A napelem-parkok egy kis odafigyeléssel megmenthetik a méheket és más beporzókat

2021 / 04 / 25 / Rácz Tamás
A napelem-parkok egy kis odafigyeléssel megmenthetik a méheket és más beporzókat
Egy kis virágmag ide-oda, egy sövény menedéknek és máris beporzórovarok élőhelyévé válhat a napelemtáblák sivataga.

Brit tudósok most valami nagyon értelmes dolgot csináltak: kielemezték, mi szükséges ahhoz, hogy a napelem-parkok területe a méhek, pillangók és más beporzó rovarok védett életterévé válhasson. A Lancasteri Egyetem kutatói tanulmányukban meg is fogalmaztak tíz ajánlást arra nézve, miként csinálhatnak beporzó-paradicsomot a naperőművekből az üzemeltetők.

1, Gondoskodj a beporzók számára táplálékul szolgáló virágzó növények változatos jelenlétéről! Az ajánlás szerint az sem mindegy, milyen virágokat ültetnek vagy vetnek a napelem-táblák köré. Fontos, hogy a növények lehetőleg illeszkedjenek a környéken élő beporzók természetes környezetéhez, hogy az állatok akkor és olyan virágokat találjanak, amelyek jellegzetességeihez fajuk hosszú idő alatt hozzászokott.

2, Telepíts sövényt a napelem-park határaira! Az élő sövényfalban a rovarok búvóhelyet, szaporodóhelyet lelnek, táplálékokat találhatnak.

3, Gondoskodj a folyamatos táplálékforrásról a beporzóknak! A növények kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a rovarok aktív időszakában mindig elegendő táplálékot találjon a populáció a környéken, késő és korai virágzású fajok is legyenek, ne teljenek el hosszabb virágzásmentes időszakok.


A napelemparknak nem feltétlenük kell biológiai sivatagnak lennie

4, Biztosíts megfelelő környezetet a szaporodáshoz, az utódok gondozásához! Számos rovarfaj igényli valamilyen különleges növény vagy terepadottság meglétét a szaporodáshoz. A helyi faunának megfelelően érdemes gondoskodni arról, hogy meg is találják ezeket a táplálékforrás környezetében.

5, Gondosan ütemezett, óvatos tereprendezés, fűnyírás, sövénynyírás. Az állatok életritmusához és a növények virágzásához igazodó kertészeti munkaszervezés és a nem túl intenzív nyírás, nyesés jelentősége magától értetődő.

6, Legyen változatos a növényzet magassága! A fűnyírásban kihagyott szigeteket, a magasabban vágott részeket kedvelik a pillangók és persze a biodiverzitást is növeli, ha a magasra növő növények is kifejlődhetnek, szaporodhatnak.

7, Minimalizáld a vegyszerhasználatot! A növényirtók, pláne rovarirtók használata nem igazán szerencsés dolog, ha természetes környezetet szeretnénk teremteni a rovaroknak.

8, Különösen fontos és hasznos, ha nagy mezőgazdasági területek környezetében lévő napelem-parkok a beporzók menedékéül szolgálhatnak. A méhek, pillangók így akár a mezőgazdasági tevékenységet is segíthetik.

9, Biztosíts átjárást, összeköttetést más élőhelyekhez a rovarok számára! A napelem-park és a közeli természetes vagy legalábbis hasonlóan gondosan kialakított fél-természetes élőhelyek közti kapcsolat megteremtése sövényekkel, fasorokkal, parlagsávokkal segít abban, hogy a beporzók minél nagyobb területet érhessenek el.

10, Legyenek változatos mikroklimatikus viszonyok a területen! Melegebb, hűvösebb, nedvesebb, szárazabb zónák: minél többféle élőhely áll a beporzók számára, annál több faj tud megtelepedni, annál nagyobb a biodiverzitás.

További cikkek a Rakétán:

A japánoknak már van forgatókönyvük arra az esetre, ha eltűnnének a méhek A szigetország kutatói merőben újszerű ötlettel álltak elő a mesterséges beporzás terén, a kérdés az, vajon helyettesítheti-e az élőlényeket olyasmi, ami nem döngicsél és mézet sem készít.

Zseniális és nem teljesen értett kertésztechnikával küzdenek a méhek a klímaváltozás hatásai ellen A poszméhek a klímaváltozás miatt egyre inkább olyankor repülnek ki a téli fagyok után a kaptárból, amikor a virágok még nem nyíltak ki. Megoldották a dolgot, és mi nem teljesen értjük, hogy miként.

Ha segíteni akarunk a méheknek, ne bántsuk a pitypangot! A pitypang a beporzó rovarok legjobb barátja, felejtsük el a gyomirtót és a fűnyírót, mielőtt még kedvenc ételeinket kellene elfelejtenünk - sürgetik az ökológusok.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.