Megvásárolta a Hyundai a robotkutyát gyártó céget

2020 / 12 / 11 / Felkai Ádám
Megvásárolta a Hyundai a robotkutyát gyártó céget
A robotipari technológiák miatt kacsingatott a koreai autógyártó a Spotot, a robotkutyát fejlesztő Boston Dynamics irányába, amelynek most meg is szerezte a 80 százalékát.

A Spotról, a robotkutyáról elhíresült Boston Dynamics ezzel hivatalosan is a Hyundai Motor Group része lett. A Boston Dynamics a Massachusettsi Műszaki Egyetem leágazásaként jött létre 1992-ben, majd a Google felvásárolta őket 2013-ban. Négy évvel később a Google eladta a céget a japán SoftBanknak. A koreai vállalat pedig most 1,1 milliárd dollárért a döntéshozatali többséghez bővel elegendő 80 százalékát szerezte meg a Boston Dynamicsnak. A maradék 20 százalék marad a SoftBanknál annak egy leányvállalatán keresztül. A két cég között a tárgyalások tavaly novemberben kezdődtek, és az üzlet véglegesítésére 2021 nyarán kerülhet sor – számol be róla az Engadget.

A nyilatkozat szerint a Hyundai azért döntött a felvásárlás mellett, mert a Boston Dynamics a nagy teljesítményű, észleléssel, navigációval és intelligenciával felszerelt robotokkal kapcsolatos több kulcsfontosságú technológiát is birtokol. Ráadásul a Boston Dynamics székhelye nem meglepő módon Boston, valamint a Szilícium-völgy, aminek köszönhetően könnyebb vezető szakembereket megszerezni, és együttműködni a lehetséges partnerekkel.

A Hyundai számára azért fontosak a fent említett technológiák, mert a vállalat robotokkal bővítené a kínálatát. Ez jelenleg főleg a logisztikában hasznosított robotokat jelenti. A Boston Dynamics híres robotkutyája, Spot nem csak internetes látványosság a YouTube-on, de elsősorban arra fejlesztették, hogy olyan körülmények közt teljesítsen feladatokat, amelyek az emberek számára már túl montonok, nehezek vagy veszélyesek lennének. De a vállalat már most több, raktárakba használatos technológiát is fejleszt, a raktári mobil robotjukat például 2021-ben jelenthetik be. A Hyundai-t azonban a humanoid robotok is érdeklik, mivel a jövőben akár ápoló-robotokat is piacra dobnának. A Boston Dynamics porfóliójában pedig ilyen gépek is akadnak, mint a kézenállásra és látványos parkour-mozdulatokra is képes Atlas.

Ugyanakkor nem ez volt idén a legnagyobb üzlet, ami a SoftBankhoz köthető. A japán vállalat ősszel adta el a brit lapkatervezőt, az ARM vállalatot az Nvidiának. Az a 40 milliárd dolláros üzlet pedig átrendezheti a félvezetők globális piacát is.

További cikkek a Rakétán:

Megvásárolható a Boston Dynamics híres-neves robotkutyája A gépeb nem olcsó, cserébe a 21. század egyik technológiai nevezetessége rohangálhat a ház körül.

Spot, a robotkutya Csernobilban szaladgált A Boston Dynamics négylábú robotja ideális eszköz a sugárszennyezett területek felmérésére, megtisztításuk előkészítésére.

Miért a katonai robotkutya az első lépés a Star Wars robotjai felé? Q-UGV bár a Boston Dynamics elhíresült kutyájára hajaz, ám ezt kifejezetten harci célra fejlesztik. A robotika jövője a Q-UGV fejlesztője szerint pedig az, amit a Star Wars filmekben láthatunk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.