A NASA a Marsra küldené a Boston Dynamics robotkutyáját

2020 / 12 / 18 / Felkai Ádám
A NASA a Marsra küldené a Boston Dynamics robotkutyáját
A hagyományos, gurulós felfedezőegységek, mint a Spirit, az Opportunity, a legendás Curiosity vagy az éppen a Mars felé tartó Perseverance, a felépítésük miatt csak a vörös bolygó barátságtalan felszínének egy szűk részén képesek közlekedni.

Ez már csak azért is probléma, mert 2006-ban a Marson olyan szezonálisan megjelenő vonalakat találtak jellemzően kráterekben, amelyek akár folyékony víz kiáramlásai is lehetnek. Ezeket a jelenlegi eszközök pedig nem tudják megközelíteni. De érdekes lehet még a bolygó barlangjainak is a tanulmányozása, hiszen ez menedéket nyújthat az eljövendő emberi kolóniák számára a szélsőséges hőmérséklet, a homokviharok, valamint az ultraibolya sugárzás elől. Ráadásul ezeken a helyeken a mára letűnt esetleges marsi életre is nagy eséllyel lehet nyomokat találni, illetve ha az élet valamilyen formában mégis megmaradt a planétán, az itt fog az egyik legnagyobb eséllyel előfordulni. Ezek a barlangok pedig időnként olyan hatalmasak, hogy a Földről is látni őket teleszkóp segítségével, ám a négykerekűek a felderítésükre így is teljesen alkalmatlanok.

Minden, amit a Perseverance marsjáróról tudni érdemes Remélhetőleg már egy hónap sincs hátra addig, hogy a NASA új marsjárót küldjön a vörös bolygóra. A Perseverance egyik kiemelt feladata, hogy hajdanvolt élet nyomai után kutasson. Most összegyűjtöttünk mindent, amit erről az eszközről tudni kell.

Több ötlet született arra, hogy milyen marsjáró lenne az ideális. Ilyen terv a DuAxel, amely két Axel egységből áll. Ez az alakváltó rover kifejezetten a fent említett, szezonálisan megjelenő vonalak tanulmányozására lenne alkalmas. De a legújabb eszközt, a Perseverance-t is felszerelték egy röpképes drónnal, hogy az tanulmányozza a magasból a környéket, így a négykerekű ne hajthasson rá olyan felszínre, amelyen elakad.

A NASA alakváltó rovert küld a Marsra A DuAxel oda is eljuthat, ahová az eddigi roverek nem. Félig legalábbis.

A legújabb elképzelés azonban (visszatekintve legalábbis) annyira adja magát, hogy az a csoda, hogy csak most jutott valakinek az eszébe: elvégre nem csak kerékkel élhet a marsjáró, hanem akár lábakkal is. A lábak segítségével közlekedő robotok pedig rugalmasabban tudnak elboldogulni a kedvezőtlen felszíni viszonyok között.

Az Amerikai Geofizikai Unió (AGU) által szervezett éves találkozón hangzott el a NASA/JPL-Caltech előadása, amelynek keretében bemutatták a „marsi kutyát”. A marsi eb nem csak mozgékonyabb, de az eséseket követően talpra is tudja küzdeni magát, ami bőven túlmutat a hagyományos roverek képességein. Ezen kívül a mesterséges állat 12-szer könnyebb az eddigi eszközöknél, így szállítása is olcsóbb és egyszerűbb. Ha mindez nem lenne elég, a kutya a kegyetlen felszínen még jóval gyorsabban is halad: ez a Földön végzett tesztek alapján 5 km/h sebességet jelent szemben a Curiosity 0,14 km/h-jával.

A kutya a Boston Dynamics vállalat robotebének, Spotnak egy módosított változata: Au-Spot. Az eszközt több mint 60 tudós és mérnök szerelte fel a legújabb szenzorokkal és szoftverekkel, hogy Au-Spot önállóan szkennelhesse és feltérképezhesse a környezetét, és képes is legyen elnavigáni azon. Au-Spotba Lidart, vizuális- és hőkamerákat, valamint mozgásérzékelőket is építettek, melyek segítségével képes 3D térképek megalkotására. Ezen kívül mesterséges intelligencia segítségével a kutya megtanulja, hogy milyen felszíni elemeket kell elkerülni, valamint ezáltal lesz képes Au-Spot a tudományos szempontból érdekes tárgyak azonosítására is. Egy kommunikációs modul segítségével pedig az eb akkor is tudja a kapcsolatot tartani a felszínnel, ha éppen földalatti járatokat derít fel. Au-Spot már rengeteg tesztfeladaton teljesített, melyekben a marsi körülményeket szimulálták itt a Földön. (Természetesen nem ezt az egységet a mostani formájában küldenék fel a Marsra, hanem ez egyelőre csak demonstrálta, hogy független, "köldökzsinór" nélküli, és lábbal közlekedő robotok mennyire helyt tudnának állni a marsi talajviszonyok között megfelelő érzékelőkkel és szoftverekkel felszerelve.)

(Címlapkép/nyitókép: NASA/JPL-Caltech)

További cikkek a Rakétán:

Fellőtték a Perseverance marsjárót A Perseverance több szempontból is áttörést hozhat a Mars kutatásában, ezek közül a legfontosabb, hogy talán bizonyítékot találhat az egykor létezett életre a vörös bolygó felszínén.

Hat új technológia, amelyekkel a NASA a Marsra készül Rengeteg megoldandó probléma vár a mérnökökre, ha embert akarnak a Marsra küldeni. Hatásosabb hajtóművekre, újragondolt szkafanderre, lakhatási és közlekedési eszközökre, valamint gyorsabb kommunikációs megoldásokra lesz szükség. Ezekből szemezgettünk most.

Megvásárolta a Hyundai a robotkutyát gyártó céget A robotipari technológiák miatt kacsingatott a koreai autógyártó a Spotot, a robotkutyát fejlesztő Boston Dynamics irányába, amelynek most meg is szerezte a 80 százalékát.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.