem is beszélve). Ha valaki mégis az emberekbe ültetett chipekkel akarna megfigyelni mindenkit, akkor amúgy is valószínűleg jobban járna egy 4G-s chippel, hiszen bár az 5G kétségkívül pontosabb helymeghatározást tesz lehetővé, a magasabb frekvenciatartomány miatt sokkal könnyebb leárnyékolni, így testbe ültetve közvetlenül a bőr alatt kéne elhelyezni, nem pedig az erekbe fecskendezni.

A legnagyobb kérdés mégis az, hogy miért fáradozna bárki is helymeghatározásra alkalmas chipek titkos beültetésével, ha a telefonjaink már úgyis tele vannak ilyen technológiával. Az NSA-nek van is néhány hasznos tippje azzal kapcsolatban, hogyan bizonyosodhatunk meg róla, hogy senki sem nyomozhatja le, merre járunk.

Az NSA elárulta, hogyan tudjuk elkerülni, hogy lenyomozzák, merre járunk Kevés szervezet tud többet az emberek megfigyeléséről, mint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (azaz az NSA), hiszen az USA egyik legnagyobb hírszerző szervezete nyakig benne volt abban a megfigyelési botrányban, amit 2013-ban Edward Snowden hozott a világ tudomására.

Egyre több magyar ellenzi az oltást

Bár a fenti összeesküvés-elmélet inkább megmosolyogtató, mint ijesztő, a magyar lakosság egyre nagyobb része szkeptikus a COVID-oltással kapcsolatban. Ahogy arra a 444-en Krekó Péter felhívta a figyelmet, a Központi Statisztikai Hivatal friss felmérése szerint ennek oka csak elhanyagolható részben vezethető vissza az oltásellenes szervezetek munkásságára, a legtöbb ember véleményét a médiában és a közösségi oldalakon látott hírek befolyásolják. A KSH által december 21-én közzétett felmérés szerint a magyar lakosság több mint egyharmada kategorikusan elzárkózik attól, hogy beoltassa magát a koronavírus ellen, míg csak alig 15% nyilatkozott úgy, hogy biztosan be fogja adatni az oltást.


Forrás: KSH

A KSH azt nem vizsgálta, hogy az oltással szembeni ellenérzés miért növekedett a lakosság körében, így csak tippelni lehet rá, hogy mi lehet az ok. Az egyik tényező, ami az embereket aggaszthatja, hogy míg az EU-által jóváhagyott vakcinák, mint például az AstraZeneca és a Pfizer/BioNTech részben magyarok által kifejlesztett vakcinája fontos minőség-ellenőrzési folyamaton mentek keresztül, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinovac engedélyezése kevésbé volt átlátható, a vakcinákat már a harmadik klinikai fázis megkezdése előtt elkezdték használni. Ez persze nem jelenti, hogy az orosz vagy a kínai vakcina nem működik, vagy több bajt okozna, mint amennyit megold, de nem véletlen, hogy a bevezetésük körülményei miatt komoly szakemberek is hangot adtak az aggodalmaiknak. A KSH statisztikái alapján vannak ezen kívül más okok is, hiszen tisztán látható, hogy az oltás elutasítottsága a fiatalok körében a legmagasabb, az idősek körében pedig a legalacsonyabb, vagyis feltehetőleg sokan vannak azok is, akik egyszerűen nem érzik magukra nézve annyira veszélyesnek a koronavírust, hogy szükségük lenne az oltásra.

(Borítókép: U.S. Secretary of Defense/Twitter)

További cikkek a témában:

Már lehet regisztrálni az ingyenes koronavírus-oltásra Bár az oltóanyagok még nem érkeztek meg, a magyar kormány már elindította azt az oldalt, ahol bárki jelentkezhet koronavírus-oltásra.

Ebben a videóban érthetően magyarázza el a Pfizer, miképp működik a vakcina Ha valakit érdekel, miként működik az mRNS-alapú oltás, ebből a videóból megtudhatja.

Az oltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás ára Egy dán példán látni, hogy álhírekkel sokba kerülő, nehezen helyrehozható károkat lehet okozni egy társadalomban.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.